Οικονομία

Πρόγραμμα Γέφυρα: Παρατείνεται μέχρι το τέλος του έτους – Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις δανείων

Πρόγραμμα Γέφυρα: Παρατείνεται μέχρι το τέλος του έτους – Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις δανείων
Πρόγραμμα Γέφυρα: Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση στο πρόγραμμα Γέφυρα μέχρι και το τέλος του έτους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση στο πρόγραμμα Γέφυρα μέχρι και το τέλος του έτους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ποιους αφορούν οι επιδοτήσεις

  • Η 3 μηνών επιδότηση αφορά στους υφιστάμενους δικαιούχους, οι οποίοι ήδη λαμβάνουν επιδότηση για 9 μήνες και έτσι, πλέον, θα λάβουν την οικονομική στήριξη συνολικά για 12 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η Κρατική επιδότηση περιλαμβάνει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου.
  • Για τους 3 αυτούς μήνες, η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 40% της μηνιαίας δόσης.
  • Για όσους έχουν ρυθμίσει δάνεια που είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης. Στα δάνεια που είχαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και έχουν πλέον ρυθμιστεί, η επιδότηση ανέρχεται στο 20% της μηνιαίας δόσης.

Παράλληλα, όσον αφορά στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 2», προβλέπεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021, οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει έγκριση της επιδότησης, μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου, ώστε να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και στη συνέχεια θα λάβουν την κρατική επιδότηση για συνολικά 8 μήνες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως αυξήθηκε και το ποσό που κρίνει τη ληξιπροθεσμία του οφειλέτη στο πλαίσιο τήρησης των υποχρεώσεών του, στο ύψος των δύο μηνιαίων δόσεων (υπενθυμίζεται ότι το ποσό αυτό, για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1 ήταν 150 ευρώ), διευκολύνοντας έτσι τους οφειλέτες να μην απεντάσσονται από το πρόγραμμα.

Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»: Δόθηκαν 400 εκατομμύρια ευρώ για επιδότηση δανείων

Κρατική επιδότηση ύψους 46,3 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε σε 60.566 δικαιούχους των δύο προγραμμάτων «ΓΕΦΥΡΑ» τον Οκτώβριο, ενώ η συνολική στήριξη μέχρι σήμερα από το «ΓΕΦΥΡΑ1» και «ΓΕΦΥΡΑ2» σε 86.136 δανειολήπτες φτάνει τα 400 εκατ. Ευρώ.

Πότε πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες πληρωμές

  • Στη δωδέκατη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ 1”, που αφορά σε δάνεια 1ης κατοικίας και
  • Στην τέταρτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ 2”, που αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια.

Οι πληρωμές του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ 1” στα τέλη Οκτωβρίου ανήλθαν συνολικά στα 8,5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 75.632 δανείων 1ης κατοικίας και 50.096 δικαιούχων.

Από αυτούς, πάνω από 43.000 δικαιούχοι έλαβαν τη δέκατη δόση, καθώς, με τις πληρωμές του Οκτωβρίου, ενεργοποιήθηκε η 3μηνη επέκταση της κρατικής επιδότησης.

Οι λοιποί δικαιούχοι που είχαν ήδη λάβει επιδότηση επί 9 μήνες, δεν έλαβαν πληρωμή τον Οκτώβριο, διότι όφειλαν να καταβάλουν ολόκληρη τη δόση του δανείου τους, όπως ρητά όριζε ο Νόμος 4714/2020. Μετά την ψήφιση του νέου Νόμου 4842/2021, θεσπίστηκε πλέον η 3μηνη παράταση της επιδότησης. Ως εκ τούτου, θα λάβουν τη δέκατη δόση στα τέλη Νοεμβρίου 2021 και τη δωδέκατη δόση στα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Οι δικαιούχοι για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί η 9μηνη επιδότηση, θα λάβουν 3 μήνες πρόσθετη επιδότηση, μετά το πέρας του 9μηνου τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments