Ελλάδα

Παραλλαγή Όμικρον: Εφιαλτικές προβλέψεις για θανάτους

Παραλλαγή Όμικρον: Εφιαλτικές προβλέψεις για θανάτους
Παραλλαγή Όμικρον: Η παραλλαγή αυτή είναι άκρως ανησυχητική, καθώς αυξάνει ακόμα περισσότερο την μεταδοτικότητα του ιού.

Σάλος έχει προκληθεί από την μετάλλαξη Όμικρον. Ήδη έχει επιβληθεί απαγορευτικό από την ΕΕ για τις πτήσεις από Νότια Αφρική. Από την άλλη μετά την εισήγηση της Επιτροπής, η Κυβέρνηση προχωρά σε εφαρμογή των μέτρων που προτάθηκαν για συγκεκριμένες αφρικανικές χώρες. 

Πιο συγκεκριμένα, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων τα οποία ισχύουν από το Σάββατο. Πρόκειται για αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις χώρες της νότιας Αφρικής, μεταξύ των οποίων και διακοπή των πτήσεων.

Τα μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα

– Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

– Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

– Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

– Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).

Έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, ώρα 06.00 π.μ. Νωρίτερα, την υιοθέτηση της «σκληρής γραμμής» για τις πτήσεις από την νότια Αφρική είχε προαναγγείλει ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης.

Λινού: «Περιμένουμε με κομμένη την ανάσα»

«Εκείνο που ανησυχεί είναι ότι η μετάλλαξη αυτή έχει πολλές αλλαγές στο κομμάτι του ιού που καταφέρνει να προσβάλει τα ανθρώπινα κύτταρα. Φοβόμαστε μην είναι τόσο διαφορετική ώστε να μην επηρεάζεται από τα εμβόλια, ή να είναι τόσο διαφορετική που να είναι πιο μεταδοτική. Οι επιστήμονες περιμένουν με κομμένη ανάσα. Φαίνεται ότι είναι πολυμεταδοτική χωρίς να έχουμε δεδομένα ακόμα. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με επιστήμονες της Νότιας Αφρικής», είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη.

«Δεν ξέρουμε αν μπορεί να ξαναμολυνθεί με τη νέα μετάλλαξη κάποιος που έχει περάσει κοροναϊό, ή αν θα μας καλύπτουν πλήρως τα εμβόλια. Προσωπικά πιστεύω ότι σε ένα μέρος θα μας καλύπτουν. Ήδη οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες, να είναι έτοιμοι ώστε να υπάρξει σύντομα ένα νέο εμβόλιο που να καλύπτει και αυτή τη μετάλλαξη», εξήγησε η ίδια.

Απαντώντας στο πόσα εμβόλια θα χρειαστεί να κάνουμε μέχρι να τελειώσουμε με την πανδημία, η κ. Λινού είπε ότι «Δε νομίζω ότι πρέπει να μας ανησυχεί το πόσα εμβόλια θα κάνουμε. Της γρίπης οι μεγαλύτεροι το κάνουμε κάθε χρόνο. Ανησυχητικό είναι να μην προλάβουμε να έχουμε εμβόλιο. Το εμβόλιο μας προφύλαξε μέχρι σήμερα. Απλά δεν ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη. Για ένα διάστημα θα παλεύουμε ακόμα με τη Δέλτα».

«Για αυτό ο ΠΟΥ πίεζε για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, γιατί ο ιός μεταλλάσσεται στο ανθρώπινο σώμα», τόνισε.

Τι συμβαίνει με τα εμβόλια

«Μεταλλάξεις περιμέναμε, το έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό. Μπορεί να δούμε και άλλες. Δε χρειάζεται πανικός. Είναι μια μετάλλαξη που προσπαθούμε να δούμε αν είναι πολύ μεταδοτική, περισσότερο από τη Δέλτα, και το πώς την καλύπτουν τα εμβόλια. Αν την καλύπτουν θα είναι μια μετάλλαξη όπως οι άλλες που διαχειριζόμαστε. Θα έχουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αυτές τις ημέρες και θα περάσουμε στη διαχείριση», ανέφερε μιλώντας στο MEGA,  η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Pfizer και Moderna ανακοίνωσαν ότι αν χρειαστεί μέσα σε 100 ημέρες μπορούν να έχουν νέο εμβόλιο που να καλύπτει και τη νέα μετάλλαξη. Τις αποφάσεις θα τις πάρουμε όταν έχουμε στοιχεία. Αν χρειαστεί αναπροσαρμογή του εμβολίου, θα κάνουμε νέο εμβόλιο για να καλύψουμε αυτή τη μετάλλαξη. Αλλά οι πιθανότητες είναι τα εμβόλια που έχουμε ήδη στα χέρια μας να καλύπτουν και αυτή τη μετάλλαξη»,  πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «οι μεταλλάξεις που μπορεί να κάνει ο ιός είναι άπειρες. Χρειάζεται προσοχή, μάσκα, μέτρα ατομικής προστασίας, και έλεγχος στους ανθρώπους που έρχονται με τις πτήσεις από το εξωτερικό».

Πώς θα πορευτούμε μέχρι τα Χριστούγεννα

Γεγονός είναι ότι η παραλλαγή ‘Ομικρον, δημιουργεί νέα δεδομένα και φέρνει πιο κοντά τις πιθανότητες, χώρες όπως η Ελλάδα, να αναγκαστούν στη λήψη μέτρων που μέχρι σήμερα «ξορκίζουν».

Εκτός, όμως, από την ανεξερεύνητη, μέχρι στιγμής μετάλλαξη, κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν, ενόψει Χριστουγέννων πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, στην περίπτωση που η υγειονομική κατάσταση στη χώρα δεν αρχίσει να εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Στις αρχές της εβδομάδας που ξεκινά, συνεδριάζει η Επιτροπή των Επιστημόνων, προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία των μέτρων που εφαρμόζονται από την περασμένη Δευτέρα και να κάνει τις εισηγήσεις της.

Κυβέρνηση και ειδικοί έχουν κάνει εκτεταμένες συζητήσεις και στο συρτάρι βρίσκεται ένα προσχέδιο μέτρων που αφορά στους ανεμβολίαστους και μόνο, για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή κριθεί αναγκαίο.

Η προσπάθεια που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να αποφευχθεί ένα νέο lockdown αλλά και σημαντικοί περιορισμοί που θα πλήξουν οριζόντια τους πολίτες, έχει στο επίκεντρό της τις αντοχές του ΕΣΥ.

Ενδεικτικό, ωστόσο, της αγωνίας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών, επεξεργάζεται ήδη Plan B για την απευκταία περίπτωση που αναγκαστεί η χώρα να οδηγηθεί σε νέο lockdown.

Καπραβέλος – «Υποχρεωτικός εμβολιασμός, κλειστά σχολεία, lockdown στους ανεμβολίαστους»

Προτάσεις που θα συζητηθούν έκανε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, για να αναχαιτιστεί η πανδημία. Ο καθηγητής επιμένει στη σκληρή γραμμή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα», ζήτησε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους. Τόνισε, πάντως, ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να «θεοποιούμε τους εμβολιασμένους» αφού και αυτοί νοσούν και νοσηλεύονται.

Σκηνικό πολέμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Καπραβέλος έκανε λόγο για «εφημερίες πολέμου» με πάρα πολλές εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Κάθε μέρα έχουμε σκηνές πολέμου στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Μας ξέφυγε πάλι η κατάσταση στην κοινότητα. Όλα τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Άνοιξε το «Γεννηματάς», έδωσε κι άλλες κλίνες Εντατικής για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους ασθενείς που είναι εκτός ΜΕΘ ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή τους, ήρθαν γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα και ενισχυθήκαμε κι αυτό ήταν κάτι που μας ανακούφισε. Οι εφημερίες είναι εφημερίες πολέμου, με πάρα πολλές εισαγωγές», είπε ο καθηγητής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments