Οδηγός

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή δικαιολογητικών

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή δικαιολογητικών
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 ενώ υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται έκπτωση 15% θα γίνει η επιστροφή των χρημάτων για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 ενώ υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται έκπτωση 15% θα γίνει η επιστροφή των χρημάτων για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Έτσι δίνεται νέα παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για την υποβολή των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις:

  • 1. Το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο.
  • 2. Για το χρονικό διάστημα έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα της ενίσχυσης.
  • 3. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή “myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή”.
  • 4. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το επιστρεπτέο ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης, είναι πληρωτέο σε 60 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Ως ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της περιόδου χάριτος.
ΔΗΜΟΣΙΟ

Εναλλακτικά, παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, πριν τη λήξη της περιόδου χάριτος, ήτοι πριν την 31η Δεκεμβρίου 2021, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης. Το ποσό καταβάλλεται εντός της ανωτέρω προθεσμίας και η έκπτωση ισχύει ως την καταληκτική ημερομηνία αυτή.

Προς διευκόλυνση της διαδικασίας υποβολής των δικαιολογητικών, ότι υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, ενώ τα δικαιολογητικά υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι το απαιτούμενο ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας προβλέπεται να αναζητείται αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις των Πρωτοδικείων που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, δηλαδή των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας.

Για τις λοιπές περιοχές το πιστοποιητικό εκδίδεται από το οικείο Πρωτοδικείο και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, ενώ η σχετική αίτηση για την έκδοσή του δύναται να υποβάλλεται και μέσω του gov.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments