Κόσμος

Γερμανία Κυβέρνηση: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις SPD με Πράσινους και FDP

Γερμανία Κυβέρνηση: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις SPD με Πράσινους και FDP
Γερμανία Κυβέρνηση: Από ότι φαίνεται στο Βερολίνο ετοιμάζεται μία κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του FDP.
Γερμανία Κυβέρνηση: Από ότι φαίνεται στο Βερολίνο ετοιμάζεται μία κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του FDP.

Λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές στην Γερμανία, τα κόμματα βρίσκονται σε διαδικασία για να συγκροτήσουν την επόμενη Κυβέρνηση. Ήδη η συμμαχία που προτείνεται είναι μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του FDP, ενώ οι ηγέτες των τριών κομμάτων έδωσαν το “πράσινο φως” για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις ηγέτες συνέστησαν στις επιτροπές των κομμάτων τους να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις συνασπισμού, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στο Βερολίνο. Η σχετική δήλωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να συνάψουμε μια φιλόδοξη και βιώσιμη συμφωνία συνασπισμού».

Γερμανία

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις

Στη Γερμανία, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) ήταν το ταχύτερο: το προεδρείο του κόμματος ψήφισε ομόφωνα υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη», δηλαδή με τους Πράσινους και του Φιλελεύθερους (FDP).

Οι Πράσινοι και το FDP θα αποφασίσουν μέχρι τη Δευτέρα. Ως πρώτος από τους τρεις πιθανούς εταίρους του ενδεχόμενου συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη», το SPD τάχθηκε υπέρ της έναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων συνασπισμού με τους Πράσινους και το FDP. Η απόφαση του προεδρείου του κόμματος ελήφθη ομόφωνα σήμερα το απόγευμα. Ταυτόχρονα, το προεδρείο συμφώνησε και επί των θέσεων του εγγράφου των διερευνητικών συζητήσεων που είχαν παρουσιάσει οι επικεφαλής των τριών πιθανών εταίρων λίγες ώρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με δήλωσή του το FDP προτίθεται (επίσης) να προτείνει στα όργανά του τη Δευτέρα να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη». Οι Πράσινοι θα πραγματοποιήσουν το λεγόμενο μικρό συνέδριο την Κυριακή και θα πάρουν την ανάλογη απόφαση σε αυτό. Το έγγραφο θέσεων των διερευνητικών συνομιλιών καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές μιας ενδεχόμενης συγκυβέρνησης σε βασικούς τομείς. Στη συνέχεια θα πρέπει να διευκρινιστούν περαιτέρω σημεία κατά τις επίσημες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Ποιον θέλουν οι πολίτες για Καγκελάριο

Τον σοσιαλδημοκράτη (SPD) Όλαφ Σολτς θέλουν ως νέο Καγκελάριο τα τρία τέταρτα των Γερμανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, στην οποία η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υποχωρεί περαιτέρω, κάτω από το 20%.

Στο «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο Όλαφ Σολτς βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω από την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ, σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα, ενώ το 88%των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τελικά θα σχηματιστεί συνασπισμός SPD, Πρασίνων και Φιλελεύθερων(FDP). Το 62% θεωρεί μάλιστα αυτή την προοπτική «καλή», το 19% «κακή», ενώ το 16% δεν εκφράζει άποψη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments