Πολιτική

Δένδιας προς ΣΥΡΙΖΑ: Καλύτερα να υπάρξει ομοφωνία στην ελληνογαλλική συμφωνία

Δένδιας προς ΣΥΡΙΖΑ: Καλύτερα να υπάρξει ομοφωνία στην ελληνογαλλική συμφωνία
Δένδιας προς ΣΥΡΙΖΑ: Ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση προς την αξιωματική αντιπολίτευση για την υπερψήφιση της συμφωνίας.

Ο Νίκος Δένδιας απηύθυνε έκκληση για ακόμα μία φορά προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπερψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως δεν θα πρέπει να ψηφιστεί η συμφωνία από το κόμμα.

Πιο συγκεκριμένα, απευθυνόμενος δε ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε «Είναι καλύτερο να υπάρξει ομοφωνία. Το τελευταίο διάστημα η επιθετικότητα που αντιμετωπίζουμε από την γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης της συμφωνίας. Οφείλουμε και προς τους γείτονες και προς τις συμμαχικές χώρες να εκπέμψουμε μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και ομόνοιας. Θα είναι όπλο εξίσου ισχυρό με τις φρεγάτες».

Δένδιας

Απηύθυνε πρόσκληση προς την Τουρκία

Εκτός αυτών ο κ. Δένδιας απηύθυνε για μια ακόμα φορά πρόσκληση προς την Τουρκία να εγκαταλείψει τις επεκτατικές προκλήσεις και να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για την οριοθετηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. «Η διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να λυθεί. Ελάτε να συζητήσουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και αν δεν συμφωνήσουμε πάμε στην Χάγη» είπε ο υπουργός Εξωτερικών για να ξεκαθαρίσει στην συνέχεια: «Λέμε επίσης καθαρά στην Τουρκία: παραιτηθείτε από το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Παράλληλα τόνισε «ποιος δεν θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την Τουρκία να άρει το casus belli; Είναι παράλογο που ζητάμε από την Τουρκία να μην υπάρχει απειλή πολέμου κατά της χώρας μας; Είναι παράλογο που ζητάμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα για το Κυπριακό; Τι από αυτά που κάνουμε είναι παράλογο; Δεν βλέπω οτιδήποτε στην στάση μας που να εμποδίζει τον διάλογο με την Τουρκία» και υπογράμμισε «Όμως δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε αξιακό σύστημα υποτέλειας προς την γείτονα. Δεν θα το κάνουμε, όπως δεν θα το έκανε καμία ελληνική κυβέρνηση».

“Η ελληνογαλλική συμφωνία ενισχύει την γεωστρατηγική μας θέση”

Αναφορικά με την ελληνογαλλική συμφωνία τόνισε ότι «ενισχύει την γεωστρατηγική μας θέση. Με την Γαλλία κάνουμε από κοινου ένα βήμα για την ολοκλήρωση της αυτονομίας της Ευρώπης στους τομείς άμυνας και ασφάλειας». Σχετικά με τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για το πλαίσιο του άρθρου 2 είπε «είναι η πιο προχωρημένη διατύπωση διεθνώς. Όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ελλειμματική ας μας φέρει ένα αντίστοιχο κείμενο που να έχει πιο ολοκληρωμένη διατύπωση» και κάλεσε τα κόμματα να αποφεύγουν δημόσιες τοποθετήσεις που αδυνατίζουν την ισχύ της Συμφωνίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και την διπλή γραμμή με την οποία προσήλθε η αξιωματική αντιπολίτευση στην συζήτηση για την Συμφωνία καθώς ο κ. Κατρούγκαλος συμφώνησε επι της αρχής με την επέκταση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας ενώ ο κ. Φίλης διαφώνησε υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία διακατέχεται από αυτοκρατορική λογική.

Τέλος, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει 93 δεσμεύσεις ψήφου προκειμένου να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε πως στις 21 Οκτωβρίου η χώρα θα παραστεί στην διάσκεψη για την σταθεροποίηση της Λιβύης μετά από πρόσκληση της λιβυκής κυβέρνησης ενώ επανέλαβε την σταθερή βουληση της χώρας προκειμένου να ενταχθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ε.Ε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments