Διεθνή

Τουρκία: Στους δρόμους οι πολίτες μετά τη κατάρρευση της λίρας

Τουρκία: Στους δρόμους οι πολίτες μετά τη κατάρρευση της λίρας
Τουρκία: Μεγάλα εσωτερικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Ερντογάν, καθώς οι πολίτες κατέβηκαν σε διαδήλωση μετά την κατάρρευση της λίρας.

Προβλήματα αντιμετωπίζει ο Ερντογάν στην Τουρκία, με τους πολίτες να τον καλούν σε παραίτηση και να διαδηλώνουν σε διάφορα σημεία της χώρας. Οι πολίτες στην Τουρκία άρχισαν να επαναστατούν ενάντια στις λάθος οικονομικές πολιτικές και το βράδυ της Τρίτης βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες επαρχίες της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του κόστους ζωής και την οικονομική ύφεση.

Πιο συγκεκριμένα, η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε με αστυνομικό οδόφραγμα. Στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στου δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί. Διαδήλωση πραγματοποίησαν πολίτες και μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα στην Άγκυρα, ζητώντας και πάλι την παραίτηση Ερντογάν.

Κωνσταντινούπολη, Ταταύλα:

Κωνσταντινούπολη, Χαλκηδόνα:

Άγκυρα, Τσάνκαγια:

Η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται επίσης υπό αστυνομικό κλοιό.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της φτώχειας πραγματοποίησαν μέλη του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας μπροστά στο κτίριο της Τουρκικής Κεντρικής ΤΡάπεζας.

Σμύρνη:

Έκκληση στον Μπαχτσελί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές

Την ίδια ώρα ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικο Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του «Κόμματος του Μέλλοντος», Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι δύο πολιτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία της τουρκικής οικονομίας και την φτώχεια στην οποία οδηγείται ο τουρκικός λαός, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου ζήτησε από τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να αποσύρει την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Ερντογάν και να αναοίξει τον δρόμο σε πρόωρες εκλογές.

Εμμένει στην ίδια στρατηγική ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν, αντίπαλος των υψηλών επιτοκίων, δήλωσε σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας ότι είναι «ευχαριστημένος» που η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για τρίτο συνεχόμενο μήνα την περασμένη εβδομάδα, παρά τις προειδοποιήσεις από οικονομολόγους ότι θα τονώσει τον πληθωρισμό, που ήδη τρέχει με ετήσιο ρυθμό 20% και αποσταθεροποιεί περαιτέρω το νόμισμα.

Σκιαγραφώντας μια εικόνα σκοτεινής παγκόσμιας συνωμοσίας με στόχο την υποταγή της Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα δεν θα ενδώσει σε οικονομολόγους, «οπορτουνιστές» και «παγκόσμιους οικονομικούς ακροβάτες» που ζητούν αύξηση των επιτοκίων.

«Γι’ αυτό δεν δίνουμε σημασία στη βοή των μοιρολατρών», είπε και προσέθεσε: «Με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού μας θα αναδυθούμε νικητής από αυτόν τον πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας».

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, η οποία αντιμετωπίζει διαρκείς παρεμβάσεις, προσπάθησε τον περασμένο μήνα να υποστηρίξει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα βοηθούσαν στη σταθεροποίηση διαγράφοντας το χρόνιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια τέτοια λογική είναι εσφαλμένη και λένε ότι το να επιτραπεί η σπειροειδής αύξηση της κυκλοφορίας χρήματος κινδυνεύει να δημιουργήσει υπερπληθωρισμό σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγόμενη ενέργεια και πρώτες ύλες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments