Ελλάδα

Τζανάκης: Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για τα κρούσματα

Τζανάκης: Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για τα κρούσματα
Τζανάκης: Το 1/3 ή το 20 με 25% των κρουσμάτων είναι σε εμβολιασμένα άτομα.

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις που κάνει για τα κρούσματα από τέλη Νοεμβρίου κάνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μιλά για 9 με 11 χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού από τα τέλη Νοεμβρίου την ώρα που είναι δύσκολη ήδη η κατάσταση σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, το χειρότερο σενάριο για την πορεία της πανδημίας είναι για τον Φεβρουάριο. Ήδη χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο ρεκόρ με 7.335 κρούσματα κορωνοϊού.

Αρχικά, αναφερόμενος στο περιστατικό του παγκόσμιου πρωταθλητή Βασίλη Μοϊντίνη, ο Νίκος Τζανάκης είπε στο Mega ότι ασθενείς που καταφέρνουν να μείνουν στη ζωή μετά τις ΜΕΘ και έρχονται για αποθεραπεία, έχουν όλα τα οργανικά τους συστήματα περίπου στο 10% της λειτουργίας τους, ενώ η θρέψη τους είναι στο 0 χωρίς λευκώματα και χωρίς αμυντική ικανότητα. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, οι 3 στους 10 μετά τις ΜΕΘ καταλήγουν, ενώ το 50% των χθεσινών κρουσμάτων ήταν ανεμβολίαστοι.

Τζανάκης: Πόσοι εμβολιασμένοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό

«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, περίπου το 1/3 ή το 20 με 25% των κρουσμάτων είναι σε εμβολιασμένα άτομα. Χτες, σύμφωνα με το μοντέλο μας, περιμέναμε από τα 7.335 κρούσματα γύρω στα 2.000 κρούσματα σε εμβολιασμένους. Αυτά δεν δίνουν νοσηλείες και διασωληνώσεις. Απομένουν 5.300 κρούσματα, από τα οποία τα 1800 περίπου είναι σε παιδιά από 0 έως 18 ετών. Απομένουν 3.000 – 3.500 κρούσματα ανεμβολίαστων ενηλίκων που δίνουν δυστυχώς αυτές τις νοσηλείες και διασωληνώσεις που πιέζουν το σύστημα».

Τζανάκης

«Σύμφωνα με το μοντέλο μας η μεσαία μας πρόβλεψη κάνει λόγο πως αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί θα πάμε γύρω στα 9.000 και 11.000 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Το δικό μας μοντέλο δεν δείχνει προς στιγμήν την κορύφωση. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έρθει κορύφωση της πανδημίας γύρω στον Φεβρουάριο». Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για 15.000 και 20.000 κρούσματα τον Φεβρουάριο.

«Εάν τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δείξουμε ατομική ευθύνη, τότε θα συγκρατηθεί η δυναμική του πανδημικού κύματος. Η ομάδα μας εδώ και μέρες έχει προτείνει την επιτάχυνση της τρίτης δόσης. Βλέπουμε ηλικιωμένους άνω των 70 που έχουν εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις και βγάζουν την ίωση σαν γρίπη», δήλωσε ο κος Τζανάκης.

Κορωνοϊός: Το σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ

Πιο συγκεκριμένα, το ΕΣΥ πιέζεται σχεδόν όσο και τον περσινό χειμώνα. Έτσι, ανοίγει για άλλη μια φορά η συζήτηση για το αν θα χρειαστεί lockdown, έστω κι αν η κυβέρνηση, και μάλιστα δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το αποκλείει. Με αυτά τα δεδομένα, η επίταξη ιδιωτών γιατρών δεν έχει φύγει από το τραπέζι και η κυβέρνηση σχεδιάζει plan B. Σύμφωνα με το STAR, θα γίνει μια τελευταία πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν τα κρατικά νοσοκομεία και αν αρνηθούν, θα έρθει η επίταξη. κορωνοϊός

Οι περιοχές που βρίσκονται υπό τεράστια πίεση:

  • Κεντρική Μακεδονία
  • Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
  • Θεσσαλία

Μάλιστα, στην επίταξη θα συμπεριληφθούν συγκεκριμένες ειδικότητες, αφού δεν ανταποκρίθηκαν στα κίνητρα της κυβέρνησης για ενίσχυση του ΕΣΥ. Πρόκειται για λιγότερους από 100 ιατρούς, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρονται και γιατροί του ΕΣΥ από περιοχές με χαμηλότερη πίεση. Την ίδια στιγμή, έξτρα κλίνες COVID στα νοσοκομεία είναι επί τάπητος και, εάν απαιτηθεί, στη «μάχη» θα μπουν και άλλες κλίνες από ιδιωτικά νοσοκομεία. Εκεί θα μεταφέρονται ασθενείς non COVID ενώ ήδη σε περιοχές με επιδημιολογική πίεση αλλάζει η αναλογία COVID και non COVID από το 50 – 50 που είναι σήμερα σε αναλογία 60 – 40. Νεκρός

«Είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναγνώρισε ότι το σύστημα υγείας δοκιμάζεται, διευκρίνισε ωστόσο πως υπάρχουν αντοχές και κενές κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη βόρεια Ελλάδα η πίεση στις κλίνες COVID είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς δίνονται και κλίνες non COVID. Αμέσως -πρόσθεσε- βρίσκεται κρεβάτι σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ για ασθενείς που διασωληνώνονται. Όσον αφορά στη νότια Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δεν πιέζεται και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2.000 κενές απλές κλίνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments