Διεθνή

Πολωνία: Ο Μοραβιέτσκι μιλάει για εκβιασμό της ΕΕ για την τήρηση των ευρωπαϊκών αρχών

Πολωνία: Ο Μοραβιέτσκι μιλάει για εκβιασμό της ΕΕ για την τήρηση των ευρωπαϊκών αρχών
Πολωνία: Την ανησυχία της για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσι δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σύνταγμα παραμένει «ο υπέρτατος νόμος» για την Πολωνία, απορρίπτοντας έτσι τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών και κάνοντας παράλληλα λόγο για «εκβιασμό».

«Απορρίπτω την γλώσσα αυτή των απειλών και του καταναγκασμού (…). Ο εκβιασμός εξελίσσεται σε συνήθη μέθοδο για ορισμένα κράτη μέλη, δεν βρίσκεται εκεί η βάση της δημοκρατίας», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας του που αμφισβήτησε την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε σήμερα από το Στρασβούργο ότι θα ενεργήσει για την υπεράσπιση των “κοινών αξιών” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας που θέτει σε αμφισβήτηση την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.

“Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι κοινές μας αξίες”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσία του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

“Η Κομισιόν αξιολογεί προσεκτικά την πρόσφατη απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, μπορώ ήδη να πω ότι ανησυχώ βαθιά. Αυτή η απόφαση θέτει υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια για την ενότητα της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης’, προσέθεσε”.

Πολωνία: Λίγα λόγια για τον Ματέους Μοραβιέτσκι

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι (πολωνικά: Mateusz Jakub Morawiecki‎, γεννημένος στις 20 Ιουνίου 1968) είναι Πολωνός πολιτικός, τραπεζίτης, οικονομολόγος, δικηγόρος, ιστορικός, ο οποίος από τις 11 Δεκεμβρίου 2017 εκτελεί καθήκοντα πρωθυπουργού της Πολωνίας μετά την παραίτηση της Μπεάτα Σίντλο. Ο Ματέους Μοραβιέτσκι πριν αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Ανάπτυξης και Υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments