Κόσμος

Αναλένα Μπέρμποκ: Οι Ρώσοι παίζουν πόκερ με τις παραδόσεις φυσικού αερίου

Αναλένα Μπέρμποκ: Οι Ρώσοι παίζουν πόκερ με τις παραδόσεις φυσικού αερίου
Αναλένα Μπέρμποκ: Η πρόεδρος των Πρασίνων τάχθηκε υπέρ στην μη χορήγηση άδειας λειτουργίας στον Nord Stream 2.
Αναλένα Μπέρμποκ: Η πρόεδρος των Πρασίνων τάχθηκε υπέρ στην μη χορήγηση άδειας λειτουργίας στον Nord Stream 2.

Από ότι φαίνεται με την νέα κυβέρνηση στην Γερμανία τα πράγματα αλλάζουν, καθώς η Αναλένα Μπέρμποκ αναφέρει πως είναι υπέρ στην μη χορήγηση προς το παρόν άδειας λειτουργίας στον Nord Stream 2. Για τον συγκεκριμένο αγωγό είχαν ταχθεί κατά οι ΗΠΑ, το οποίο όμως κάμφθηκε μετά την συνάντηση Μέρκελ – Μπάιντεν.

«Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία, ο φορέας εκμετάλλευσης πρέπει να είναι διαφορετικός από αυτόν που μεταφέρει το αέριο. Εφόσον πρόκειται για έναν και τον αυτό όμιλο, δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας», τόνισε δεδομένου ότι πίσω από την Nord Stream 2 AΕ βρίσκεται το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom.

Τι αναφέρει η Μπέρμποκ

«Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου είναι κυρίως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης και της χαμηλής προσφοράς. Παρατηρείται εδώ ένα ρωσικό παιχνίδι πόκερ: οι παραδόσεις αερίου μειώθηκαν δεόντως. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να μας εκβιάζουν», πρόσθεσε η Μπέρμποκ.

«Μπορεί βέβαια η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη σύμφωνα με τα συμπεφωνημένα, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι όμως σχετικά άδειες. Αυτό πιθανότατα έγινε σκόπιμα από τη ρωσική πλευρά προκειμένου να επιταχυνθεί η λειτουργία του Nord Stream 2 -έστω και αν δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις», τόνισε η Μπέρμποκ στη συνέντευξή της.

Οι φορείς εκμετάλλευσης του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσας Nord Stream 2 δεν θέλουν επίσης να ξεκινήσουν τη μεταφορά φυσικού αερίου χωρίς την εκκρεμούσα πιστοποίηση από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές.

Τι αναφέρει η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Η εταιρεία Nord Stream 2 λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες και ρυθμίσεις. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τον γερμανικό νόμο για την ενεργειακή βιομηχανία (EnWG), ο οποίος μεταφέρει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο στο γερμανικό δίκαιο», δήλωσε η εταιρεία Nord Stream 2 AΕ σήμερα.

Σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ για το φυσικό αέριο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία πιστοποίησης για την αναγνώριση της εταιρείας Nord Stream 2 AΕ ως ανεξάρτητου φορέα εκμετάλλευσης δικτύου μεταφορών. Εάν ο Nord Stream 2 ξεκινήσει τη μεταφορά αερίου πριν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η αρμόδια Αρχή θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments