Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Παναγιώτης Τσακλόγλου
Υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης

Με την
Σοφία Χύτου

Παναγιώτης Τσακλόγλου στο pagenews.gr: Ασφαλιστική μεταρρύθμιση, συντάξεις, δημογραφικό, πανδημία

Παναγιώτης Τσακλόγλου στο pagenews.gr: Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου μίλησε για μια σειρά θεμάτων όπως το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων και την επόμενη ημέρα, για τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές που έπιασαν δουλειά στον ΕΦΚΑ για την απονομή των συντάξεων, για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τη νέα γενιά, την πανδημία και το ασφαλιστικό σύστημα και άλλα θέματα.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, για τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές στον ΕΦΚΑ, για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την πανδημία και το ασφαλιστικό σύστημα, τις διαστάσεις του ασφαλιστικού δημογραφικού ζητήματος, τη γραμμή εξυπηρέτησης 1555.

Παναγιώτης Τσακλόγλου στο pagenews.gr: Για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων και την επόμενη ημέρα

Ερωτηθείς για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου σημείωσε: “Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι είναι πράγματι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Είναι ένα θέμα που βασανίζει την ελληνική κοινωνία παραπάνω από δέκα χρόνια, δηλαδή πρόβλημα είχαμε ξεκινήσει να έχουμε πριν και από τα μνημόνια ακόμα και γιγαντώθηκε στα πλαίσια των μνημονίων. Κατόπιν, έγινε ο ΕΦΚΑ που ήταν ίσως ένα αναγκαίο βήμα για την ενοποίηση γιατί πολλές και ανισότητες και αναποτελεσματικότητες του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος προερχόντουσαν από τον κατακερματισμό του. Ακόμη και όταν έχουμε δύο πολύ μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις οι οποίες πηγαίνουν να ενωθούν έχουμε προβλήματα τα οποία από τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων μέχρι και τις διαφορές νοοτροπίας κάνουν χρόνια για να αποδώσουν. Στην περίπτωση του ΕΦΚΑ ενώθηκαν οχτώ διαφορετικοί οργανισμοί πολλοί από τους οποίους δεν ήταν καν ενοποιημένοι μέσα τους. Δηλαδή σκεφτείτε για παράδειγμα τα παλιά ταμεία των αυτοαπασχολουμένων των γιατρών, των μηχανικών, των δικηγόρων κτλ, οπότε εκεί είχαμε όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία ανέφερα προηγουμένως, από διαφορετικούς κανονισμούς, από διαφορετικά συστήματα που δεν μίλαγαν μαζί τους, δεν ήταν ψηφιοποιημένη πληροφορία. Δυστυχώς μόλις έγινε ο ΕΦΚΑ, χρειαζόταν απευθείας μια κολοσσιαία προσπάθεια να λυθούν αυτά εδώ. Κάνουμε αυτή την προσπάθεια, γίνεται σε όλα τα μέτωπα, δηλαδή και στο μέτωπο του ανθρώπινου δυναμικού και στο μέτωπο το πληροφοριακό και στο μέτωπο το οργανωτικό και αυτό που πιστεύουμε είναι ότι σταδιακά θα αποδίδει αυτό το πράγμα και ελπίζουμε στα μέσα περίπου της επόμενης χρονιάς ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων θα έχει μειωθεί δραματικά”.

Αναφορικά με το τι δείχνουν τα νούμερα ο κ. Τσακλόγλου απάντησε: “Αυτό το οποίο συμβαίνει , το μόνο πραγματικό νούμερο το οποίο υπάρχει συγκρίσιμο και θα σας εξηγήσω γιατί είναι ο αριθμός των απονομών συντάξεων. Ο λόγος που είναι οι απονομές συντάξεις ασφαλείς είναι κάτι το οποίο το ξέρουμε συνέβη αυτό το συγκεκριμένο νούμερο πόσες απονομές έγιναν. Για το στοκ των συντάξεων πρέπει να πω ότι ακόμη και σήμερα ανακαλύπτουμε αιτήσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί τα προηγούμενα χρόνια και απλά έχουν καταχωνιαστεί, είναι αυτό που λέει ο υπουργός ο κ. Χατζηδάκης σε σακούλες. Είναι πολλά τα οποία μπορεί να είναι σε συρτάρια, σε ντουλάπια και να μην είναι καταχωρημένα. Κάθε φορά που βγάζουμε το στοκ ας πούμε για παράδειγμα είναι ένα νούμερο το οποίο αναπροσαρμόζεται διαρκώς….”.

Πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές στον ΕΦΚΑ για την απονομή των συντάξεων

“Είχαμε κάνει αυτή την πρόσκληση σε δικηγόρους και σε λογιστές να έρθουν. Βέβαια, στην αρχή είχαμε όλα τα συστήματα όταν τα πρωτοξεκινάς έχουν κάποιες παιδικές ασθένειες κτλ, αυτό έγινε και στην περίπτωση αυτή, δηλαδή έγινε η επιμόρφωση μετά όταν είχαμε τις εξετάσεις είχαμε ένα πρόβλημα με κάποια άτομα δεν μπόρεσαν να εξεταστούν και ούτω καθεξής. Μετά ήταν 179 ο αριθμός των οποίων πέρασαν τις εξετάσεις και ξεκίνησαν ήδη να μπουν στην παραγωγική διαδικασία αλλά έχουμε και άλλους δύο κύκλους τέτοιους, δηλαδή είναι 1200 και άλλα 1200 άτομα. Πολλοί μας ρωτάνε μα μόνο 179 από τους 1200 που ξεκίνησαν; Σωστό είναι αυτό εδώ, βέβαια υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ακόμη παραπάνω από 300 άτομα τα οποία έχουν δικαίωμα να εξεταστούν. Δεν μπόρεσαν να εξεταστούν την ημέρα που ορίσαμε των εξετάσεων οπότε θα γίνουν στο δεύτερο κύκλο αλλά το ζήτημα είναι ότι θέλαμε να δώσουμε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα δεν είναι της πλάκας οι εξετάσεις. Όσοι θέλουν να πιστοποιηθούν πρέπει να πιστοποιηθούν με βαριά standards και αυτό είναι το πράγμα το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε….”. δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Παναγιώτης Τσακλόγλου στο pagenews.gr: Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο στη Βουλή για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο κ. Τσακλόγλου είπε τα εξής: “Όλη αυτή η μεταρρύθμιση γίνεται για τη νέα γενιά. Αυτή τη στιγμή το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης που έχουμε δηλαδή και στις κύριες και στις επικουρικές ακόμα και τα εφάπαξ, ουσιαστικά βασίζονται στο διανεμητικό σύστημα. Διανεμητικό σύστημα είναι όταν οι εισφορές των τωρινών εργαζομένων συντηρούν τις συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων. Τα συστήματα αυτά μπορούν να δουλέψουν καλά όταν έχουμε πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους. Αυτή η κατάσταση έχει περάσει πριν από πολλές δεκαετίες για την Ελλάδα, αυτός είναι ο λόγος που λέμε ότι τα συστήματα αυτά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στο δημογραφικό κίνδυνο. Δηλαδή δεν είναι καλά όταν γερνάνε οι κοινωνίες. Τώρα αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που υπήρχε μόνο στην Ελλάδα υπήρχε σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Πάμε να κάνουμε κάτι που έχει γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Από την επόμενη χρονιά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας οι εισφορές οι οποίες θα καταβάλλουν από επικουρική ασφάλιση θα κατευθύνονται σε ένα ατομικό λογαριασμό. Τα χρήματα τα οποία πηγαίνουν εκεί θα επενδύονται και θα επενδύονται από ένα καινούριο ταμείο που δημιουργείται το οποίο λέγεται ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης). Οι επενδύσεις θα γίνονται από εξειδικευμένα στελέχη…”.

Ασφαλιστικό σύστημα και πανδημία

“Λέγονται διάφορα τέτοια ότι ήρθε ο Αρμαγεδώνας και ούτω καθεξής. Δεν νομίζω ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο απλά είναι το ζήτημα ότι αναγκάστηκε ο προϋπολογισμός ακριβώς επειδή ξέρετε μπήκαν άτομα τα οποία μπήκαν σε αναστολή εργασίας, όμως παρ’ολα αυτά το κράτος παρενέβη εκεί και έδωσε χρήματα στα αντίστοιχα τα άτομα και το κυριότερο από όλα οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τα άτομα αυτά καταβλήθηκαν από το Δημόσιο και μάλιστα όχι επί του ποσού αναστολής στα 534 ευρώ δηλαδή αλλά στο ποσό το οποίο ήταν των ασφαλιστικών εισφορών όταν ο εργαζόμενος εργαζόταν. Οπότε με αυτή την έννοια το ίδιο το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν έχει επηρεαστεί βέβαια από την άλλη μεριά αυτό επιβάρυνε τον προϋπολογισμό περισσότερο από ότι είχε προϋπολογιστεί. Μη ξεχνάτε δηλαδή και ότι υπό κανονικές συνθήκες αυτή τη στιγμή περίπου το ένα στα δύο ευρώ τα οποία δίνουμε για συντάξεις δεν προέρχονται από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης αλλά προέρχονται από φορολογία, δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό” τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας.

Οι διαστάσεις του ασφαλιστικού δημογραφικού ζητήματος

“Ας ξεκινήσω πρώτα από το δημογραφικό. Αυτό το οποίο συμβαίνει έχουμε δύο εξελίξεις εδώ και πολλές δεκαετίες τώρα. Το πρώτο είναι ότι γεννάμε λιγότερα παιδιά, δηλαδή οι δημογράφοι μας λένε ότι για να μείνει σταθερός ο πληθυσμός μιας κοινωνίας, κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να κάνει περίπου 2.1 παιδιά, εξαιρουμένης της διεθνούς μετανάστευσης. Αυτό το νούμερο η Ελλάδα το είχε τελευταία φορά τέλη δεκαετίας ‘70 αρχές δεκαετίας ‘80. Από εκεί και μετά αυτό το νούμερο φθίνει και μάλιστα πλέον έχει πέσει και σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα είναι κάτω από το 1.4. Τι σημαίνει αυτό εδώ το πράγμα; Θα γινόμαστε λιγότεροι…..”. ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.