Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 23/10: Οι ειδικοί ανησυχούν για την τήρηση των μέτρων στις παρελάσεις

Κρούσματα σήμερα 23/10: Οι ειδικοί ανησυχούν για την τήρηση των μέτρων στις παρελάσεις
Κρούσματα σήμερα 23/10: Έντονος ο προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα για την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων κατά την διάρκεια των παρελάσεων.

Τα κρούσματα για σήμερα 23/10 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Εν τω μεταξύ, διάχυτος είναι ο προβληματισμός μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με τις παρελάσεις και τις ενδεχόμενες αρνητικές τους συνέπειες στον αριθμό των κρουσμάτων, αν και εφόσον δεν τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Υπενθυμίζουμε πως χθες Παρασκευή 22/10, από τα συνολικά 3.585 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 675 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 533 νέες λοιμώξεις.

Παγώνη: Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega» η κυρία Παγώνη αναφέρθηκε στο ζήτημα των παρελάσεων, τονίζοντας πως είναι πολύ επικίνδυνο να εκτιναχτούν τα κρούσματα. «Όσοι πάνε στην παρέλαση θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Τώρα πως θα κρατήσουν αποστάσεις; Δεν ξέρω. Τώρα από εκεί και πέρα ο καθένας να φορέσει τη μάσκα του, να κρατήσει τις αποστάσεις του και όταν τελειώσει η παρέλαση να φύγει για να πάει να φάει. Η μεγάλη κινητικότητα φέρνει αύξηση κρουσμάτων. Δεν παίζει ρόλο αν είναι εξωτερικός χώρος. Δεν μπορείς να ελέγξεις αν ο διπλανός σου είναι ανεμβολίαστος ή αν νοσεί και είναι ασυμπτωματικός. Η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη! Αυτό που μας στενοχωρεί είναι το υψηλό ιικό φορτίο και εμβολιασμοί κάτω από 50% σε πολλές περιοχές. Είναι τραγικό αυτό. Εδώ και ένα μήνα 15 θάνατοι από νέους ανθρώπους, βλέπετε πως η μετάλλαξη τρέχει και τρέχει πιο μπροστά κι από εμάς».

Πρόβλημα επίσης αποτελεί ο συνωστισμός που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με την κ. Παγώνη να παρατηρεί πως τις τελευταίες μέρες υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία το πρωί και πολλοί είναι εκείνοι που παίρνουν τα αυτοκίνητά τους ώστε να προφυλαχθούν από τον συνωστισμό και τον κορωνοϊό. Η Ματίνα Παγώνη έκανε την τρίτη δόση, όπως ορίζεται για τους υγειονομικούς, και τόνισε πως δεν κάνει παρενέργειες.

Καπραβέλος: Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες

Σε άλλο σημείο ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν από πιθανούς συνωστισμούς στις παρελάσεις. «Με σεβασμό στους συμπολίτες μου, το να δημιουργήσουμε εστίες υπερμετάδοσης είναι εγκληματικό. Οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες, δεν αντέχει άλλο. Θα πρέπει η παρέλαση να μη γίνει πόλος έλξης και συνωστισμού, να γίνει χωρίς θεατές.

Βράζουν όλοι οι νομοί γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Μη το υποτιμάτε. Ζήσαμε πέρυσι την έκρηξη κρουσμάτων στις γιορτές και είναι μεγάλο το ποσοστό ανεμβολίαστων στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι σαν να λέμε ένα μεγάλο κορωνοπάρτι, που αν γίνει σε αυτές τις συνθήκες θα προκαλέσει έκρηξη», είπε.  svg%3E

Θωμαΐδης για κορωνοϊό: Η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει μια κορύφωση

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και έχουν αυτή τη στιγμή χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Όπως είπε όμως «το επόμενο διάστημα και αυτές οι περιοχές θα μπουν μέσα».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στην επικράτεια υπάρχουν περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο όπως είναι η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα. «Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη, είναι πολύ χαμηλή και εκεί είναι αναμενόμενη η αύξηση», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση αν θα παρατηρηθεί έξαρση το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Θωμαϊδης είπε επίσης ότι «είναι πιθανό σε περιοχές που δεν έχουμε εμβολιαστική κάλυψη να ζήσουμε έναν δύσκολο χειμώνα όπως ήταν πέρσι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος». Αναφερόμενος και στην εικόνα από τα λύματα ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτή την εβδομάδα ωστόσο υπάρχει μια μικρή αύξηση στην Αττική αλλά μη στατιστικά σημαντική.

Στην Αττική που υπάρχει καλή εμβολιαστική κάλυψη θα πάμε πιο ομαλά, συμπλήρωσε. Κρούσματα σήμερα 23/10

Κρούσματα σήμερα 23/10: Οι επιστήμονες αποφάσισαν και εισηγήθηκαν στην Κυβέρνηση να είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στις παρελάσεις.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση της προστατευτικής μάσκας για την 28η Οκτωβρίου. Μέχρι σήμερα διίσταντο οι γνώμες μεταξύ των επιστημόνων, όμως τελικά η επιτροπή αποφάσισε να επιβάλλει την μάσκα στην παρέλαση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι». Παράλληλα, αναφέρεται πως «όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους».

svg%3E

Κρούσματα σήμερα 23/10: Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.

Κρούσματα σήμερα 23/10: Πως θα γίνουν οι παρελάσεις

Τα μέτρα για τις παρελάσεις και τους εορτασμούς περιλαμβάνουν σε δυο εγκυκλίους -η μια για την Πρωτοβάθμια και η δεύτερη για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση- που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δημοσιεύτηκαν οι διευκρινίσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τις παρελάσεις, βάσει των οποίων προκύπτει ότι θα γίνουν κανονικά αλλά με καθορισμένη χρονική διάρκεια.

Με την εγκύκλιο για την 28η Οκτωβρίου πιστοποιείται ότι σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνουν:

1) Μαθητικές Παρελάσεις με διαδικασίες επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου στα δημοτικά σχολεία. Όσον αφορά στην εκπροσώπηση των σχολικών μονάδων με τη συμμετοχή σημαιοφόρων και παραστατών στις εορταστικές εκδηλώσεις (Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων κ.α.), θα δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες από τις οικείες Δημοτικές αρχές.

2) Εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου. Σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας προτείνει οι εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν εντός του κάθε τμήματος και θα έχουν διάρκεια η οποία θα καθορίζεται με απόφαση του/της Διευθυντή/τριας-Προϊστάμενου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών της κάθε σχολικής μονάδας Κρούσματα σήμερα 23/10

Επιπλέον, η παράδοση της σημαίας από τον/τη Διευθυντή/τρια-Προϊστάμενο/η των Δημοτικών Σχολείων στον/στη σημαιοφόρο θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες του ΕΟΔΥ. Να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν και οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα ειδοποιηθούν με ευθύνη του/της Διευθυντή/τριας- Προϊστάμενου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο.

Επισημαίνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας (υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, κλπ). 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments