Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέο πακέτο μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέο πακέτο μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση
Λογαριασμοί ρεύματος: Νέο πακέτο μέτρων βρίσκεται στο “τραπέζι” από την ελληνική κυβέρνηση για την περαιτέρω ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Νέο πακέτο μέτρων βρίσκεται στο “τραπέζι” από την ελληνική κυβέρνηση για την περαιτέρω ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ήδη πριν από λίγο καιρό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποτελούμενο από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη μαζί με τον υπουργό Ενέργειας κ. Σκρέκα ανακοίνωσαν μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια.

Τι περιλαμβάνει το “γενναίο πακέτο’ που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση

Το πακέτο μέτρων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση περιλαμβάνει διπλασιασμό της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια, πρόσθετη μείωση για τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και εμπορικές εκπτώσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας για το κοινωνικό σύνολο και μόνιμος αποσβεστικός μηχανισμός για την αντιστάθμιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια που αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις

Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου αυξάνεται από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρακτικά η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα.

  • Επιπλέον η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες το μήνα, πάνω από την έκπτωση 30 % που χορηγεί από τον Αύγουστο και απευθύνεται σύσταση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.
  • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα «ώστε, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, να μη δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς»
  • Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15.% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το φυσικό αέριο (όπως και άλλα καύσιμα θέρμανσης πέρα από το πετρέλαιο) εντάχθηκε στο επίδομα θέρμανσης.

Στην ατζέντα και νέα μέτρα αν χρειαστούν – Η κυβέρνηση δίπλα στους πολίτες

Προωθείται αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο, ενώ για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης μελετάται σε πρώτη φάση η αναστολή πληρωμής ορισμένων ρυθμιζόμενων χρεώσεων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς, μέτρο που θα διευκολύνει την ρευστότητα των επιχειρήσεων. ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

Ήδη η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας έχουν δηλώσει ότι οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται ανά μήνα προκειμένου να λαμβάνονται μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση στους καταναλωτές. Μέχρι στιγμής το κονδύλι των επιδοτήσεων διαμορφώνεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments