Ελλάδα

Τζανάκης: Η Ελλάδα δεν τα πήγε πολύ καλά στην πανδημία

Τζανάκης: Η Ελλάδα δεν τα πήγε πολύ καλά στην πανδημία
Τζανάκης: «Οι ανεβολίαστοι άνθρωποι είναι αυτοί που οδηγούν την κούρσα. Από τους 30 ανθρώπους που πεθαίνουν καθημερινά, οι 25 – 27 είναι ανεμβολίαστοι», δήλωσε ο καθηγητής.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μίλησε για τις επιδόσεις της χώρας μας συνολικά κατά τη διάρκεια των πανδημικών κυμάτων, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν είναι στην κατηγορία που τα χουν πάρα πολύ καλά στη θνησιμότητα, όπως η Δανία, αλλά ούτε και στην κατηγορία που τα χουν πάει πάρα πολύ άσχημα. Είναι στην ομάδα των χωρών μέσης θνησιμότητας, μαζί με τη Γερμανία.

«Τα πανδημικά κύματα δεν χτυπούν ταυτόχρονα τις χώρες. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να συγκρίνουν την τωρινή θνησιμότητα στην Ελλάδα με την τωρινή θνησιμότητα στην Πορτογαλία. Πρέπει λοιπόν να δούμε τη συνολική θνησιμότητα μιας χώρας ανά εκατομμύριο πληθυσμού για να δούμε πώς τα χουμε πάει», επεσήμανε ο κ. Τζανάκης

Τζανάκης: «Αν είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι, αντί για 250 την εβδομάδα, θα πέθαιναν 70-80»

Επίσης, προσθέτει: «Αυτό που βλέπω όμως σε αυτό το πανδημικό κύμα είναι ότι επιμένει ένα ποσοστό θνησιμότητας. Και αυτό οφείλεται στο ποσοστό των εμβιασμένων. Αν είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι σε αυτό το πανδημικό κύμα, θα περιορίζαμε τους θανάτους σε 70-80 την εβδομάδα αντί για 250. Αυτή είναι η διαφοροποίηση».

«Οι ανεβολίαστοι άνθρωποι είναι αυτοί που οδηγούν την κούρσα. Από τους 30 ανθρώπους που πεθαίνουν καθημερινά, οι 25 – 27 είναι ανεμβολίαστοι. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ο καθένας μας θα πρέπει να πάρει το μήνυμά του και να λειτουργήσει αναλόγως. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ας το κάνουμε», επισημαίνει επίσης.

Τζανάκης

«Λογικό είναι λοιπόν με 2.500-3.000 κρούσματα το τελευταίο τρίμηνο και με αυτό το ποσοστό των εμβολιασμένων να έχουμε αυτούς τους θανάτους. Θα πρέπει να δούμε ότι θα πρέπει να δούμε το θέμα στη σωστή επιστημονική τους βάση και συνολικά. Μία μελέτη που μπορεί να γίνει είναι η κατά περιοχές θνησιμότητα σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη της κάθε περιοχής.

Τζανάκης για παρελάσεις: «Αν όλα αυτά λειτουργήσουν με αυστηρά επιστημονικά πρωτόκολλα βεβαίως είμαι υπέρ»

Αναφερόμενος στις παρελάσεις, ο κ. Τζανάκης είπε: «Η εξίσωση κοινωνία-οικονομία-πανδημία είναι μια δύσκολη εξίσωση».

Ο κόσμος τώρα συνωστίζεται σε μαγαζιά, ΜΜΜ κλπ. και συζητάμε αν θα πρέπει να γίνει ένα κοινωνικό γεγονός και μάλιστα σε ανοικτό χώρο. Αν όλα αυτά λειτουργήσουν με αυστηρά επιστημονικά πρωτόκολλα βεβαίως είμαι υπέρ. Για μένα ο κίνδυνος αυτών των εκδηλώσεων βρίσκεται στις συναθροίσεις θρησκευτικού ή άλλου περιεχομένου σε κλειστούς χώρους και όχι στην παρέλαση αυτή καθ’ εαυτή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments