Τεχνολογία

Claude Cahun: H Google τιμά με doodle τη Γαλλίδα φωτογράφο

Claude Cahun: H Google τιμά με doodle τη Γαλλίδα φωτογράφο
Claude Cahun: Γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1894 στη Γαλλία και το όνομά της ήταν Lucy Renee Mathilde Schwob.

Στα 127 γενέθλια της της Γαλλίδας συγγραφέως και σουρεαλίστριας φωτογράφου Claude Cahun είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Ήταν γνωστή για τις αυτοπροσωπογραφίες της οι οποίες αμφισβήτησαν τα πρότυπα φύλου και σεξουαλικότητας στις αρχές του 20ου αιώνα. Η Cahun γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1894 στη Γαλλία και το όνομά της ήταν Lucy Renee Mathilde Schwob. Το 1919 ξύρισε το κεφάλι της και άλλαξε το όνομά της σε Claude Cahun, ένα όνομα ουδέτερο, σε ένδειξη αμφισβήτησης της κοινωνικής σύμβασης της εποχής.

Η Claude δημιουργεί μια περσόνα, μέσω της οποίας διατυπώνει τις παραλλαγές πάνω στο φύλο: θηλυκό, αρσενικό, ανδρόγυνο. Η προσωπική σεξουαλική της αμφισημία καλλιεργείται συνειδητά και θέτει υπό αμφισβήτηση καθιερωμένες νόρμες και συμβάσεις. Το πορτρέτο της με την Marcel Moore, το 1921 θα μπορούσε να διαβαστεί ως μια αλληγορία της σχέσης τους, μια σχέση με βαθιά εγγύτητα και κατανόηση μεταξύ δύο ισχυρών προσωπικοτήτων.

Το 1928, αναπαράστησε τον εαυτό της με το κεφάλι της ξυρισμένο, φορώντας χαλαρά ένα αντρικό σακάκι. Το 1929 η Claude δημοσιεύει άρθρα για την αμφιλεγόμενη θεωρία του Havelock Ellis, η οποία προέβλεπε τη δυνατότητα ύπαρξης ενός τρίτου φύλου, ενώνοντας αρσενικά και γυναικεία χαρακτηριστικά.

Με την θετή αδερφή της Marcel Moore έζησαν ως ζευγάρι στο Παρίσι και δημιούργησαν μαζί.

Η Cahun ανέπτυξε αντιφασιστική δράση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το 1951 η Γαλλία τής απένειμε, το Μετάλλιο της Ευγνωμοσύνης.

Η Claude Cahun πέθανε, στις 8 Δεκεμβρίου 1954, σε ηλικία 60 ετών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments