Διεθνή

Μετάλλαξη Όμικρον: Πιθανή Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή

Μετάλλαξη Όμικρον: Πιθανή Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή
Μετάλλαξη Όμικρον: Οι ηγέτες κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή πρόκειται να κάνουν τηλεδιάσκεψη σχετικά με την νέα παραλλαγή του ιού.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για νέα έξαρση του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα η ΕΕ έχει επιβάλλει μπλόκο στα ταξίδια από την Νότια Αφρική προς τα κράτη μέλη της Ευρώπης. Μέτρα έχει λάβει φυσικά και η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης. Για τους λόγους αυτούς είναι εξαιρετικά πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεδριάσουν μέσα στην Εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι ηγέτες προσανατολίζονται η τηλεδιάσκεψη Κορυφής να γίνει την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Bloomberg, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασισθεί η ώρα. Εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί, θα αποτιμηθούν τα έως τώρα δεδομένα για την μετάλλαξη και θα αναζητηθεί κοινός τρόπος αντίδρασης μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να περιορισθεί η διασπορά της εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ηδη, τα κράτη λαμβάνουν μέτρα περιορισμού των ταξιδιών από συγκεκριμένες χώρες της νότια Αφρικής (ανάμεσα στις χώρες που έχουν ήδη λάβει τέτοια μέτρα είναι και η Ελλάδα), ωστόσο, πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό κρουσμάτων της Όμικρον. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η νέα μετάλλαξη προκάλεσε θύελλα στις αγορές.

Οι περιορισμοί θα ισχύουν για τις εξής χώρες:

  • Νότια Αφρική
  • Μποτσουάνα
  • Εσουατίνι
  • Λεσότο
  • Μοζαμβίκη
  • Ναμίμπια
  • Ζιμπάμπουε

«Πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα»

Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαμηνύοντας πως «πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένοι».

Παρά το γεγονός πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην σπεύσει να επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς πριν υπάρξουν σαφή επιστημονικά δεδομένα, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε προτείνει απαγόρευση των πτήσεων από χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής, δεδομένου ότι αρκετές δεκάδες κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Νότια Αφρική και Μποτσουάνα.

Ήδη, χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ισραήλ έχουν κλείσει τα σύνορα για ταξιδιώτες από χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής, ενώ περιορισμούς επιβάλλει από το Σάββατο και η Ελλάδα.

Τα μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα

– Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

– Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

– Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

– Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).

Έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου, ώρα 06.00 π.μ. Νωρίτερα, την υιοθέτηση της «σκληρής γραμμής» για τις πτήσεις από την νότια Αφρική είχε προαναγγείλει ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments