Ελλάδα

Κορωνοϊός μέτρα: Υπό πίεση το σύστημα υγείας

Κορωνοϊός μέτρα: Υπό πίεση το σύστημα υγείας
Κορωνοϊός μέτρα: Παρά τους νέους περιορισμούς που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία.

Νέο ρεκόρ σημείωσαν για ακόμη μία μέρα τα κρούσματα, ενώ ο κορωνοϊός παρά τα μέτρα συνεχίζει να επιμένει. Την ίδια ώρα  από τις συνολικές 7.335 νέες λοιμώξεις  στην Αττική καταγράφηκαν 1.455  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.298 νέες λοιμώξεις. 

Παρά την αρνητική αυτή εξέλιξη σημαντική αύξηση καταγράφει ο ρυθμός του εμβολιαστικού προγράμματος τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιοι. Η έξαρση όλων των δεικτών της πανδημίας, αλλά και η εφαρμογή των νέων, ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, φαίνεται ότι έχει πείσει αρκετούς συμπολίτες να σπεύσουν για να κάνουν την πρώτη δόση. Κρούσματα σήμερα 04/10

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του διευθυντή ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκου Καπραβέλου, που περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη βόρεια Ελλάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, χθες Κυριακή διασωληνώθηκαν ασθενείς εκτός ΜΕΘ και σήμερα το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» ξεκινάει εφημερία χωρίς καμία ελεύθερη κλίνη σε ΜΕΘ

Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι «ζούμε και πάλι στιγμές του Νοεμβρίου του 2020» κι απέδωσε την εκρηκτική εικόνα της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα γενικά και στη Θεσσαλονίκη ειδικά, στο γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά, αλλά και στο ότι δεν τηρούνται τα μέτρα.

Ίδια εικόνα και στην εφημερία του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, καθώς χθες καταγράφηκαν 53 εισαγωγές covid19 και 17 ύποπτα περιστατικά. Να σημειωθεί ότι πριν από έναν μήνα οι εισαγωγές ήταν μόλις 20 – 25 ανά εφημερία ενώ σήμερα έχει δοθεί και μια επιπλέον επιπλέον κλινική για να καλυφθούν τα περιστατικά. Στο Ιπποκράτειο νοσηλεύονται επίσης με covid19 και οκτώ παιδιά από 20 ημερών έως 14 ετών ευτυχώς σε απλές κλίνες.

Την ίδια στιγμή η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για την πορεία της πανδημίας. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, το ιικό φορτίο τώρα αγγίζει ή τείνει να ξεπεράσει τα ύψη των μεγάλων κορυφώσεων της πανδημίας.

Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν σε πραγματικό χρόνο τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στην Καθημερινή κάνει έναν απολογισμό των ανόδων και των πτώσεων της διασποράς του κοροναϊού με βάση τις μετρήσεις από την 31η Αυγούστου 2020, την ημέρα έναρξης των καθημερινών αναλύσεων λυμάτων που διενεργεί με την ομάδα του στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, έως σήμερα. svg%3E

Γκάγκα: Όλοι φοβόμαστε έκρηξη κρουσμάτων

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην κατάσταση στα σύστημα υγείας και εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, στη Βόρεια Μακεδονία και τη Θράκη υπάρχουν λίγα κρεβάτια για ασθενείς Covid19. «Οι ανάγκες μας κάνουν να μετατρέπουμε το σύστημα και το ιδιωτικό και το δημόσιο. Είναι σημαντικό να το προλάβουμε», τόνισε.

Σε ερώτηση αν τα μέτρα που πάρθηκαν θα μπορούν να προλάβουν μια ενδεχόμενη επιδείνωση απάντησε: «Για να προλάβουμε κάτι, πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί». «Ό,τι μέτρα και να βάλουμε εάν ο καθένας από εμάς δεν προσέξει δεν θα έχουμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα», σημείωσε.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα γιατί όπως εξήγησε και στις κοινότητες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού έχουμε πάνω – κάτω ένα 50% εμβολιασμού.

Αναφερόμενη στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους η κ. Γκάγκα είπε ότι οι στόχοι είναι να είμαστε προσεκτικοί όλοι και τόνισε ότι όπου υπάρχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα και νοσηλείες αλλά και θανάτους.

Τα εμβόλια απέτρεψαν 8.500 θανάτους στη χώρα μας

Με βάση τα στοιχεία, το 61,2% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Παράλληλα, 466.000 πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, που θεωρείται πολύ σημαντική για τη διατήρηση της ανοσίας. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων, που ανήκουν σε διάφορες ομάδες και διαφέρει και το ανοσολογικό προφίλ τους. Επομένως, είναι πολύ πιθανό ορισμένα απ’ αυτά τα άτομα να μην έχουν απαντήσει στον πρώτο εμβολιασμό και να είναι απαραίτητη η τρίτη δόση.

Λόγω των εμβολιασμών, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι. Πάντως, η πάροδος του εξαμήνου δεν εξισώνει τον εμβολιασμένο με τον ανεμβολίαστο, ενώ η αναμνηστική δόση επιδιώκει στη διατήρηση της ανοσίας και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας.

Προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς η πρακτική ακύρωσης του ραντεβού για την τρίτη δόση που ακολουθούν κάποιοι εμβολιασμένοι, με την επίκληση του τεστ αντισωμάτων.

Ωστόσο, η διεθνής επιστημονική κοινότητα εξηγεί ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία, ενώ τα προστατευτικά επίπεδα δεν είναι γνωστά. Ως εκ τούτου, τα τεστ ενδέχεται να παραπλανήσουν εμβολιασμένους, που θεωρούν ότι έχουν τα απαραίτητα αντισώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments