Οικονομία

Χρήστος Τριαντόπουλος: Το πακέτο μέτρων για τη Βόρεια Εύβοια ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια

Χρήστος Τριαντόπουλος: Το πακέτο μέτρων για τη Βόρεια Εύβοια ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια
Χρήστος Τριαντόπουλος: Αντιπαράθεση έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα στήριξης που αφορούν τους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας.

Αντιπαράθεση έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα στήριξης που αφορούν τους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Χρήστος Τριαντόπουλος απάντησε στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως το πακέτο μέτρων που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

«Πολλές από τις προτάσεις του μάλιστα, όπως αυτή που ανακοίνωσε για πενταετή προγράμματα για τους ρητινοκαλλιεργητές, υστερούν κατά πολύ των μέτρων που προωθούνται και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, πρόγραμμα απασχόλησης επταετούς διάρκειας, σε ένα διευρυμένο πλέγμα στήριξης με ορίζοντα δεκαπενταετίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος.

Ο κ. Τριαντόπουλος επισημαίνει ότι το πακέτο μέτρων στήριξης και αποκατάστασης ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσεις, τις πιστώσεις και τις δεσμεύσεις πόρων μέχρι τώρα. «Πρόκειται για ένα πακέτο, το ύψος του οποίου θα αυξηθεί σημαντικά περαιτέρω, όσο προχωρά η πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές και τα δάση. Και προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς και με δραστηριοποίηση στο πεδίο, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και όλους τους εμπλεκόμενους» υπογραμμίζει.

Ποια τα μέτρα που έχουν ληφθεί

«Ειδικότερα, έχουν ήδη ενταχθεί πιστώσεις ύψους 39,7 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για μεγάλης κλίμακας εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας και για αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές στις περιοχές αρμοδιότητας εντός των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. ‘Αννας και Ιστιαίας-Αιδηψού. Πρόκειται για ένα μεγάλο, διευρυμένο και εντατικό πρόγραμμα έργων που περιλαμβάνει, παράλληλα με εργασίες αποκατάστασης και προστασίας του οδικού δικτύου, ένα ευρύ φάσμα έργων καθαρισμών, δομικών παρεμβάσεων, άρσης προσχώσεων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στα ρέματα των εν λόγω περιοχών της Β. Εύβοιας, ώστε να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι συνθήκες αντιπλημμυρικής προστασίας που διαμορφώνονται την τελευταία περίοδο στην περιοχή υπό τις δασικές υπηρεσίες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα -και σε συνεργασία με την Περιφέρεια- την αμέσως επόμενη περίοδο, δρομολογείται η ένταξη πιστώσεων χρηματοδότησης ύψους 40 εκατ. ευρώ, για μια σειρά δομικών έργων και παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας στους οικισμούς και στους αστικούς ιστούς των δύο δήμων της Β. Εύβοιας, διευθετώντας και αντιμετωπίζοντας ριζικά εκκρεμότητες και παθογένειες δεκαετιών.

Επιπρόσθετα, με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις δασικές περιοχές, υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή των δασικών συνεταιρισμών στις εργασίες και με προτεραιότητα στους τοπικούς συνεταιρισμούς και το τοπικό εργατικό δυναμικό. Το συνολικό μέγεθος των έργων που έχουν ξεκινήσει και δρομολογούνται ανέρχεται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ, από τις πρώτες εβδομάδες, προωθήθηκαν τα έργα καθαρισμού των παρόδιων περιοχών από τους τοπικούς δασικούς και αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι και έλαβαν έκτακτη χρηματοδοτική στήριξη ύψους 0,65 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, αλλά και για τη στήριξη άμεσων αναγκών και παρεμβάσεων όπου χρειάζεται, έχει διατεθεί -μέσα από τις πρώτες φάσεις χρηματοδότησης- έκτακτη χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση της Β. Εύβοιας, πρώτου και δευτέρου βαθμού, συνολικού ύψους 13,4 εκατ. ευρώ» αναφέρει ο κ. Τριαντόπουλος.

Επίσης επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την παροχή πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής και της επιχορήγησης των επιχειρήσεων, καθώς και για την αποζημίωση οικοσκευής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments