Πολιτική

Μητσοτάκης COP26: Στόχος το κλείσιμο μονάδων λιγνίτη ως το 2025

Μητσοτάκης COP26: Στόχος το κλείσιμο μονάδων λιγνίτη ως το 2025
Μητσοτάκης COP26: Ο πρωθυπουργός μίλησε σχετικά με την κλιματική αλλαγή αναφέροντας το στόχο για τις μονάδες λιγνίτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην σύνοδο του ΟΗΕ για την COP 26 σχετικά με τον στόχο της Κυβέρνησης για τις μονάδες λιγνίτη. Από την άλλη, ο κ. Γκουτέρες είχε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή αποτυχία της πρωτοβουλίας.

Πιο συγκεκριμένα, αμετακίνητος στο στόχο του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ως το 2025 όπως ήταν και ο αρχικός στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP26. Μητσοτάκης

Ποιες δράσεις έχει αναλάβει η Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναλάβει Ελλάδα, επικαλούμενος το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2025, τον στόχο να καταστεί η Ελλάδα κλιματικά ουδέτερη κυρίως μέσω της αξιοποίησης των ΑΠΕ έως το 2050, καθώς και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη, με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις προχωρημένες συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία, ενώ μίλησε και για τους ευρύτερους στόχους οι οποίοι πρέπει να τεθούν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου δεν πρέπει να καθυστερήσει την μετάβαση προς την «πράσινη ενέργεια».

H διάσκεψη για το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία.

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο Πρωθυπουργός είχε σειρά διμερών επαφών και θα επιστρέψει στην Αθήνα τη Δευτέρα το βράδυ. Η πολυαναμενόμενη 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα ξεκίνησε από την Κυριακή στη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας και όπως δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από τη Ρώμη πρόκειται για «τη στιγμή της αλήθειας για τον πλανήτη».

Στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν 120 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων οι Μπάιντεν, Μέρκελ, Μακρόν, Ντράγκι, Σάντσεθ, Τριντό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments