Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κωνσταντίνος Γρίβας
Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών

Κωνσταντίνος Γρίβας: Σενάρια πολέμου Δύσης-Ρωσίας & η τεράστια γεωπολιτική δυναμική Ελλάδας-Κύπρου

Κωνσταντίνος Γρίβας: Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών μίλησε για τα σενάρια πολέμου μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών Κωνσταντίνος Γρίβας, μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στα σενάρια πολέμου Δύσης-Ρωσίας αλλά και την γεωπολιτική δυναμική Ελλάδας-Κύπρου.

Κωνσταντίνος Γρίβας στο pagenews.gr: Σενάρια σύγκρουσης Δύσης – Ρωσίας

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βρετανού αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων ο οποίος δήλωσε πως η Δύση θα πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία, τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση και πως έχουμε μπει σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Όπως τόνισε ο κος Γρίβας, είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί πως η Βρετανία αναβάθμισε τον στρατηγικό της ρόλο μέσω της συμφωνίας AUKUS.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος μιας αρμαγεδωνικής σύγκρουσης, όπως φοβόντουσαν παλαιότερα, όμως υποστήριξε πως ο νέος αυτός Ψυχρός Πόλεμος είναι πολύ πιο επικίνδυνος, διότι τα πυρηνικά όπλα βρίσκονται μαζί με συμβατικά υποκατάστατά τους και ο πυρηνικός πόλεμος έχει πλέον κατά μία έννοια «εξημερωθεί». Θα πρέπει όμως όπως είπε να έχουμε κατά νου πως τέτοιες δηλώσεις εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο υβριδικού πολέμου από τη Δύση προς τη Ρωσία, ενώ ισχύει και το αντίθετο.

Εκτίμησε δε πως μπαίνουμε σε μια δύσκολη εποχή και πως η Ελλάδα πρέπει να έχει κατά νου πως δεν είναι μόνο η Τουρκία που προξενεί προβλήματα για τη χώρα μας, αλλά πως είναι και αυτή μέλος του παγκόσμιου παιχνιδιού.

Κωνσταντίνος Γρίβας στο pagenews.gr: Οι ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα

Ο κος Γρίβας τοποθέτησε τον εαυτό του στους σκεπτικιστές της αυξανόμενης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η οποία εκτίμησε έγινε με λάθος λογική, τη λογική δηλαδή πως η ύπαρξη πολλών βάσεων μας προστατεύει από την τουρκική επιθετικότητα, κάτι που ανέφερε πως δεν ισχύει, τόνισε όμως πως η παρουσία των ΗΠα, μπορεί να αποτελεί μια επένδυση που αποκοπεί σε μελλοντικά οφέλη.

Εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικές κινήσεις και να ενεργοποιηθεί αυτό που υπήρξε πάντοτε στην μεταπολεμική στρατηγική όλων των κυβερνήσεων, μία ήπια δηλαδή και ανοιχτών θυρών πολιτική απέναντι στη Μόσχα, κάτι που όπως είπε μηδενίστηκε τα τελευταία χρόνια. Ο κος Γρίβας εκτίμησε ακόμη πως η θέση της Ελλάδας στον αναδυόμενο «άξονα» από Μεσόγειο μέχρι Ινδικό μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια σε περίπτωση σύγκρουσης Δύσης – Ρωσίας. Για τη Ρωσία, εκτίμησε πως έχει μια κουλτούρα ολοκληρωτικού πολέμου, την οποία δεν συναντάμε στη Δύση, κάτι που ισχύει και για την Κίνα.

Κωνσταντίνος Γρίβας στο pagenews.gr: Το μέλλον της Τουρκίας και το πως πρέπει να ενεργήσει η Ελλάδα

Πολλά κράτη περιμένουν την μετα-Ερντογάν εποχή και θέλουν πίσω την Τουρκία, χωρίς να θέλουν να συγκρουστούν μαζί της. Εκτίμησε πως η Τουρκία οδηγείται προς την Ευρασιατική συσπείρωση με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, όμως δεν είναι 100% σίγουρο ότι θα θέλει να κρατήσει ένα «πλοκάμι», μέσα στη Δύση. Εκτίμησε πως αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να μην περιμένει να την επιλέξει η Αμερική, αλλά να θέσει εκτός πραγματικότητας τις τουρκικές αξιώσεις και αυτό πρέπει να είναι κάτι που θα κάνει η χώρα από μόνη της.

Κωνσταντίνος Γρίβας στο pagenews.gr: Η λανθάνουσα δυναμική της χώρας

Ο κος Γρίβας δήλωσε πως η Ελλάδα λειτουργούσε με μία «επαρχιώτικη» λογική, κάτι για το οποίο όπως είπε έχουν αρχίσει να γίνονται κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι που υποδηλώνει και την λανθάνουσα δυναμική της χώρας η οποία τόσα χρόνια παρέμενε θαμμένη. Πρόσθεσε ακόμη πως η θέση της χώρας μας είναι τέτοια, που αποτελεί ένα σημαντικό πόλο στο παγκόσμιο «παιχνίδι».

Εκτίμησε δε πως αποτελεί τεράστια ευκαιρία για Ελλάδα και Κύπρο η νέα παγκόσμια γεωπολιτική αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται στην περιοχή με τον άξονα από την Ινδία μέχρι τη Μεσόγειο.