Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Έφη Αχτσιόγλου
Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής, πρώην υπουργός

Με την
Σοφία Χύτου

Έφη Αχτσιόγλου στο pagenews.gr: Ενεργειακή κρίση, κατώτατος μισθός, εργασιακά, ειδικός φόρος κατανάλωσης

Έφη Αχτσιόγλου στο pagenews.gr: Έφη Αχτσιόγλου στο pagenews.gr: Η τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής, πρώην υπουργός κ. Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για μια σειρά θεμάτων όπως η ενεργειακή κρίση και τα μέτρα στήριξης, για τις ανατιμήσεις των προϊόντων, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τους νέους και την αγορά εργασίας, για τον κατώτατο μισθό και άλλα θέματα.

Η τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής, πρώην υπουργός κ. Έφη Αχτσιόγλου μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίαςμε τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενεργειακή κρίση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, τις ανατιμήσεις των προϊόντων, τους νέους και τα εργασιακά καθώς και για άλλα ζητήματα.

Έφη Αχτσιόγλου στο pagenews.gr: Ενεργειακή κρίση και ανατιμήσεις προϊόντων

Η κ. Αχτσιόγλου ερωτηθείσα για το αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση αναφορικά με την ενέργεια δήλωσε: “Κοιτάξτε έχει ξεκινήσει μια πολύ δύσκολη περίοδος για τα νοικοκυριά και για τους πολίτες, για τη συντριπτική πλειονότητα δηλαδή των πολιτών. Τα νοικοκυριά ήταν ήδη ιδιαίτερα πιεσμένα από την περίοδο της πανδημίας με την πολύ μεγάλη μείωση του εισοδήματος τους. Οι επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες και λόγω του lockdown είχαν μια πολύ μεγάλη μείωση του τζίρου της, είχαν ήδη συσσωρευμένα δυσκολίες και συσσωρευμένα χρέη, στα οποία δυσκολεύονταν να ανταποκριθούν κτλ. Σε αυτό έρχεται να επεκαθίσει και το κύμα της ακρίβειας και έχει δημιουργήσει πια μια κατάσταση στη χώρα όπου ένα στα τρία νοικοκυριά, όχι φτωχά νοικοκυριά, ένα στα τρία νοικοκυριά της χώρας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές δαπάνες διαβίωσης. Δηλαδή δεν μπορεί να ζεστάνει το σπίτι, δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές καταναλωτικές δαπάνες και δεν συζητώ καθόλου το ζήτημα της πληρωμής του ενοικίου ή του δανείου πρώτης κατοικίας κτλ….”.

Παράλληλα η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε: “Ξεκίνησε ως μια ενεργειακή κρίση αλλά τελικά εξελίσσεται σε μια γενικευμένη κρίση ακρίβειας. Δεν αφορά πια μόνο την ενέργεια, μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, αφορά όλα τα βασικά αγαθά της πρώτης ανάγκης, δηλαδή το κρέας, τα τρόφιμα, τα λαχανικά, αφορά φυσικά και όλες τις πηγές ενέργειας όπως το φυσικό αέριο για να θερμάνουμε το σπίτι ή το ηλεκτρικό ρεύμα κτλ. Ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου δείχνει πολύ δύσκολη συνθήκη η οποία θα επιδεινώνεται το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση άργησε πάρα πολύ να δει το ζήτημα δηλαδή εμείς κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου από την άνοιξη, η κυβέρνηση δεν την απασχολούσε. Ο κ. Μητσοτάκης αν δείτε και στη ΔΕΘ το υποβάθμισε πάρα πολύ και εν συνεχεία ήρθαν οι υπουργοί του να κάνουν κάποιες διορθώσεις, ανακοινώνοντας μια επέκταση ενός υφιστάμενου επιδόματος. Το μόνο που κάνουν είναι στο υπάρχον επίδομα θέρμανσης να το επεκτείνουν περισσότερο για να καλύψουν λίγο περισσότερο κόσμο…”.

Έφη Αχτσιόγλου στο pagenews.gr: Ενεργειακή κρίση και ανατιμήσεις προϊόντων

Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης

Σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε: “Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα είναι μια μέθοδος με την οποία θα μπορούσε να υπάρξει μια ουσιαστική ελάφρυνση. Είναι κάτι που κάνουν άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ισπανία έχει προβεί σε αυτή τη μείωση. Ξαναλέω θα μπορούσε να είναι παροδική, δεν μιλάμε για μόνιμη μείωση, γνωρίζουμε ότι δημοσιονομικά έχει ένα κόστος σημαντικό όμως είναι κάτι που μπορεί αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει και το πιο σημαντικό είναι ότι αν δεν κάνεις, αν δεν λάβεις τέτοια μέτρα τότε θα έχεις πολύ μεγαλύτερη μείωση πραγματικού εισοδήματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και στο τέλος προφανώς θα πέσουν και τα έσοδα του κράτους έξω. Αυτό όπως καταλαβαίνεται συμπαρασύρει μια συνολική οικονομική εξέλιξη”.

Έφη Αχτσιόγλου στο pagenews.gr: Για τον κατώτατο μισθό

Η κυβέρνηση κρατά ουσιαστικά καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό. Αυτού τού τύπου η αύξηση που εξαγγέλλει όπως καταλαβαίνει κανείς είναι μηδαμινή. Τον κρατά ουσιαστικά καθηλωμένο και δείτε τώρα τι γίνεται, με έναν καθηλωμένο κατώτατο μισθό και την έκρηξη της ακρίβειας, ουσιαστικά το πραγματικό εισόδημα των πολιτών μειώνεται. Όταν κρατάς καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό, έχεις παγώσει και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα μπορούσαν να φέρουν κάποιες αυξήσεις στα ανώτερα κλιμάκια τα εισοδηματικά, ουσιαστικά κρατάς του μισθούς σε ένα χαμηλό επίπεδο, δεν τους αφήνεις να αναπτυχθούν και την ίδια στιγμή σαρώνει το κύμα της ακρίβειας και άρα μειώνεται το πραγματικό εισόδημα των πολιτών” σημείωσε για τον κατώτατο μισθό η κ. Έφη Αχτσιόγλου.

Νέοι και αγορά εργασίας – εργασιακά

“Σε ότι αφορά τα ζητήματα της νεολαίας, των νέων ανθρώπων, αυτή η κυβέρνηση έχει επιδείξει μια ακραία επιθετική πολιτική εναντίον της νέας γενιάς. Πρώτα από όλα στα εργασιακά, όταν καταργείς το οχτάωρο, όταν θεσπίζεις τις απλήρωτες υπερωρίες, όταν επεκτείνεις ουσιαστικά γενικεύεις τις ελαστικοποιημένες μορφές εργασίας όπως είδαμε να συμβαίνει με τις συμβάσεις τις e-food, οι οποίες ήταν σε εφαρμογή του νόμου της Νέας Δημοκρατίας, του Νόμου Χατζηδάκη. Ουσιαστικά αυτά τα μέτρα, τα μέτρα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας αφορούν κατά βάση τους νέους. Είναι οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται σε εργασιακή επισφάλεια και οι οποίοι έχουν πρόβλημα με τα ωράριά τους ή δεν πληρώνονται τις υπερωρίες τους οι οποίοι δουλεύουν ως μισθωτοί αλλά εμφαίνονται σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δουλεύουν μαύρα. Βασικά η επίθεση στην αγορά εργασίας που έγινε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφορά τη νέα γενιά..” είπε η κ. Αχτσιόγλου. 

Η επόμενη ημέρα στην ενέργεια και τα προϊόντα

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε για το ζήτημα των ενεργειακών και την επόμενη ημέρα ότι: “Ήταν ήδη το πρόβλημα της πανδημίας, ήρθε και το ζήτημα της ακρίβειας και βλέπουμε μια κυβέρνηση η οποία αδιαφορεί για την καθημερινότητα της κοινωνίας και την ίδια στιγμή την προκαλεί και λίγο, όταν η κυβέρνηση επιχαίρει για τους ρυθμούς ανάπτυξης και δεν συζητά για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών ή κάνει ότι δεν τα βλέπει. Άρα υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα κύμα δυσφορίας μέσα στην ελληνική κοινωνία” .