Οικονομία

ΕΦΚΑ: Οχτώ νέες παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του

ΕΦΚΑ: Οχτώ νέες παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του
ΕΦΚΑ: Με οχτώ παρεμβάσεις το υπουργείο Εργασίας θέλει να κάνει τον ΕΦΚΑ πιο σύγχρονο και ευέλικτο.

Με οχτώ παρεμβάσεις το υπουργείο Εργασίας θέλει να κάνει τον ΕΦΚΑ πιο σύγχρονο και ευέλικτο. Η πιο καθοριστική παρέμβαση αφορά το σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.  Στόχος των παρεμβάσεων είναι και η μείωση των εκκρεμών συντάξεων.

Ποιες παρεμβάσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη

  • -Πύργος Ελέγχου: Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα, όπου θα διαπιστώνεται σε πραγματικό χρόνο η πορεία των αιτημάτων συνταξιοδότησης. Εκεί, θα γίνεται και ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των εργαζόμενων του Φορέα, που έχουν επιφορτιστεί με αυτή την πολύ κρίσιμη αρμοδιότητα, της απονομής των συντάξεων.
  • Ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές: Εντός Νοεμβρίου,  αναμένεται η ένταξη 1.200 δικηγόρων και λογιστών προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της διαδικασία απονομής των εκκρεμών συντάξεων.
  • Τηλεφωνικό κέντρο (1555): Η βελτίωση του συγκεκριμένου τηλεφωνικού κέντρου αποτελεί «κρίσιμο μέγεθος» αποσυμφόρησης των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ, έτσι ώστε να μπορέσουν να επικεντρωθούν στο μεγάλο ζήτημα της απονομής των συντάξεων.
  • Ηλεκτρονικές υπηρεσίες: Με δεδομένο ότι πλέον υπερβαίνουν τις 50, ο στόχος που έχει τεθεί είναι η περαιτέρω αύξησή τους.
  • ΚΕΠ: Στον ΕΦΚΑ επιδιώκουν την ενίσχυση της συνεργασίας με τα ΚΕΠ, έτσι ώστε να περιοριστεί το «τέρας» της γραφειοκρατίας.
  • MyEFKAlive: Μετά τα πρώτα θετικά δείγματα,  ο στόχος που έχει  τεθεί είναι να καλυφθεί από την εν λόγω υπηρεσία το σύνολο της επικράτειας,  εντός του επόμενου έτους. Το MyEfka LIVE, επιτρέπει σε έναν ασφαλισμένο να εξυπηρετηθεί μέσω βιντεοκλήσης από τον ΕΦΚΑ. Σε αυτή τη φάση λειτουργεί για τα νησιά των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα και επεκτείνεται σε Ιόνιο και ανατολικό Αιγαίο.
  • Ψηφιακός εκσυγχρονισμος: Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά στην πλήρη διασύνδεση των αρχείων του Φορέα, από διεύθυνση σε διεύθυνση και από Ταμείο σε Ταμείο. Επίσης, περιλαμβάνει την βελτίωση του συστήματος ΑΤΛΑΣ, αλλά και την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος.

Λύθηκε το θέμα με τις 444 συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ

Η σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων του ΝΑΤ, αλλά και η οριστική επίλυση του θέματος που είχε προκύψει με τις 444 συντάξεις χηρείας επιβεβαιώθηκαν από την προ ημερών συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, με τον Πρόεδρο Δ.Σ. του ΝΑΤ, Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, στο Μέγαρο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στον Πειραιά.

Όσον αφορά στις 444 συντάξεις χηρείας που καθυστερούσαν επί χρόνια να εκδοθούν, το πρόβλημα λύθηκε οριστικά καθώς, ύστερα από συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών του ΝΑΤ και του ΕΦΚΑ, διευθετήθηκαν τα εκκρεμή ζητήματα και οι χήρες των θανόντων ναυτικών θα λάβουν τις οριστικές τους συντάξεις σταδιακά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Αναφορικά με την πρόοδο που σημειώνεται στο ΝΑΤ, ο κ. Τσαγκαρόπουλος παρουσίασε ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν:

  • 1) Την σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών ωρίμανσης των συνταξιοδοτικών φακέλων από το ΝΑΤ. Είναι χαρακτηριστικό πως τους τελευταίους μήνες η μέση μηνιαία ωρίμανση από το ΝΑΤ είναι 410 συνταξιοδοτικές υποθέσεις τον μήνα ενώ την προηγούμενη τριετία δεν ξεπερνούσαν τις 190 υποθέσεις τον μήνα. Οι συνταξιοδοτικοί αυτοί φάκελοι στη συνέχεια μεταβιβάζονται για την οριστική έκδοση της σύνταξης στον ΕΦΚΑ όπου και σε αυτό το στάδιο παρατηρείται σημαντική επιτάχυνση σε σχέση με 1 χρόνο πριν. Το 2017 οι εκκρεμείς συντάξεις προς απονομή ήταν 4500 και σήμερα έχουν μειωθεί κατά 56%. Αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους η μείωση των εκκρεμοτήτων να ξεπεράσει το 75%.
  • 2) Την αύξηση κατά 70% του ρυθμού απονομής των εφάπαξ του ΝΑΤ σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Υπολογίζεται πως μέχρι τέλος του έτους θα έχει αποδοθεί το σύνολο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων εφάπαξ στους δικαιούχους.

Η επιτάχυνση των ρυθμών ωρίμανσης των φακέλων από τον ΝΑΤ αλλά και της απονομής των εφάπαξ οφείλεται:

  • Α) Στην συστηματική δουλειά των υπαλλήλων του Απομαχικού Ταμείου και στην εσωτερική αναδιοργάνωση που υλοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες (όπως δημιουργία κλιμακίων με διακριτές αρμοδιότητες και κεντρικό συντονισμό).
  • Β) Στην αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού με την προμήθεια νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών και γνήσιου λογισμικού. Σημαντική σε αυτή τη προσπάθεια ήταν και η συνδρομή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
  • Γ) Στη υλοποίηση διαλειτουργικοτήτων με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τον ΕΦΚΑ που επιτάχυνε την ανταλλαγή των απαραίτητων πληροφοριών για την έκδοση των συντάξεων.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ του ΝΑΤ και του ΕΦΚΑ, προκειμένου να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο η εξάλειψη εκκρεμοτήτων, να αντιμετωπιστεί γρηγορότερα το θέμα των συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης και να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός για να αποφευχθούν στο μέλλον καθυστερήσεις όπως αυτές με τις συντάξεις χηρείας.

Τέλος, αποφασίστηκε η ένταξη του ΝΑΤ στο νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το προσεχές διάστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments