Ελλάδα

Πάπας Φραγκίσκος: Τον Δεκέμβριο σε Ελλάδα και Κύπρο

Πάπας Φραγκίσκος: Τον Δεκέμβριο σε Ελλάδα και Κύπρο
Πάπας Φραγκίσκος: Τελευταία φορά που ο ποντίφικας βρέθηκε στη χώρα μας ήταν πίσω στο 2016, όπου συγκεκριμένα είχε μεταβεί στη Μυτιλήνη.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί την Κύπρο και στη συνέχεια την Ελλάδα στο διάστημα από τις 2 ως τις 6 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το Βατικανό.

Το αποστολικό αυτό ταξίδι, το 35ο του πάπα στο εξωτερικό μετά την εκλογή του το 2013, θα σηματοδοτηθεί από την επιστροφή του ποντίφικα στη Λέσβο, νησί εμβληματικό της μεταναστευτικής κρίσης, στο οποίο είχε ήδη μεταβεί το 2016.

«Ο πάπας θα μεταβεί στην Κύπρο από τις 2 ως τις 4 Δεκεμβρίου και θα επισκεφθεί τη Λευκωσία, και την Ελλάδα από τις 4 ως τις 6 Δεκεμβρίου, όπου θα μεταβεί στην Αθήνα και στο νησί της Λέσβου», ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του πάπα Ματέο Μπρούνι.

Ο αργεντινός ποντίφικας, ο οποίος θα γίνει 85 ετών το Δεκέμβριο και τον Ιούλιο υποβλήθηκε σε επέμβαση στο παχύ έντερο, είχε μειώσει δραστικά πέρυσι τα ταξίδια του εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19. Φέτος έκανε ένα ιστορικό ταξίδι στο Ιράκ και το Σεπτέμβριο μετέβη στη Σλοβακία και τη Βουδαπέστη.

Πάπας Φραγκίσκος: Λίγα λόγια για τον ίδιο

Ο Πάπας Φραγκίσκος (λατινικά: Franciscus), κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (17 Δεκεμβρίου 1936, Μπουένος Άιρες), είναι Αργεντίνος ιερέας και ο 266ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Εξελέγη στις 13 Μαρτίου 2013. Το όνομα που επέλεξε ήταν προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Είναι ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αλλά και από την Αμερική γενικότερα, καθώς επίσης και ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας.

Πριν την εκλογή του ως Πάπα, υπηρετούσε ως καρδινάλιος. Ήταν αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες από το 1998. Αναδείχτηκε καρδινάλιος το 2001.

Βιογραφία

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από Ιταλούς γονείς. Μετά τις σπουδές του στη σχολή στο Βίλα Ντεβότο, εντάχθηκε στο τάγμα των Ιησουιτών στις 11 Μαρτίου του 1958. Ο Μπεργκόλιο έλαβε πανεπιστημιακό τίτλο στη φιλοσοφία από το Κολέγιο Μάξιμο Σαν Χοσέ στο Σαν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν και στη συνέχεια δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία στο Κολέγιο της Ιμακουλάδα (Αμώμου Συλλήψεως) στη Σάντα Φε και στο Κολέγιο του Σαλβαδόρ (Σωτήρος) στο Μπουένος Άιρες. Χειροτονήθηκε ιερέας στις 13 Δεκεμβρίου του 1969 από τον αρχιεπίσκοπο Χοσέ Ραμόν Καστελλάνο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Σαν Μιγκέλ. Ο Μπεργκόλιο υπηρέτησε ως διδάσκαλος των δοκίμων και δίδασκε ως θεολόγος.

Η εκλογή του ως Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Κατά τη δεύτερη ημέρα του κονκλαβίου του 2013, μετά από την παραίτηση του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄, εξελέγη Πάπας. Αν και δεν είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας (ο Γρηγόριος ο τρίτος, συριακής καταγωγής, διετέλεσε Πάπας από το 731 έως το 741), είναι ο πρώτος Νοτιοαμερικανός Πάπας.

Το 2017 αναγνώρισε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Α΄ ως σεβάσμιο (venerable) που αποτελεί το δεύτερο στάδιο από τα τέσσερα της διαδικασίας αγιοκατάταξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments