Οδηγός

ΕΦΚΑ: Ολοκληρώνεται η καταχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών από μονομερείς δηλώσεις

ΕΦΚΑ: Ολοκληρώνεται η καταχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών από μονομερείς δηλώσεις
ΕΦΚΑ: Στις 16 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η καταχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών στο σύστημα του ΕΦΚΑ για περίπου 130.000 εργαζομένους οι οποίοι υπέβαλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Στις 16 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η καταχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών στο σύστημα του ΕΦΚΑ για περίπου 130.000 εργαζομένους οι οποίοι υπέβαλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού. Αφορά όλους αυτούς που έλαβαν την αποζημίωση κατά το 2020.

Ποιους αφορά – Δικαιούχοι/εργαζόμενοι και διαδικασία

  • 108.000 περίπου εποχικά εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης (τουρισμός, εστίαση κλπ.)
  • 22.364 καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς
  • 12 εργαζομένους με καταγγελία σύμβασης σε επιχειρήσεις – εργοδότες που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020.

Στην παρούσα φάση ενημερώνονται μηχανογραφικά οι «Ατομικοί Λογαριασμοί Ασφάλισης» στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λάβουν γνώση των στοιχείων ασφάλισής τους μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.

Διευκρινίζεται ότι διενεργούνται περαιτέρω έλεγχοι για τη διασταύρωση των στοιχείων 14.000 περίπου ασφαλισμένων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, καθώς τα στοιχεία είναι ελλιπή (π.χ. δεν υπάρχει Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου κλπ). Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί και γι’ αυτούς η υποβολή ΑΠΔ το ταχύτερο δυνατό και με ταυτοποίηση των στοιχείων κατά προτεραιότητα.

Η περάτωση της διαδικασίας ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή εποχικών επιδομάτων και παροχών σε χρήμα στους εν λόγω ασφαλισμένους, καθώς θα εμφανιστούν στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ τα ένσημα που αντιστοιχούν στον χρόνο που ήταν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογραμμίζει ότι η καθυστέρηση υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που απορρέουν από τις ασφαλιστικές εισφορές της αντίστοιχης μισθολογικής περιόδου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments