Οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξήθηκε το χρέος των φτωχών κατά 12% το 2020

Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξήθηκε το χρέος των φτωχών κατά 12% το 2020
Παγκόσμια Τράπεζα: Η Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε πως το 2020 αυξήθηκε το βάρος του χρέους των χωρών με χαμηλά εισοδήματα κατά 12% στα 860 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε πως το 2020 αυξήθηκε το βάρος του χρέους των χωρών με χαμηλά εισοδήματα κατά 12% στα 860 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Θεσμού της Ουάσινγκτον κ. Ντέιβτιν Πάλμας είπε πως πρέπει τα χρέη να γίνουν βιώσιμα «Χρειαζόμαστε συνολική προσέγγιση στο πρόβλημα του χρέους, που θα συμπεριλαμβάνει απομείωση χρεών, αμεσότερες αναδιαρθρώσεις, αυξημένη διαφάνεια».

Οι μισές από τις φτωχές αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους ενώ για να γίνει βιώσιμο το χρέος είναι απαραίτητο να μπορέσουν να επιτύχουν οικονομική ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Θεσμού επισήμανε ότι χρειάζεται επειγόντως να εξεταστούν αναπροσαρμογές χρεών, με δεδομένο ότι τερματίζεται στα τέλη της χρονιάς η Πρωτοβουλία για την Αναστολή της Εξυπηρέτησης του Χρέους (Debt Service Suspension Initiative, DSSI) της G20, που προσέφερε στις φτωχότερες χώρες ανακούφιση από την καταβολή τοκοχρεολυσίων.

Παγκόσμια οικονομία κορωνοϊός: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ισχυρές χώρες το 2020

Ύφεση ρεκόρ καταγράφουν πολλές χώρες, τόσο εντός Ευρώπης όσο και εκτός, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία την ώρα που πτώση σημειώνουν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές με τους επενδυτές να είναι ανήσυχοι.

Η βρετανική οικονομία κατέγραψε ύφεση -20,4%

Για παράδειγμα, η βρετανική οικονομία κατέγραψε ύφεση -20,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έπειτα από ένα -2,2% του ΑΕΠ κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, εξαιτίας της κρίσης της επιδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, η βρετανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την «χειρότερη ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ».

Η μεγαλύτερη υποχώρηση του ΑΕΠ καταγράφηκε τον Απρίλιο, οπότε βρίσκονταν σε ισχύ μέτρα σχεδόν ολικού lockdown, με σχεδόν πλήρη παύση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ τον Μάιο υπήρξε ελαφρά αύξηση της ανάπτυξης κατά 2,4%, για να ακολουθήσει επιτάχυνση κατά 8,7% τον Ιούνιο.

Ιστορική «βουτιά» 13,8% του ΑΕΠ για τη Γαλλία

Η Γαλλία κατέγραψε ιστορική μείωση του ΑΕΠ της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κατά 13,8%, εξαιτίας του αντίκτυπου τα πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).

Αφότου άρχισε να καταγράφει δεδομένα για την οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία σε τριμηνιαία βάση, το Ινστιτούτο δεν έχει καταγράψει ποτέ τέτοια κατακρήμνισή του. Εξάλλου, αναθεώρησε την εκτίμησή του για το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ότι μειώθηκε κατά 5,9% και όχι κατά 5,3%, όπως υπολόγιζε ως εδώ.

Προς ιστορικό χαμηλό η Ισπανία

Η Ισπανία κατέγραψε ιστορική… βουτιά στο ΑΕΠ της το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα, με την πτώση κατά 18,5% να εξανεμίζει όλη την ανάκαμψη των τελευταίων έξι ετών που σημειώθηκε ύστερα από την χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία.

Η συρρίκνωση της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, την οποία προκάλεσε ένα από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη, ήταν χειρότερη από το 16,6% που ανέμεναν οι αναλυτές. Το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε πτώση 5,2%, οδηγώντας την Ισπανία στη βαθύτερη ύφεση που έχει καταγράψει ποτέ. Οι ιδιωτικές δαπάνες αποτέλεσαν το μεγαλύτερο βαρίδι για την ανάπτυξη, μαζί με τις επενδύσεις και τη μείωση των εξαγωγών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments