Οικονομία Άποψη

Κομισιόν: Τι σημαίνει η πρόβλεψη για ανάπτυξη 7,1% για την ελληνική οικονομία

Κομισιόν: Τι σημαίνει η πρόβλεψη για ανάπτυξη 7,1% για την ελληνική οικονομία
Κομισιόν: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 7,1% προβλέπει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία για το 2021 ενώ αναφορικά με το 2022 κινείται περίπου σε κοντινά επίπεδα αλλά χαμηλότερα, περίπου 5,2%.

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 7,1% προβλέπει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία για το 2021 ενώ αναφορικά με το 2022 κινείται περίπου σε κοντινά επίπεδα αλλά χαμηλότερα, περίπου 5,2%. Οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις αναθεωρώντας εν τέλει προς τα πάνω τις προβλέψεις για το 2021 και ελαφρώς προς τα κάτω για το 2022.

Ποιοι παράγοντες βοήθησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας

Η ανάκαμψη οφείλεται στην εγχώρια ζήτηση, ιδίως στις επενδύσεις, και στη συσσώρευση αποθεμάτων, ενώ η συνεχιζόμενη δημοσιονομική τόνωση διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη στήριξη της οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί πως το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ήταν σημαντικά ανεπτυγμένο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο (το πρώτο) του 2021.

Μάλιστα, η οικονομική δραστηριότητα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται επίσης να υποστηριχθεί από την έναρξη υλοποίησης έργων που παρουσιάζονται στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Συνολικά, το ΑΕΠ προβλέπεται να ανακάμψει κατά 7,1% το 2021 και να αυξηθεί κατά 5,2% και 3,6% το 2022 και το 2023, αντίστοιχα.

Τι ισχύει για το έλλειμμα

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν δείχνουν πως το έλλειμμα αναμένεται περίπου στο (-9,9%) του ΑΕΠ το 2021 λόγω των δημοσιονομικών επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης και του κόστους των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού. Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων αναμένεται να φθάσει το 6,5% του ΑΕΠ το 2021 και τα περισσότερα από αυτά αναμένεται να καταργηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.

Τα μέτρα για την απασχόληση βοηθούν στην ανάπτυξη

Τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης αναμένεται να συνεχίσουν να βοηθούν την απασχόληση σε ευάλωτους τομείς, ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να επιταχύνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 15,3% το 2021 και να συνεχίσει την πτώση του στο 15,0% και 14,5% το 2022 και το 2023 αντίστοιχα.

Πρωτογενή πλεονάσματα το 2022

Φέτος το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να φτάσει στο 7,3% του ΑΕΠ. Το 2022 όμως θα συρρικνωθεί στο 1,4% του ΑΕΠ , καταγράφοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά με μέσο όρο στο 2,7% στην ευρωζώνη. Για το 2023 η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πλεονάσματα της τάξης του 1,3%.

Τι σημαίνει η πρόβλεψη και πως στηρίζει την ανάπτυξη

Η ανάπτυξη στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις και στην καλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη τουριστική περίοδο. Εκτιμά πως τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν μαζί με το σχέδιο ανάκαμψης θα στηρίξουν τα επόμενα βήματα της οικονομίας, ενώ η σταδιακή απόσυρση τους εκτιμάται ότι θα συμβεί στο τέλος του 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments