Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Δημήτρης Καιρίδης
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στο Βόρειο Τομέα Αθηνών και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο
Χάρης Μαμουλάκης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Ηρακλείου

Με την
Σοφία Χύτου

Καιρίδης – Μαμουλάκης στο pagenews.gr: Κόντρα για ενεργειακά, μέτρα στήριξης, πανδημία

Καιρίδης – Μαμουλάκης στο pagenews.gr: Ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στο Βόρειο Τομέα Αθηνών και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο κ. Δημήτρης Καιρίδης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Ηρακλείου κ. Χάρης Μαμουλάκης μίλησαν για μια σειρά θεμάτων όπως η ενεργειακή κρίση και τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί, η πανδημία του κορωνοϊού και η διαχείρισή της και άλλα θέματα.

Ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στο Βόρειο Τομέα Αθηνών και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο κ. Δημήτρης Καιρίδης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Ηρακλείου κ. Χάρης Μαμουλάκης μίλησαν στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην ενεργειακή κρίση και τα μέτρα στήριξης που ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, την πανδημία και τη διαχείρισή της καθώς και για μια σειρά άλλων θεμάτων.

Καιρίδης – Μαμουλάκης στο pagenews.gr: Για την ενεργειακή κρίση και το πακέτο μέτρων στήριξης

Ο κ. Καιρίδης ερωτηθείς για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση καθώς και για την ενεργειακή κρίση απάντησε: “Κοιτάξτε, έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα μπροστά μας που αφορά τα νοικοκυριά αλλά όπως σωστά λέτε αφορά και τις επιχειρήσεις, το κόστος παραγωγής των οποίων αυξάνεται και κάποια στιγμή θα μετακυλισθεί και στους καταναλωτές αναγκαστικά. Είναι σοβαρό πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα εισαγόμενο, όπως ξέρετε η χώρα μας δεν παράγει φυσικό αέριο και πετρέλαιο, το εισάγει. Έχουν εκτοξευθεί οι διεθνείς τιμές τους ιδίως του φυσικού αερίου. Είναι ένα πρόβλημα που αφορά συνολικά την Ευρώπη, κάποιες χώρες είναι χειρότερα από εμάς όπως η Μεγάλη Βρετανία αλλά συνολικά εμείς δεν είμαστε στα καλύτερα συγκριτικά, για μια σειρά από λόγους που βρισκόμαστε εδώ περιφερειακά στην πανευρωπαϊκή αγορά. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να το δούμε με προσοχή. Η ελληνική κυβέρνηση εξαντλεί τις δημοσιονομικές δυνατότητες με αυτό το πακέτο μέτρων μισού εκατομμυρίου για να ανακουφίσουμε όσο μπορούμε τα νοικοκυριά αλλά φυσικά δεν λύνετε το πρόβλημα, το οποίο αν επιμείνει και δεν είναι παροδικό, όπως μας λένε οι ειδικοί και οι προβλέψεις ότι θα είναι παροδικό, ήδη έχουμε μια πρώτη εξομάλυνση της τελευταίες δέκα μέρες σε σχέση με τα πολύ υψηλά που είχαμε δει στις αρχές Οκτωβρίου. Αν επιμείνει πρέπει να επανέλθουμε βεβαίως για να προστατεύσουμε τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία συνολικά…”.

Για την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα για την ενέργεια αλλά το αν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή την ενεργειακή τα νοικοκυριά ο κ. Μαμουλάκης απάντησε: “Ναι πράγματι βρισκόμαστε εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης και δύσκολης διαχειρίσιμης ενεργειακής κρίσης όπου πράγματι το ζήτημα προέκυψε κυρίως από το χρηματιστήριο των ρύπων, από τις εκπομπές ρύπων αλλά και φυσικά από την γένει από την παγκόσμια αγορά πετρελαιοειδών. Βέβαια κάθε χώρα έχει διαφορετικές επιπτώσεις. Δυστυχώς η χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο κινείται κάτω από το μέσο όρο όσον αφορά την λήψη μέτρων αντιμετώπισης, θα παραθέσω και περαιτέρω για ποιο λόγο θεωρούμε αυτό το ζήτημα ότι ισχύει και κυρίως πράγματι η Μεγάλη Βρετανία υπολείπεται ημών αλλά υπάρχουν άλλες χώρες που ευτυχώς για αυτές δυστυχώς για εμάς ξεκίνησαν από χαμηλότερη τιμή μονάδος όσον αφορά το κόστος κιλοβατώρας. Δηλαδή εδώ η κρίση ήρθε στη χώρα μας σαν επιπρόσθετη επίπτωση στο ήδη ακριβό ρεύμα το οποίο είχαμε και θυμίζω φυσικά μια πρωτοβουλία του κυρίου Χατζηδάκη μόλις ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Περιβάλλοντος αρχικά Αύγουστο του 2019, όπου οριζόντια αύξησε την τιμή του ρεύματος 15% για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για όλο το καταναλωτικό κοινό….”.

Καιρίδης – Μαμουλάκης στο pagenews.gr: Για το αν θα ληφθούν και νέα μέτρα για την ενέργεια – Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ

“Νομίζω ότι είναι ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο έχει να κάνει με την έκρηξη της ζήτησης μετά την πανδημία και την επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, έχει να κάνει με ροές προς την Κίνα, την Ινδία που παίρνουν φυσικό αέριο από την Ευρώπη, έχει να κάνει με τη Ρωσία και με μια σειρά από καιρικά φαινόμενα που είχαμε. Εν πάση περιπτώσει τα πράγματα θα τείνουν σε μια εξομάλυνση χωρίς να θέλω να υποτιμήσω καθόλου την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Εγώ παρακολουθώ επί καθημερινής βάσεως την τιμή στην χονδρεμπορική αγορά και δεν σας κρύβω πραγματικά την ανησυχία μου με τις διαστάσεις που έχει πάρει η κρίση. Από εκεί και πέρα η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που αντέδρασε, η πρώτη που πήρε στοχευμένα μέτρα, το πακέτο του μισού δισεκατομμυρίου ήταν το πρώτο που εξήγγειλε ευρωπαϊκή κυβέρνηση, δεν ολιγωρήσαμε και δεν καθυστερήσαμε καθόλου…” απάντησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Καιρίδης αναφορικά με το αν θα υπάρξουν και νέα μέτρα στην ενέργεια.

Σχετικά με την ΔΕΗ και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το ενδιαφέρον για τα ομόλογα ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Ηρακλείου κ. Χάρης Μαμουλάκης απάντησε: Προφανώς και υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον δεδομένο ότι το ελληνικό δημόσιο με τη στρατηγική που χάραξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη απόλεσε, απεμπόλησε το στρατηγικό στοιχείο της κατοχής του 50 και 1% της επιχείρησης. Γενικά αυτή την κρίσιμη συγκυρία όπου πράγματι διαπιστώσαμε και οι δύο συνομιλητές ότι η ενεργειακή κρίσης είναι στην πόρτα μας, είναι προ των πυλών, πλήττει νοικοκυριά και μικρομεσαίους και θα ήταν το εξαιρετικό και σημαντικό εργαλείο αν το είχαμε και δεν γινόταν αυτή η καταστροφική κατά την άποψή μας κίνηση, να απεμπολήσει το ελληνικό δημόσιο το ισχυρό έρεισμα και κατ’ επέκταση που είχε στη ΔΕΗ διότι τώρα πλέον θα αυτορυθμιστεί με ότι αυτό συνεπάγεται, λίαν αρνητικώς κατά την άποψή μας η αγορά και η επίπτωση στους καταναλωτές θα είναι τεράστια. Μια επίπτωση που δεν την έζησε την περίοδο 2015 -2019 μεσοσταθμικά είχαμε μια μείωση 12% και επειδή ανέφερε και ο κ. Καιρίδης ότι η ΔΕΗ βρισκόταν σε μια δυσχερή θέση είναι καλό να θυμηθούμε τι παρελήφθη από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τι παρέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2015. Παρέδωσαν μια ΔΕΗ που είχε μηδενική το τονίζω αυτό τοποθέτηση στα θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσω ότι είναι καταλυτικής σημασίας για το αύριο του τόπου μας…”.

Ερωτηθείς σχετικά με τη Ρωσία και το φυσικό αέριο ο κ. Καιρίδης απάντησε: “Είναι ένα παιχνίδι αυτό που γίνεται, εμείς θέλουμε μια ενιαία αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης για να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε από δεσπόζουσα θέση με τους Ρώσους και όχι κατακερματισμένα, να παίρνουν τον αφρό οι Γερμανοί και να μένουν οι μικρές περιφερειακές αγορές όπως η Ελληνική στο περιθώριο με υψηλότερες τιμές για το φυσικό αέριο….”.

Καιρίδης – Μαμουλάκης στο pagenews.gr: Διαχείριση πανδημίας και ενισχύσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τα μηνύματα από τις αγορές είναι πάρα πολύ θετικά χωρίς να υποτιμώ το κακό που έγινε. Να θυμίσουμε ότι μέσα στην ανεργία είχαμε μείωση της ανεργίας, ήμασταν η μόνη ίσως χώρα στην Ευρώπη που είχαμε αυτό παρά την οικονομική καθίζηση χάρη στα μέτρα τα οποία πήραμε, που ήταν πολύ γενναιόδωρα. Συνεχίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ την καραμέλα του νεοφιλελευθερισμού, της ακροδεξιάς, των ιδεοληψιών αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν ότι όλα αυτά όταν έχεις ένα πακέτο 40 δισεκατομμύρια, μοναδικό, πρωτοφανές, το να κατηγορείς την κυβέρνηση για νεοφιλελευθερισμό, κάτι δεν έχεις επαφή με την πραγματικότητα και πρέπει να το δουν λίγο το αφήγημα στην Κουμουνδούρου και για λόγους αυτοπροστασίας πέραν των υπολοίπων. Για να έχει και μια ευστοχία το αντιπολιτευτικά πυρά που εξαπολύουν διαφορετικά άσφαιρα και τα παίρνει ο αέρας. Από εδώ και πέρα οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά θετικές. Είχαμε μια πρόβλεψη για 3.8 για ανάπτυξη το 2021 θα κλείσουμε κοντά στο 7% πάνω από τα 6.1 που είναι η τελευταία πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού..” ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

“Για την πανδημία έχει χαθεί κάθε έλεγχος, είναι εκτός πραγματικά ελέγχου αυτή τη στιγμή αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας με καθολική ευθύνη της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού. Από που να ξεκινήσω από το τελευταίο μίλι, από τις παρωδίες χωρίς νόημα και ουσία, από το ανεπιτυχές εγχείρημα του εμβολιασμού, από τα μέτρα τα οποία δημιουργούν και κλείνουν το μάτι με καθαρά αν θέλετε άλλης εποχής ψηφοσυλλεκτικούς σκοπούς που δεν έχουν καμία σχέση με τους νέους ανθρώπους και αυτό που πρέπει να πρεσβεύουν οι νέοι άνθρωποι για μια προσήλωση στο πρόβλημα και όχι στον υποκειμενισμό και στην ιδιοτέλεια…”σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μαμουλάκης για την πανδημία.