Πολιτική

Ακρίβεια: Δίκτυ προστασίας για τους πολίτες ενόψει Χριστουγέννων

Ακρίβεια: Δίκτυ προστασίας για τους πολίτες ενόψει Χριστουγέννων
Ακρίβεια: Κατά την διάρκεια της παρέμβασης του στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρία μέτρα "ανάσα" για τους πολίτες

Η πανδημία προκάλεσε πέρα από υγεινομικά προβλήματα και πολλά οικονομικά προβλήματα, ένα εκ των οποίων είναι η ακρίβεια. Πέρα όμως από την ακρίβεια, το Κυβερνητικό επιτελείο έχει να αντιμετωπίσει και την ενεργειακή κρίση που έχει δημιουργηθεί, ενώ βρισκόμαστε μία “ανάσα” πριν τα Χριστούγεννα.

Έτσι λοιπόν υπάρχουν δύο απειλές προς επίλυση, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια. Οι δύο αυτές απειλές δημιουργούν πολλά προβλήματα, τόσο σε πολίτες, όσο και στις επιχειρήσεις, που είναι ακόμα “μουδιασμένες” από τα συνεχόμενα lockdown. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν εξήγγειλε δύο πακέτα, το ένα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και το άλλο για την ενίσχυση του εισοδήματος συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών που τους επηρεάζει περισσότερο η κρίση της ακρίβειας.

Το πρώτο πακέτο

Η κρατική επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα (9 ευρώ για τον Σεπτέμβριο, 18 για τον Οκτώβριο και 39 για Νοέμβριο-Δεκέμβριο) θα φανεί στους λογαριασμούς που θα εκδίδουν όλες οι εταιρίες παροχής από τις 27 Νοεμβρίου -και μέχρι τις αρχές του 2022.

Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. 

Το δεύτερο πακέτο

Από το βήμα της Βουλής εξήγγειλε πως για την καταπολέμηση της ακρίβειας θα ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι υγειονομικοί πρώτης γραμμής και τα ΑΜΕΑ.

Υγειονομικοί πρώτης γραμμής

Θα δοθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού με την μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ.

Αναμένεται το βοήθημα να λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικούς με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.

Ευάλωτοι συνταξιούχοι

Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους ευάλωτους συνταξιούχους.

Δικαιούχοι:

  • Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.
  • Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου.

Ύψος ενίσχυσης: 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη.

Αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια.

Κόστος: 205 εκατ. ευρώ.

ΑΜΕΑ

Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες.

  • Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ.
  • Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ για περίπου 173.000 δικαιούχους.
  • Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου.
  • Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω μέτρα ύψους 1 δις βοηθούν στην ενίσχυση κατηγοριών πολιτών που το έχουν ανάγκη ιδιαίτερα ενόψει των Χριστουγέννων. Ακόμη, τα μέτρα αυτά βοηθούν ώστε να ενισχύσουν σε τζίρο τις επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments