Ελλάδα

Σεισμός στην Κρήτη: Έκλεισαν προληπτικά τα σχολεία στο Ηράκλειο

Σεισμός στην Κρήτη: Έκλεισαν προληπτικά τα σχολεία στο Ηράκλειο
Σεισμός στην Κρήτη: Ο νέος σεισμός των 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα Πέμπτη 21/10. στο Αρκαλοχώρι έφερε την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία για το υπόλοιπο της ημέρας στο Ηράκλειο από τη δημοτική αρχή.

Στην περιοχή σημειώνονται σεισμοί, ο ένας μετά τον άλλον, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων για προληπτικούς λόγους, όπως αναφέρει και το cretapost.gr.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Ηρακλείου:

«Στην αναστολή της λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηρακλείου για το υπόλοιπο της ημέρας (Πέμπτη 21/10) προχώρησε η Αντιδημαρχία Παιδείας, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας. Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους».

Τι συνέβη σήμερα 21/10 το πρωί

Οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι αισθάνθηκαν τη νέα δόνηση που σημειώθηκε στις 09.55.

Ο σεισμός παρά το μικρό του μέγεθος, ταρακούνησε τόσο το πολύπαθο Αρκαλοχώρι όσο και το Ηράκλειο της Κρήτης. Η δόνηση των 3,2 Ρίχτερ είχε εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιομέτρων και επίκεντρο 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου.

Νέος σεισμός στην Κρήτη: Σείεται η γη στην περιοχή με αλλεπάλληλες δονήσεις.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση που εξέδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο μόλις 2 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου και εστιακό βάθος 15 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Σημειώθηκε στις 11.12 το πρωί.

Τρίτος σεισμός στο σημείο σήμερα.

Νέος σεισμός σημειώθηκε τώρα στο Αρκαλοχώρι. Η σεισμική δόνηση είχε ένταση 4,4 ρίχτερ και είναι η τρίτη σήμερα στην περιοχή μετά από αυτούς των 4,5 ρίχτερ και 3,2 ρίχτερ. Σεισμός στην Ιαπωνία

Λίγα λόγια για τον σεισμό

Σεισμός είναι η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος λόγω απότομων μετακινήσεων μαζών, που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού.

Σε πλανήτες με στερεό φλοιό, όπως η Γη, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους. Ο σεισμός γίνεται και σε άλλα ουράνια σώματα όπως η Σελήνη, ο Άρης και ο Ήλιος, σε κάποιο άλλο άστρο, πλανήτη ή δορυφόρο πλανήτη, σε ένα αστέρα νετρονίων κλπ.

Ο σεισμός σε κάθε τέτοια περίπτωση έχει διαφορετική προέλευση και τα σεισμικά κύματα μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου από τα γήινα ελαστικά, όπως για παράδειγμα τα σεισμικά κύματα ενός μαγνητικού σεισμού σε έναν αστέρα νετρονίων ή μάγναστρο.

Τα σεισμικά κύματα, στην περίπτωση που είναι ελαστικά, οδεύουν μεταβάλλοντας την πυκνότητα ή παραμορφώνοντας το σχήμα του μέσου από το οποίο διέρχονται και ταξιδεύουν στο εσωτερικό, στην επιφάνεια ή και στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη σαν τον δικό μας, μεταφέροντας την ενέργεια του σεισμού, η οποία τελικά απορροφάται στο μέσο διάδοσης.

Ο σεισμός στον πλανήτη μας συνήθως προκαλείται από ξαφνική απελευθέρωση συσσωρευμένης ενέργειας στον φλοιό της Γης. Τον αντιλαμβανόμαστε στην επιφάνειά της καθώς μέρος της ενέργειας μεταφέρεται εκεί με τα σεισμικά κύματα. Τα κύματα αυτά διαδίδονται στον φλοιό με ταλαντώσεις των πετρωμάτων και φθάνοντας στην επιφάνεια προκαλούν τις αναταράξεις του εδάφους που αισθανόμαστε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments