Ελλάδα

Βόρεια Ελλάδα κορωνοϊός: Υπό πίεση το ΕΣΥ

Βόρεια Ελλάδα κορωνοϊός: Υπό πίεση το ΕΣΥ
Βόρεια Ελλάδα κορωνοϊός: Συνεχίζει να σαρώνει η πανδημία στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές, καθώς κρούσματα και διασωληνωμένοι ανεβαίνουν διαρκώς.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να σαρώνει την Βόρεια Ελλάδα και να δοκιμάζει το ήδη εξασθενημένο σύστημα υγείας. Την ίδια ώρα την Δευτέρα τα κρούσματα ανήλθαν στα 2.383, εκ των οποίων στην Αττική καταγράφονται 458 νέες λοιμώξεις, ενώ στην Θεσσαλονίκη 349.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας εντοπίζεται και η μεγάλη επιβάρυνση και αυτό γιατί η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχεται πλέον στο 68,23% και των απλών κλινών COVID σε 33,78%. Βόρεια Ελλάδα κορωνοϊός

Επιδεινώθηκε η κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, σημειώνεται μεν επιδημιολογική κάμψη στην χώρα, αλλά είναι και οι περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα, όπως η Βόρεια Ελλάδα, γιατί λόγω του χαμηλού ρυθμού εμβολιασμού υπάρχει μεγάλη διασπορά. Σε αυτές τις περιοχές «υπάρχει έξαρση, αλλά η καμπύλη με τις εισαγωγές, τα εξιτήρια, την νόσηση, τα βαριά περιστατικά, είναι πολύ χαμηλότερη από πέρσι».

Ο κ. Γώγος, εξήγησε ότι το σύστημα υγείας είναι πιεσμένο με την έννοια, ότι η διάθεση κλινών για Covid δεν είναι αυτή που ήταν πέρσι και καλώς δεν είναι, σημείωσε, «γιατί παράλληλα τρέχουν και δουλεύουν τα άλλα περιστατικά, με αποτέλεσμα οι κλίνες covid να είναι πιεσμένες στον βαθμό που λειτουργούν και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Αυτό είναι το στοίχημα αυτή την στιγμή, να μετατρέψουμε την νόσο Covid σε τέτοιο επίπεδο που να μπορούν να εξυπηρετούνται παράλληλα τα άλλα περιστατικά».

Δύο οι λόγοι για τα ψηλά νούμερα στους θανάτους

Αναφορικά με τα υψηλά νούμερα στους θανάτους, που επιμένουν παρά τη γενικά σταθερή επιδημιολογική εικόνα και με τον δείκτη θετικότητας να πέφτει και από το 1, κάποιες ημέρες, ο κ. Γώγος ανέφερε δυο σημαντικούς λόγους.

Καταρχήν, υπάρχουν γενετικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε κακή εξέλιξη της νόσου. «Μπορεί δύο σαραντάρηδες να νοσήσουν με το ίδιο ιικό φορτίο και τα ίδια υποκείμενα νοσήματα και ο ένας να καταλήξει, ενώ ο άλλος να μην χρειαστεί να πάει καν στο νοσοκομείο». Το δεύτερο είναι ότι το μεγάλο ποσοστό των απωλειών που καταγράφονται είναι άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία και με πολλά υποκείμενα νοσήματα».

Μάλιστα, είναι μεγάλος αριθμητικά ο πληθυσμός αυτός στην χώρα μας, γιατί το σύστημα υγείας που πολλοί κατηγορούν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος, έχει καταφέρει να κρατά τους ηλικιωμένους με σοβαρά υποκείμενα στην ζωή. «Όταν λοιπόν, ένα 25% αυτών των ανθρώπων παραμένει ανεμβολίαστο θα υπάρξει πράγματι μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας». Πάντως, ο καθηγητής, τόνισε ότι υπάρχουν οι 30 νεκροί (σ.σ. χθες), αλλά η θνητότητα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και του πληθυσμού στην χώρα μας, είναι σε καλό επίπεδο.

Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη έκρουσε καμπανάκι κινδύνου καθώς η διαφορά των κρουσμάτων κοροναϊού είναι πολύ κοντά στον αριθμό της Αθήνας. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα που σε ορισμένες περιοχές η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω του 50%.

«Μετά από 19 μήνες δεν έχουν πειστεί να κάνουν το εμβόλιο;», «κάπου όλοι πρέπει να προβληματιστούμε», «ένα πούλμαν θανάτων έχουμε κάθε μέρα, δεν είναι αστείο», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Βόρεια Ελλάδα κορωνοϊός: Το υγειονομικό «φάουλ» των νέων μέτρων

Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε από όλα τα παραπάνω, οι ειδικοί είναι σκεπτικοί με τις μεγάλες ελευθερίες που δόθηκαν στους εμβολιασμένους. Ακόμα και οι πιο δεκτικοί στις συγκεκριμένες αποφάσεις υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται τα μέτρα χρειάζεται να επαναξιολογηθούν.

Άλλωστε, εκτός από ότι υπάρχει η κριτική ότι τα νέα μέτρα στέλνουν λάθος μήνυμα σε σχέση με τον κίνδυνο του κοροναϊού που εξακολουθεί να υπάρχει, ορισμένοι υπογραμμίζουν και ένα υγειονομικό «φάουλ» που υπάρχει. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε γνωστή τις προηγούμενες μέρες για τη μετάλλαξη Δέλτα, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στο ιικό φορτίο εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Αν αυτό ισχύει, δεν είναι σε σωστή υγειονομική κατεύθυνση η απόλυτη ελευθερία των εμβολιασμένων μέσα σε κλειστούς χώρους την ώρα που ο καιρός γίνεται πιο κρύος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments