Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: Ανησυχία των ειδικών για την παραλλαγή

Μετάλλαξη Όμικρον: Ανησυχία των ειδικών για την παραλλαγή
Μετάλλαξη Όμικρον: Διάχυτη είναι η ανησυχία των ειδικών για την παραλλαγή του κορωνοϊού, ενώ την ίδια ώρα η Επιτροπή εξετάζει τα στοιχεία.

Παγκόσμια ανησυχία υπάρχει πλέον για την μετάλλαξη Όμικρον, με τον ΠΟΥ να συνιστά αυστηρά να μην ταξιδεύουν οι άνω των 60. Από την άλλη ο Κυριάκος  Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανακοινώσεις νέων μέτρων που αφορούν κυρίως τους άνω των 60. Το νέο μέτρο ήταν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ο οποίος ήδη αύξησε τους εμβολιασμούς. Την ίδια ώρα την Τρίτη  από τα συνολικά 7.486 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 2.200 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.162 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, κυβέρνηση και ειδικοί συνεργάζονται στενά προκειμένου να βρουν τη φόρμουλα μείωσης της εξάπλωσης της πανδημίας προκειμένου να αποφευχθεί ένα lockdown. Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων και η προοπτική αποκλιμάκωσης, από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά απομακρύνει και τα σενάρια πλήρους αποκλεισμού των ανεμβολίαστων πολιτών από όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Δωρεάν για όλους Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά τα self test

Τα self test – στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά της πανδημίας του κοροναϊού – θα διατεθούν δωρεάν σε όλους τους πολίτες σε δύο δόσεις και συγκεκριμένα το πρώτο θα δοθεί από τις 6 Δεκεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου και το δεύτερο θα δοθεί από τις 3 Ιανουαρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου. «Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα.

Πώς θα διατεθούν

Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών.

Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο Υπουργός Υγείας, ενώ έχουμε εξασφαλίσει μέσα από την Πολιτική Προστασία ακόμα 20 εκατομμύρια self-tests και για τις ανάγκες των σχολείων μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Τα self test θα διανέμονται δωρεάν μέσω των φαρμακείων, με το ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη.

Υπερμεταδοτική και ανθεκτική στο εμβόλιο η παραλλαγή «Όμικρον»

Ο Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο μίλησε ζωντανά στο «LIVE NEWS», σημειώνοντας πως η παραλλαγή Όμικρον συνδυάζει δύο στοιχεία που ανησυχούν τους επιστήμονες.

«Στο Καναδά, τον τελευταίο καιρό οι ημερήσιοι θάνατοι δεν ξεπερνούν τους 10, είναι μονοψήφιος ο αριθμός. Ο λόγος είναι ότι το 91% του πληθυσμού άνω των 12 ετών είναι εμβολιασμένοι. Αυτή την εβδομάδα άνοιξε και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών. Ο ιός δεν βρίσκει πατήματα να εξαπλωθεί, ξέρουμε ότι η προστασία είναι μεγάλη με τον εμβολιασμό» ανέφερε ο καθηγητής κ. Πρασσάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει σύνδεση των mRNA εμβολίων με τις θρομβώσεις, είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει, και έγινε τόσος ντόρος».

«Κάθε νέο στέλεχος έχει κάποιες ιδιότητες, οι οποίες πρέπει να μας απασχολούν. Το πρώτο είναι, το πόσο πιο μεταδοτικό είναι σε σχέση με το υπάρχον, το δεύτερο είναι, πόσο διαφεύγει της προσοχής των εμβολιακών αντισωμάτων και το τρίτο είναι πόσο βαριά νόσηση προκαλεί» κατάληξε ο κ. Πρασάς. Κορωνοϊός

Πως θα εφαρμοστεί το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους 60αρηδες

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από εδώ και πέρα ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Ο Θάνος Πλεύρης πρόκειται να εξειδικεύσει περαιτέρω τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και να μιλήσει σχετικά με τα self test.

Πιο συγκεκριμένα, στα 50 ευρώ θα ανέλθει το πρόστιμο για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους 60 ετών και άνω , που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,. Έτσι, όσοι από τους υπόχρεους για εμβολιασμό δεν κάνουν την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 50 ευρώ. Υποχρέωση εμβολιασμού έχουν όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου του 1961. Από εκεί και πέρα, για κάθε επόμενο μήνα το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 100 ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες αν το επόμενο διάστημα (μετά τον Ιανουάριο του 2022) η πρώτη δόση γίνει πριν τις 15 του μηνός, ο εμβολιαζόμενος θα πληρώσει 50 ευρώ πρόστιμο για τον τρέχοντα μήνα και δεν θα του επιβληθεί πρόστιμο τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, αν η πρώτη δόση διενεργηθεί μετά τις 16 του μήνα τότε θα επιβληθεί ολόκληρο το πρόστιμο των 100 ευρώ και θα απαλλαγεί από τον επόμενο μήνα. Για παράδειγμα, αν κάποιος κάνει το εμβόλιο στις 13 Μαρτίου θα πληρώσει 50 ευρώ πρόστιμο και τον Απρίλιο θα απαλλαγεί των κυρώσεων. Αντιθέτως εάν το εμβόλιο γίνει στις 18 Μαρτίου θα πληρώσει πρόστιμο 100 ευρώ.

Δεύτερη δόση και εξαιρέσεις

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν κάποιος δεν προχωρήσει και στην 2η δόση του εμβολιασμού την προβλεπόμενη ημερομηνία, τότε αυτόματα την επόμενη ημέρα θα του επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο των 100 ευρώ και πλέον θα ακολουθείται η διαδικασία που αναφέρθηκε πιο πάνω.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού άνω των 60 εξαιρούνται όλοι όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο, καθώς και όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και απαλλάσσονται βάσει της ειδικής λίστας της επιτροπής εμβολιασμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments