Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Μίλτος Χατζηγιαννάκης
Bουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών
Φίλιππος Φόρτωμας
Βουλευτής Κυκλάδων ΝΔ

Με την
Σοφία Χύτου

Χατζηγιαννάκης – Φόρτωμας στο pagenews.gr: Αντιπαράθεση για ακρίβεια, ενεργειακά και πανδημία

Χατζηγιαννάκης – Φόρτωμας στο pagenews.gr: Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης και ο Βουλευτής Κυκλάδων ΝΔ κ.Φίλιππος Φόρτωμας μίλησαν για μια σειρά θεμάτων όπως η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων, η ενεργειακή κρίση αλλά και ζητήματα γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού και τη διαχείρισή της.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης και ο Βουλευτής Κυκλάδων ΝΔ κ. Φίλιππος Φόρτωμας μίλησαν στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην ενεργειακή κρίση και τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί, την ακρίβεια και τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων καθώς και για την υγειονομική κρίση.

Χατζηγιαννάκης – Φόρτωμας στο pagenews.gr: Ενεργειακή κρίση και μέτρα στήριξης

Ερωτηθείς για την ενεργειακή και τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: “Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, πετρελαϊκής κρίσης και όχι μόνο, που αφορά και το φυσικό αέριο. Είναι καθαρά γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Κίνας αλλά φυσικά αφορούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είναι και η χώρα μας. Φυσικά και η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει πρώτη προτεραιότητα στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με όλα τα μέτρα τα οποία έχουν εξαγγελθεί, προχωράει το μέτρο για να συγκρατήσουμε τους λογαριασμούς και φυσικά αυξάνεται και το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης. Φυσικά εν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρθούν και άλλα μέτρα από το Ταμείο Δημοπρασιών Δικαιωμάτων Ρύπων, εισροές και χρήματα τα οποία μέχρι σήμερα δίνονταν κυρίως για διάφορες πράσινες δράσεις. Είναι μέτρα τα οποία θα παρθούν εφόσον δούμε ότι όλο αυτό συνεχίζεται με την αισιοδοξία ότι την άνοιξη του 2022 θα βγούμε από αυτό. Φυσικά η κυβέρνηση ενισχύει και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τη λογική να τους δώσει μια ανάσα φυσικά και με κοινωνικά κριτήρια”.

Αναφορικά με το ίδιο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί ο κ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης σημείωσε: “Ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα έχει τα πρωτεία στην ακριβότερη ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί πράγματι να υπάρχει κύμα ακρίβειας και άνοδος των τιμών σε όλα τα ενεργειακά ήδη και αυτό συμπαρασύρει και όλη την οικονομία αλλά η χώρα μας κατέχει τα θλιβερά πρωτεία της ακριβότερης κιλοβατώρας με δεύτερη τη Ρουμανία και είμαστε αρκετά πάνω μάλιστα, από την προτελευταία Ρουμανία. Αυτό επομένως έχει να κάνει με εσωτερικές ατέλειες που έχει η ελληνική αγορά και με μέτρα που προφανώς έχουν αργήσει και δεν έχουν παρθεί. Ανεξάρτητα δηλαδή από την ακρίβεια που υπάρχει και το ενεργειακό πρόβλημα που υπάρχει σε όλο τον πλανήτη, στη χώρα μας είναι πολύ πιο έντονο και αυτό φαίνεται σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος που υπάρχει σε όλους μας, όχι μόνο στους συμπολίτες μας και σε εμάς τους ίδιους. Δυστυχώς ο πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ είχε ανακοινώσει μια πάρα πολύ μικρή αύξηση των 150 εκατομμυρίων. Εμείς τώρα όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκήσαμε κριτική γιατί του είπαμε ότι δεν φθάνει ούτε κατ’ ελάχιστον τα μέτρα αυτά που ανακοίνωσε. Αναγκάστηκε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα μέχρι τις 10 Οκτωβρίου να δώσει και πρόσθετα μέτρα και τότε του είπαμε ότι με τους πρόχειρους υπολογισμούς που έχει κάνει όλο το επιτελείο, τα έχει πει και η ΓΣΕΒΕΕ και τα υπόλοιπα ινστιτούτα μέχρι το Μάρτιο του 2022, οι αυξήσεις της ενέργειας τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά θα ξεπεράσουν το 1 δις. Άρα τι νόημα έχει να μην προχωρήσουν εμπροσθοβαρώς σε μέτρα τα οποία πράγματι θα ανακουφίσουν. Και πάμε τώρα στα μέτρα τα οποία εμείς έχουμε προτείνει από την πρώτη στιγμή και δυστυχώς αναγκάζεται κάθε λίγο και λιγάκι, δεν ξέρω αν το κάνει για επικοινωνιακούς λόγους για να έχει κάθε φορά να παρουσιάσει κάτι αλλά η αλήθεια είναι ότι εμείς τους το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Πρέπει να κοπεί όσο καιρό υπάρχει αυτή η ενεργειακή κρίση, να χαμηλώσει στο ελάχιστο που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο ειδικός φόρος για την ενέργεια, επιτρέπεται να χαμηλώσει έως το 6%, άρα αυτό θα δώσει μια μεγάλη ανάσα. Πρέπει να αυξηθεί όμως το κυριότερο από όλα γιατί δεν είναι μόνο η ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος και των μέσων ενέργειας και της βενζίνης και του πετρελαίου, έχουμε πολύ μεγάλες ανατιμήσεις και μεγάλες αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα προϊόντα που φθάνουν στο καλάθι της νοικοκυράς. Αν δεν δοθεί γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό δυστυχώς θα έχουμε πάλι μια πολύ βίαιη φτωχοποίηση στο τέλος του 2021 και στις αρχές του 2022 γιατί η κυβέρνηση είχε φροντίσει ανεξάρτητα από την ενεργειακή κρίση, είχε ακριβύνει από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της τους λογαριασμούς ρεύματος της ίδιας της ΔΕΗ…”

Για το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για την ενέργεια

Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων επιπρόσθετων μέτρων ο κ. Φόρτωμας απάντησε: “Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ναι μεν μετακυλίεται αυτόματα στην αγορά ωστόσο έχει πολλά μειονεκτήματα και να θυμίσουμε στον κ. Χταζηγιαννάκη και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι φυσικά και η κυβέρνηση το εξετάζει και δεν αποκλείεται αλλά να θέσουμε και τα μειονεκτήματα, Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο έχει κυρίως ένα οριζόντιο αποτέλεσμα, όχι μόνο στα πληττόμενα νοικοκυριά αλλά και στα εύπορα νοικοκυριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κόπτεται για τα κοινωνικά αυτά κριτήρια νομίζω ότι θα έπρεπε να το βάζει ως πρώτη προτεραιότητα…”

Για το αν θα δούμε νοικοκυριά να μένουν χωρίς θέρμανση φέτος ο κ. Χατζηγιαννάκης είπε: “Δυστυχώς αυτό δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις του χειμώνα που έρχεται, με τα πρώτα σχετικά κρύα, ευτυχώς ακόμη δεν έχουν πιάσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας αλλά είναι ανατριχιαστικοί οι λογαριασμοί που έρχονται κάθε μέρα. Τουλάχιστον οι δικές μου πληροφορίες από συμπολίτες μου, βλέπουμε ότι είναι τεράστια η αύξηση στους λογαριασμούς….”

Χατζηγιαννάκης – Φόρτωμας στο pagenews.gr: Ανατιμήσεις στα προϊόντα

Για τις αυξήσεις και τις ανατιμήσεις των προϊόντων ο κ. Φόρτωμας δήλωσε: “Να θυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Χατζηγιαννάκη ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, εμάς η πρώτη προτεραιότητά μας είναι η στήριξη των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρών επιχειρήσεων μιας και η ελληνική οικονομία κινείται γύρω από τις μικρές αυτές επιχειρήσεις. Πρώτη προτεραιότητα είναι η στήριξη των νοικοκυριών με κοινωνικά κριτήρια. Για αυτό η επιλογή μας καταρχήν ήταν να μην εμπλέξουμε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, γιατί έχει και μειονεκτήματα. Όμως αυτό μένει να φανεί ας είμαστε αισιόδοξοι, θεωρούμε ότι αυτά τα πρώτα μέτρα θα αποδώσουν και φυσικά πρώτη μας προτεραιότητα ξανατονίζω είναι οι χαμηλές τάξεις και όσοι θα πληγούν ως επί το πλείστον από όλη αυτή την ανατίμηση και των προϊόντων και της πετρελαϊκής αυτής κρίσης ή την οποία ελπίζουμε ότι θα κρατήσει για πολύ λίγο και η αύξηση και της εξόρυξης λιγνίτη από την Κίνα και την Ινδία καθώς είναι γεωπολιτικό παιχνίδι και φυσικά όλα αυτά τα οποία ζούμε με το φυσικό αέριο και το παιχνίδι το οποίο παίζει η Κίνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πλήττονται κυρίως τα νοικοκυριά και οι χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις και αυτό είναι πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία”.

Για τις τιμές σε βασικά αγαθά και το επόμενο διάστημα ο κ. Χατζηγιαννάκη απάντησε: “Θα είναι πολύ δύσκολο, Δυστυχώς τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχθηκαν ότι είναι πάρα πολύ αργά. Εγώ επειδή θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο της αγοράς και μιλάει και εργάζεται και συναναστρέφεται καθημερινά με ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, ξέραμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, τουλάχιστον από το Μάιο – Ιούνιο, ότι οι ανατιμήσεις θα ήταν συγκλονιστικές. Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία στην οποία ζούμε οι αλληλεπιδράσεις ιδίως ότι έχει σε σχέση να κάνει με την Κίνα που είναι ο κύριος τροφοδότης των περισσότερων αγορών και της ελληνικής αγοράς αλλά και των περισσότερων αγορών στον πλανήτη θα επηρέαζε όλα τα προϊόντα. Από τη στιγμή που μόνο τα containers, μόνο όλα τα δρομολόγια τα οποία γίνονται με τη ναυτιλία μας και όλες οι μεταφορές είχαν τρομερές ανατιμήσεις πάνω από πέντε με έξι φορές στις αντίστοιχες περσινές τιμές ήταν σίγουρο ότι αυτό θα συμπαρασύρει όλα τα προϊόντα. Το ξέραμε, εγώ τουλάχιστον από Μάιο – Ιούνιο συνομιλώντας με ανθρώπους της αγοράς και με εισαγωγείς. Οπότε φαντάζομαι ότι οι άνθρωποι της κυβέρνησης θα έπρεπε να το ξέρουν και θα έπρεπε να έχουν πάρει τα μέτρα από το καλοκαίρι για να προετοιμάζονται, για να δεχθούν αυτό το κύμα ανατιμήσεων το οποίο πλήττει βάναυσα εδώ και τρεις μήνες, τουλάχιστον τρεις μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο σίγουρα, όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι όπως είπα και πριν μέσα στο πορτοφόλι του ελληνικού νοικοκυριού, μέσα στο πορτοφόλι όλων και προφανώς πλήττει δυσχερέστερα τους πιο αδύναμου, τις κοινωνικές τάξεις οι οποίες είναι πιο αδύνατες αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για το 90% της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Δεν είναι ούτε εύποροι ούτε άνετοι…”

Για την πανδημία και τη διαχείρισή της

Για το “μέτωπο” της πανδημίας ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας απάντησε: “Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη συνθήκη σε διεθνές επίπεδο. Μια πανδημία που όμοιά της δεν έχει ξαναζήσει ο πλανήτης και η ανθρωπότητα, χωρίς όμως να χρειάζεται να συναθροίσουμε και να συνυπολογίσουμε όλες τις άλλες δυσκολίες που υπήρξαν και υπάρχουν και σε οικονομικό επίπεδο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως δεν υπήρχαν οδηγίες χρήσης και όλοι μάθαμε από αυτό και η ελληνική κυβέρνηση έμαθε από αυτό, κανένας μας δεν ήξερε και αυτό είναι κάτι προφανές και η διαχείριση που έγινε επαρκώς επιτυχημένη. Προφανώς και έγιναν λάθη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει τονίσει, μαθαίνουμε από τα λάθη μας όμως έγιναν πολλά και σημαντικά πράγματα”.

Ο κ. Χατζηγιαννάκης για το ίδιο ζήτημα απάντησε: “Είναι μια πρωτόγνωρη συνθήκη αυτή της πανδημίας, κρατάει πάρα πολύ, κρατάει περισσότερο από ότι όλοι θα ελπίζαμε. Είναι η χειρότερη υγειονομική κρίση που έχει ζήσει ο πλανήτης τον τελευταίο αιώνα, όχι φυσικά στην ιστορία της ανθρωπότητας αλλά τον τελευταίο αιώνα είναι πράγματι η χειρότερη. Μέχρι αυτό το σημείο και τα άγνωστα νερά τα οποία διάβαινε σε μια τόσο πρωτόγνωρη συνθήκη η ανθρωπότητα θα συμφωνήσω με τον κ. Φόρτωμα. Δυστυχώς όμως αυτό που είδαμε και όπως αποδείχθηκε από τη διαχείριση του τελευταίου έτους, το Νοέμβρη το lockdown ένα χρόνο πριν έγινε, το σκληρό lockdown, το οποίο είχαμε στη χώρα μας, το οποίο μάλιστα λένε οι περισσότεροι ότι ήταν ένα από τα πιο σκληρά lockdown που υπήρχαν μέσα στην Ευρώπη. Αποδείχθηκαν οι περισσότερες ενέργειες της κυβέρνησης αναποτελεσματικές, και lockdown σκληρό είχαμε και η οικονομία έχει πληγεί πολύ σκληρά και προφανώς ζει με τεχνητές αναπνοές…”.