Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 17/11: Υπό πίεση το σύστημα υγείας

Κρούσματα σήμερα 17/11: Υπό πίεση το σύστημα υγείας
Κρούσματα σήμερα 17/11: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα Τετάρτη 17/11 αναμένεται να εκδώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ.  Την Τρίτη  από τα συνολικά 8.129 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 2.025 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.345 νέες λοιμώξεις. 

Πιο συγκεκριμένα, συνεχής είναι η άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν κατά προτεραιότητα τους ανεμβολίαστους. Κρούσματα σήμερα 04/10

Επιχείρηση για εμβολιασμό μέχρι τα Χριστούγεννα

Στόχος των ειδικών και του κυβερνητικού επιτελείου είναι ο εμβολιασμός μέχρι τα Χριστούγεννα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός πρόκειται να εκφωνήσει τηλεοπτικό μήνυμα την Πέμπτη προκειμένου να πεισθούν όσον τον δυνατόν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να είναι προστατευμένοι τα Χριστούγεννα και να γιορτάσουν με ασφάλεια μαζί με τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Ωστόσο πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς αφενός o ιός είναι πιο επιθετικός τον χειμώνα, αφετέρου βασικός στόχος πλέον είναι να πειστούν οι αρνητές του ιού και όχι εκείνοι που φοβούνται, οι οποίοι είναι πλέον ελάχιστοι.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν πέρα από την αναφορά που θα κάνει στην πορεία της πανδημίας, θα στοχεύσει στον εμβολιασμό πριν την εορταστική περίοδο, τονίζοντας πως ένα «τσίμπημα» είναι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να κάνουμε γιορτές με ελευθερία και με ασφάλεια.

Αυξάνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό

Την ίδια ώρα η αύξηση των ραντεβού το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν πως η χώρα μας δεν απέχει πια τόσο από τον στόχο του 70% του εμβολιασμένου πληθυσμού.

Παραθέτοντας στοιχεία για τους εμβολιασμούς, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε ότι περίπου 6,8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και σχεδόν 6,5 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Όπως είπε, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου κλείστηκαν 27.000 ραντεβού για την πρώτη δόση και 105.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.

Παράλληλα, μιλώντας στο Action 24, υπογράμμισε ότι «ειδικά για τα ραντεβού της 1ης δόσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε 192.000 ραντεβού που κλείστηκαν».

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε για την εμβολιαστική κάλυψη: «Πιστεύουμε ότι αφενός πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα εκείνα που διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, ενώ ένα άλλο κομμάτι έχει να κάνει με την άσκηση πειθούς και την επικοινωνία όλων των ιατρικών δεδομένων που αφορούν μια πολύ δύσκολη συγκυρία».

Δύο σενάρια για τα Χριστούγεννα

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι έχουν καταρτιστεί δύο σενάρια, αν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά θα επικρατήσει το «καλό».

«Το καλό σενάριο, δείχνει ότι θα πάμε σε μια κορύφωση των κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αλλά η κορύφωση των διασωληνώσεων και των θανάτων θα έρθει 2-3 εβδομάδες αργότερα. Η αύξηση που βλέπουμε είναι στα 200-300 κρούσματα επιπλέον από αυτά που έχουμε σήμερα. Άλλες μέρες θα είναι λίγο πάνω από τα 8.000, άλλες γύρω στα 7.000 και άλλες κάτω από τα 7.000. Πάντως, στις γιορτές θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

Σχετικά με το κακό σενάριο, η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου με 8.000-9.000 κρούσματα και σίγουρα με περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους. Ειδικά δε για τον αριθμό των νεκρών από Covid, ο καθηγητής τόνισε ότι οι 3.000 θάνατοι που είχε προβλέψει για τον τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ίσως είναι μια συντηρητική εκτίμηση.

Ρεκόρ θανάτων μέσα σε μία εβδομάδα

Στον αντίποδα η εικόνα των επιδημιολογικών δεικτών δεν είναι καλή με τη χώρα μας να μετρά 80 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες. Συγκεκριμένα μόνο το τελευταίο 24ωρο, στην Ελλάδα είχαμε 8.129 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 547 διασωληνωμένους και 80 θανάτους.

Την ίδια στιγμή, το σύστημα Υγείας έχει ήδη «γονατίσει», με τα ράντζα να «πλημμυρίζουν» – όπως προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ – τους διαδρόμους των νοσοκομείων στις εφημερίες και τους γιατρούς να προεξοφλούν ότι η επιστράτευση των ιδιωτών συναδέλφων τους δεν θα λύσει τα προβλήματα.

Μάλιστα σαν να μην έφτανε η ήδη ανησυχητική εικόνα που παρουσιάζεται στα νοσοκομεία της χώρας, οι ειδικοί προβλέπουν νέα έξαρση της πανδημίας μέχρι τις γιορτές. Συγκεκριμένα οι ειδικοί τονίζουν πως δεν θα είναι αυτή η εικόνα και για τον Δεκέμβριο, καθώς θα έρθει νέα έκρηξη στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρει πως αναμένεται νέα έξαρση από την Κυριακή, η οποία θα κορυφωθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, τόνισε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε ακόμη 3.000 θανάτους, ωστόσο, στις γιορτές η έξαρση θα έχει ασθενήσει.

Παγώνη: Ντόμινο οι δείκτες, ο ένας παρασύρει τον άλλο

Η Ματίνα Παγώνη εξέφρασε τον προβληματισμό της για τους διψήφιους αριθμούς θανάτων των τελευταίων ημερών, καθώς μόνο χθες μόνο έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό 80 άνθρωποι.Εξήγησε ότι οι δείκτες της πανδημίας είναι σα «ντόμινο» που παρασύρει τα πάντα και όταν ξεκινά ο ένας να ανεβαίνει, μετά ανεβαίνει και ο άλλος. Όταν ανεβαίνουν τα κρούσματα, είναι λογικό ένα ποσοστό από αυτούς να διασωληνωθεί και να πεθάνει, τόνισε η κ. Παγώνη.

«Δύσκολη η κατάσταση έως τέλη Δεκεμβρίου»

Η κ. Παγώνη εκτίμησε ότι η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη έως τα τέλη Δεκεμβρίου και πως καθώς τα περιστατικά της γρίπης θα αρχίσουν να αυξάνονται χρειάζεται να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας για να είμαστε προετοιμασμένοι για τους επόμενους μήνες.

Η πρόβλεψη Σαρηγιάννη έως την Πρωτοχρονιά

Ο μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι στα 6.600 κρούσματα και εάν εφαρμόζονται τα μέτρα μπορεί να φτάσει 7.400, χωρίς να αποκλείει να φτάσουν κάποια μέρα στις 8.000 ή 8.500 χιλιάδες. Δυστυχώς, συνέχισε ο καθηγητής, αυτό σημαίνει πολλούς θανάτους. Εφόσον το κύμα αυτό κορυφωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ειδικοί αναμένουν αποκλιμάκωση με 3.200 κρούσματα τα Χριστούγεννα «και αν είμαστε σοβαροί τότε μπορεί να δούμε και παρακάτω, στα 2.500 κρούσματα μέχρι την Πρωτοχρονιά το όποιο θα είναι τρομερή επιτυχία».

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι στόχος των σεναρίων που επεξεργάζονται οι ειδικοί είναι να μην γίνουν πραγματικότητα και συνέστησε προσοχή θυμίζοντας προς τον Οκτώβριο που υπήρξε χαλάρωση στους πολίτες η κατάσταση ξέφυγε πολύ γρήγορα. «Χρειάζεται μια συνεχής επαγρύπνηση και συνειδητοποίηση ότι δεν έχουμε τελειώσει μέχρι να φτάσουμε, να κατεβούμε, σε πολύ χαμηλά επίπεδα ή να πάμε σε πολύ υψηλό βαθμό εμβολιασμού… και τα δύο μάλιστα είναι το καλύτερο», σημείωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Γκάγκα για είσοδο σε σούπερ μάρκετ με rapid test: «Είναι ένα μέτρο που μπορεί να συζητηθεί»

«Παρακολουθούμε τα κρούσματα καθημερινά. Η σύσταση είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές. Το αν θα προχωρήσουμε σε περισσότερα μέτρα, είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είναι στο τραπέζι περισσότερα μέτρα», επισήμανε η Μίνα Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν εξετάζεται η χρήση διπλής μάσκας, ανέφερε ότι «δεν έχει κανένα νόημα να φορέσουμε διπλή χειρουργική μάσκα, εκτός αν είναι υφασμάτινη. Αν θέλουμε μεγαλύτερη προστασία, πρέπει να φοράμε μάσκα FFP2».

Σε ό,τι αφορά στα rapid test για την προσέλευση στα σούπερ μάρκετ, τόνισε ότι «είναι ένα μέτρο που μπορεί να συζητηθεί, αλλά μέχρι τώρα η επιδημιολογική επιτήρηση δεν έχει δείξει ότι η επιμόλυνση γίνεται μέσα στα σούπερ μάρκετ, αλλά σε χώρους που δεν τηρούνται μέτρα, σε συγκεντρώσεις με πολύ κόσμο, πάρτι, γάμους κλπ».

Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η κ. Γκάγκα δήλωσε ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι καταγράφονται 6.000-7.000 κρούσματα την ημέρα και ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 400 κάποιες ημέρες, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι δε θα δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε, είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη δόση. Αυτό που βλέπουμε διεθνώς είναι ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές», αν και παραδέχτηκε ότι στα νοσοκομεία νοσηλεύονται και εμβολιασμένοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments