Διεθνή

Εξοργισμένος ο Ερντογάν: «Η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη αναστατώνει σοβαρά την Τουρκία»

Εξοργισμένος ο Ερντογάν: «Η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη αναστατώνει σοβαρά την Τουρκία»
Εξοργισμένος ο Ερντογάν: Νωρίτερα, ο Τούρκος ηγέτης τα είχε βάλει και με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για την πώληση των αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα.

«Η βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη αναστατώνει σοβαρά την Τουρκία» ανέφερε εξοργισμένος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στη Ρώμη.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι διαμαρτυρήθηκε στους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας ότι η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στα τουρκικά σύνορα «αναστατώνει σοβαρά» την Άγκυρα. Μάλιστα, στον Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την πώληση των Rafale στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος του είπε ότι η Αθήνα «έχει χρήματα», με τον ίδιο να του απαντά ότι «σε ξεγελάνε».

«Αποφασίσαμε να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας και ειδικά να συνεχίσουμε τις οικονομικές σχέσεις πιο εντατικά. Διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Δεν είδα αρνητική προσέγγιση ούτε σε αυτό το ζήτημα» είπε σε δημοσιογράφους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, επιστρέφοντας από τη Σύνοδο.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι δεν έχει διαπιστώσει αρνητική στάση. Στόχος είναι η προμήθεια νέων F-16 και ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών που ήδη βρίσκονται στον στόλο. Εξοργισμένος ο Ερντογάν

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του να μην παραστεί στην ιδιαίτερα σημαντική σύνοδο COP26 για το κλίμα στη Γλασκόβη, γιατί, όπως υποστήριξε, η Βρετανία δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της Άγκυρας για την ασφάλειά του και δεν του παρείχε ασφάλεια ισοδύναμη με αυτή που προσφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο.

«Όταν οι απαιτήσεις μας δεν ικανοποιήθηκαν, αποφασίσαμε να μην πάμε στη Γλασκόβη» είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι πέραν του ζητήματος της ασφάλειας, υπήρχαν αιτήματα και για την εικόνα της χώρας του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments