Οικονομία Άποψη

Βρετανία: Πως το Brexit “απειλεί” τα Χριστούγεννα – Ελλείψεις και αγορές πανικού

Βρετανία: Πως το Brexit “απειλεί” τα Χριστούγεννα – Ελλείψεις και αγορές πανικού
Βρετανία: Σε πανικό βρίσκεται η αγορά στη Βρετανία καθώς συνεχίζονται οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ το θερμόμετρο ανεβαίνει στο “κόκκινο” όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα.

Σε πανικό βρίσκεται η αγορά στη Βρετανία καθώς συνεχίζονται οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ το θερμόμετρο ανεβαίνει στο “κόκκινο” όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα. Η γαλοπούλα των Χριστουγέννων απειλείται λόγω της κατάστασης αυτής που έχει δημιουργηθεί.

Τι έχει συμβεί

Από την 1η Ιανουαρίου λόγω του Brexit έχουν τεθεί κάποιοι περιορισμοί και είναι πλέον πιο δύσκολο να εργαστούν στη Βρετανία άνθρωποι από τη Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να εκδώσουν βίζα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετά εργατικά χέρια κάτι το οποίο έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους πτηνοτρόφους. Υπενθυμίζεται ότι και την περσινή χρονιά το 2020 ο κ. Μπόρις Τζόνσον είχε χαλαρώσει προσωρινά τους κανόνες για το ξένο εργατικό δυναμικό που πήγαινε στη χώρα για να εργαστεί στα εκτροφεία πουλερικών της Αγγλίας. Αυτό γιατί όσοι ταξιδιώτες έφθαναν από χώρες που είχαν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού έπρεπε να “μπουν” σε 14ημερη καραντίνα μόλις έφθαναν στη Βρετανία.

Τι σημαίνει το έθιμο της γαλοπούλας για τους Βρετανούς

Ο Ερίκος VIII αποτέλεσε τον πρώτο Άγγλο Βασιλιά ο οποίος δοκίμασε γαλοπούλα αν και υποστηρίζεται πως ο Εδουάρδος ο VII ήταν αυτός ο οποίος “έκανε μόδα” τη γαλοπούλα.

5.500 εργαζόμενοι κάθε χρόνο εργάζονται σε αγροκτήματα

Υπολογίζεται ότι περίπου 5.500 εργαζόμενοι κάθε χρόνο, πηγαίνουν να δουλέψουν εποχικά σε αγροκτήματα της Αγγλίας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων κυρίως για τη σφαγή της γαλοπούλας. Τη φετινή χρονιά λόγω έλλειψης εργατικών χεριών οι πτηνοτρόφοι μείωσαν τον αριθμό εκτροφής με αποτέλεσμα τα σούπερ μάρκετ και άλλες μονάδες πώλησης του συγκεκριμένου προϊόντος να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις παραγγελίες τους. Η πτηνοτροφία θεωρείται ότι είναι ένας από τους βασικούς τομείς της βρετανικής οικονομίας.

Πριν από την πανδημία υπήρχαν 600.000 φορτηγατζήδες

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στη Βρετανία πριν από το Brexit αλλά και την έναρξη της υγειονομικής κρίσης υπολογίζονταν συνολικά ότι υπήρχαν 600.000 φορτηγατζήδες στη χώρα όπου οι 85.000 ήταν ανενεργοί και οι 100.000 ήταν Ευρωπαίοι μετανάστες. Το lockdown είχε ως αποτέλεσμα να δοθούν μόνο 15.000 άδειες ενώ έλειπαν ήδη 60.000 οδηγοί.

Ελλείψεις και πανικός και σε άλλους τομείς

Αν και η Βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει την έλλειψη οδηγών ωστόσο υπάρχουν “αδειάζουν” τα ράφια από τρόφιμα και αγαθά ενώ το ίδιο συμβαίνει και στα καύσιμα.

Εκτός από τις γαλοπούλες πολύ σημαντικό πρόβλημα αρχίζει και δημιουργείται και με την μεταφορά παιχνιδιών όσο πλησιάζουμε περισσότερο προς τις γιορτές ενώ στελέχη που εργάζονται σε κομβικά λιμάνια της Βρετανίας δηλώνουν ανήσυχοι για την κατάσταση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την άρση της ασυλίας στη μεγάλη πλειονότητα των ελέγχων που απαιτούνται για τα βρετανικά προϊόντα με προορισμό τη Βόρεια Ιρλανδία προκειμένου να υπάρχει αποσυμφόρηση της κατάστασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments