Ελλάδα

Κορωνοϊός νέα: Στα όρια του το σύστημα υγείας

Κορωνοϊός νέα: Στα όρια του το σύστημα υγείας
Κορωνοϊός νέα: Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων δημιουργούν ξανά μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομείο βαρύνοντας περαιτέρω το ΕΣΥ.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήττει την Ελλάδα, με τα νέα να μην είναι καλά κυρίως για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Την Δευτέρα από τα συνολικά 8.129 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 2.025 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.345 νέες λοιμώξεις. 

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις για εμβολιασμό και ήδη πρόκειται να λάβουν νέες αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, είναι και στην Ευρώπη, η οποία κινείται επιβάλλοντας, είτε lockdown, είτε νέα μέτρα φτιαγμένα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Την Πέμπτη τα φύλλα πορείας για τους ιδιώτες γιατρούς

Η επίταξη ενδέχεται να πάρει παράταση και τα φύλλα πορείας θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται από την Πέμπτη 18/11,και θα παραδίδονται από αστυνομικούς, στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους, στους οποίους ανήκουν.

Οι ιατροί που θα λάβουν το φύλλο πορείας θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν στο νοσοκομείο που θα αναγράφεται στο φύλλο πορείας. Σε περίπτωση που αρνηθούν να παραλάβουν το έγγραφο, προβλέπονται κυρώσεις με ποινή φυλάκισης έως τρεις μήνες

Τα κίνητρα που έχουν δοθεί για την συμμετοχή, στους ιδιώτες γιατρούς είναι: σύμβαση ορισμένου χρόνου με αποζημίωση 2.000 ευρώ τον μήνα, 250 ευρώ ανά 24ωρη εφημερία και δυνατότητα part-time απασχόλησης, με αμοιβή 1000 ευρώ τον μήνα.

Σήμερα τα δωρεάν self test στους μαθητές

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου ως και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, δύο συσκευασίες με συνολικά δέκα (10) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self test) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 23 Νοεμβρίου μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Υπενθυμίζεται ότι:

* το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,

* ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,

* βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),

* οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),

* η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Από την 1η Νοεμβρίου, η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Εφιαλτικές οι εφημερίες στα νοσοκομεία

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος μίλησε σε δραματικό τόνο για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκε το πρωί της Τρίτης, στη λήξη μιας ακόμη ιδιαίτερα βαριάς εφημερίας, έδωσε μια ζοφερή εικόνα.

«Οι εφημερίες των νοσοκομείων δυστυχώς θυμίζουν ταινίες τρόμου. Δεν προλαβαίνουμε να μαζεύουμε τους νεκρούς μας. Αυτό μου είπαν κι εδώ στο Ιπποκράτειο», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλοντας πως υπάρχουν ράντζα και λίστες αναμονής, όχι μόνο για μια κλίνη ΜΕΘ, αλλά ακόμα και για μάσκες υψηλής ροής οξυγόνου σε ορισμένα νοσοκομεία όπως αυτό της Έδεσσας.

Νέα έξαρση από την Κυριακή και κορύφωση αρχές Δεκέμβρη

Πάντως, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης προχώρησε σε δραματική πρόβλεψη ως προς τους νεκρούς. Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε πως η Ελλάδα θα φτάσει να έχει έως και 92 νεκρούς ημερησίως περί τις 17 Δεκεμβρίου και έως και 700 διασωληνωμένους ασθενείς γύρω στις 8 με 10 Δεκεμβρίου! Αυτό τουλάχιστον «δείχνουν» τα μοντέλα της ομάδας του καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση προς πτώση των κρουσμάτων, αλλά από την Κυριακή αναμένεται νέα έξαρση που θα οδηγήσει σε κορύφωση γύρω στις 3-4 Δεκεμβρίου. Ο καθηγητής εξήγησε επίσης ότι όλες αυτές οι προβλέψεις βασίζονται στην παραδοχή ότι θα εφαρμόζονται απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας και θα γίνονται πολλά τεστ.

«Είναι πολλά ‘αν’ αλλά θεωρώ ότι οι στιγμές είναι πέρα από κρίσιμες, με 70 ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε μέρα, που είναι δυστυχώς αποτυχία μας σαν κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόβλεψη έως την Πρωτοχρονιά

Ο μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι στα 6.600 κρούσματα και εάν εφαρμόζονται τα μέτρα, μπορεί να φτάσει στα 7.400, εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, χωρίς να αποκλείει να φτάσουν κάποια μέρα στις 8.000 ή 8.500. «Δυστυχώς», συνέχισε ο καθηγητής, «αυτό σημαίνει πολλούς θανάτους».

Εφόσον το κύμα αυτό κορυφωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ειδικοί αναμένουν αποκλιμάκωση με 3.200 κρούσματα τα Χριστούγεννα «και αν είμαστε σοβαροί, τότε μπορεί να δούμε και παρακάτω, στα 2.500 κρούσματα μέχρι την Πρωτοχρονιά το οποίο θα είναι τρομερή επιτυχία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments