Ελλάδα

Λέκκας: Αυτές είναι οι 10 περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν άμεσα από πλημμύρες

Λέκκας: Αυτές είναι οι 10 περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν άμεσα από πλημμύρες
Λέκκας: Τις περιοχές της χώρας που αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία «Αθηνά» προσδιόρισε ο Ευθύμης Λέκκας.

Τις 10 περιοχές που αναμένεται να αντιμετωπίσουν πλημμυρικά φαινόμενα προσδιόρισε ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Λέκκας: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Σύμφωνα με τον καθηγητή και όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ, μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν πέντε περιοχές στην Εύβοια: η Ιστιαία, η Λίμνη, η Αγία Άννα και ολόκληρη η βορειοανατολική περιοχή.

Τρεις περιοχές στην Αττική: οι Αχαρνές, το Θριάσιο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο Κορινθίας και άλλες δύο στην Πελοπόννησο, ο Δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.

Λέκκας: Για την Εύβοια

«Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε σήμερα στην Εύβοια. Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα, τα οποία ουσιαστικά θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια σήμερα», δήλωσε ο καθηγητής.

Όπως επισήμανε ο κ. Λέκκας, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.

«Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών. Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια. Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, πάνω από 200 χιλιοστά». Λέκκας

Για τις Αχαρνές

Και δεν είναι μόνο η Εύβοια… «Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα», ανέφερε ο καθηγητής. Λέκκας

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης

«Από τις πυρκαγιές στο τέλος Αυγούστου μέχρι σήμερα, χονδρικά ενάμιση μήνα έγινε ένας τεράστιος αγώνας δρόμου για να προφυλάξουμε και να αποκαταστήσουμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει μέσα σε αυτό τον ενάμιση μήνα για να αποφύγουμε τα χειρότερα, για να μην έχουμε ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στον ΑΝΤ1.

Από την πρώτη στιγμή κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας. «Ήδη έχουμε δρομολογήσει τις επόμενες λίγες ημέρες Δευτέρα ή Τρίτη μια έκτακτη χρηματοδότηση προς τη βόρεια Εύβοια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ σε συνέχεια και της ωρίμανσης του σχεδιασμού που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες για το κομμάτι των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν μετά τις πυρκαγιές» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστος, Τριαντόπουλος. Λέκκας

«Εμείς θα εξακολουθήσουμε, θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, να συμβάλλουμε, να βοηθήσουμε τον κάθε πολίτη.  Και θα είμαστε και οπουδήποτε στην Ελλάδα χρειαστεί», σημείωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς.

«Πρέπει να τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα τα αντιπλημμυρικά έργα και στην Εύβοια αλλά και σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δηλώνει ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments