Οδηγός

ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται ειδικό επίδομα 200 ευρώ

ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται ειδικό επίδομα 200 ευρώ
ΟΑΕΔ: Ειδικό επίδομα 200 ευρώ το μήνα από τον ΟΑΕΔ δικαιούνται άνεργοι στους οποίους έχει λήξη η δωδεκάμηνη τακτική επιδότηση. Το επίδομα αυτό αφορά μακροχρόνια ανέργους ηλικίας από 20 ετών έως 66 ετών.

Ειδικό επίδομα 200 ευρώ το μήνα από τον ΟΑΕΔ δικαιούνται άνεργοι στους οποίους έχει λήξη η δωδεκάμηνη τακτική επιδότηση. Το επίδομα αυτό αφορά μακροχρόνια ανέργους ηλικίας από 20 ετών έως 66 ετών.

Ειδικές προϋποθέσεις για τη λήψη του ειδικού επιδόματος

Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.

Οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, και παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δε, να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο. Ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

ΟΑΕΔ

Πως υποβάλλεται η αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας με τους εξής τρόπους:

  • αυτοπροσώπως, μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας του τόπου κατοικίας ή της τελευταίας απασχόλησης
  • μέσω των e-services ΟΑΕΔ
  • μέσω ΚΕΠ

Η παραλαβή της απόφασης γίνεται είτε μέσω του ατομικού λογαριασμού στις e-services ΟΑΕΔ είτε μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Τέλος, διακοπή της επιδότησης γίνεται όταν ο δικαιούχος:

  • αναλάβει μισθωτή ή μη δραστηριότητα
  • δεν αποδεχθεί προτεινόμενη από τον Οργανισμό θέση εργασίας συναφή με τα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητές του
  • δεν προβεί σε αυτοπρόσωπη δήλωση παρουσίας στην αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα
  • συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του

Ποιοι δικαιούνται επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

Η Τακτική Επιδότηση Ανεργίας (ΤΕΑ) είναι μια παροχή που χορηγείται σε ασφαλισμένους, ικανούς και διαθέσιμους για εργασία, με εξαρτημένη σχέση εργασίας που είτε έληξε είτε καταγγέλθηκε από τον εργοδότη, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέβαλαν εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ. Η χρονική διάρκεια της επιδότησης κυμαίνεται από πέντε (5) έως δώδεκα (12) μήνες ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που πραγματοποίησαν οι δικαιούχοι σε συγκεκριμένα (κρίσιμα) χρονικά διαστήματα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης και τον αριθμό ημερησίων επιδομάτων που έλαβαν κατά την τελευταία τετραετία.

Αν κατά τη διάρκεια της επιδότησης οι δικαιούχοι χάσουν την ιδιότητα του ανέργου (π.χ. λόγω πρόσληψης, ασθένειας, στράτευσης κ.ο.κ.), η επιδότηση σταματά προσωρινά (αναστέλλεται), ενώ είναι δυνατόν να συνεχιστεί και πάλι υπό πρoϋποθέσεις.

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις, η μη τήρηση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε οριστική διακοπή της επιδότησής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments