Οικονομία

Γκεοργκίεβα: Παραμένει γενική διευθύντρια του ΔΝΤ

Γκεοργκίεβα: Παραμένει γενική διευθύντρια του ΔΝΤ
Γκεοργκίεβα: Στο “τιμόνι” του ΔΝΤ ως γενική διευθύντρια θα συνεχίσει να είναι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Στο “τιμόνι” του ΔΝΤ ως γενική διευθύντρια θα συνεχίσει να είναι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Αν και το τελευταίο διάστημα πέρασε σε “φάση αμφισβήτησης” καθώς αποκαλύφθηκε πως η οικονομολόγος από τη Βουλγαρία ασκούσε πιέσεις για να τροποποιηθεί μια έκθεση αυτού του διεθνούς οικονομικού οργανισμού ώστε να εμφανιστεί βελτιωμένη η θέση της Κίνας.

Σημειώνεται ότι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση όταν παραιτήθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ για να τεθεί επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Πόλ Ρόμερ κατηγόρησε την Γκεοργκίεβα ότι προσπάθησε να αποσιωπήσει τις διαφωνίες για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην έκθεση για για το επιχειρείν “Doing Business”, εξαιτίας των οποίων ο ίδιος παραιτήθηκε από τον οργανισμό τον Ιανουάριο του 2018.

Λίγα λόγια για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η Κρισταλίνα Ιβάνοβα Γκεοργκίεβα-Κίνοβα γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1953 είναι Βουλγάρα οικονομολόγος και η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από τον Οκτώβριο του 2019. Υπηρετεί ως επικεφαλής εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2017. Ήταν υπηρεσιακή πρόεδρος στον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας από τις 1 Φεβρουαρίου έως τις 8 Απριλίου 2019. Υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ από το 2014 έως το 2016. Το 2014, διορίστηκε αντιπρόεδρος του Γραφείο Προϋπολογισμού και Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΕ.

Το 1993–2010, ήταν κάτοχος διαφόρων θέσεων στον όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, φτάνοντας στην θέση του αντιπροέδρου και εταιρικού γραμματέα τον Μάρτιο του 2008 και ήταν συνδεδεμένη καθηγήτρια στο τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας στην Βουλγαρία.Στις 27 Σεπτεμβρίου 2016, η Βουλγαρική κυβέρνηση πρότεινε την Γκεοργκίεβα για την θέση του Γενικού Γραμματέα τον ΟΗΕ. Σε μια ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 5 Οκτωβρίου, η Γκεοργκίεβα βγήκε όγδοη στους 10 υποψηφίους.Στην ίδια ψηφοφορία εγκρίθηκε ο διορισμός του Αντόνιο Γκουτέρες ως γραμματέας.Στις 28 Οκτωβρίου 2016 η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τον διορισμό της ως πρώτη ανώτατη εκτελεστική σύμβουλος, με ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου 2017.

Η Γκεοργκίεβα ονομάστηκε “Ευρωπαία της Χρονιάς” το 2010.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments