Ελλάδα

Δημήτρης Κουφοντίνας: Απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισης – Τι αναφέρει το βούλευμα

Δημήτρης Κουφοντίνας: Απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισης – Τι αναφέρει το βούλευμα
Δημήτρης Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του πολυισοβίτη της «17 Νοέμβρη», κ. Δημήτρη Κουφοντίνα.

Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του πολυισοβίτη της «17 Νοέμβρη»,  Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο Κουφοντίνας ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους καθώς έχει συμπληρώσει στις φυλακές 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής.

Η αίτηση στηρίζεται στον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου Π.Κ. με το αιτιολογικό ότι εφαρμόζεται πάντα ο ευεργετικότερος για τον κατηγορούμενο νόμος. Έτσι ο παλιός Π.Κ. προέβλεπε ότι δικαίωμα αιτήματος αποφυλάκισης θεμελιώνεται για όλους τους ισοβίτες ύστερα από 16 ή 19 (μάξιμουμ) χρόνια έκτισης ποινής.

Τόσο όμως η εισαγγελέας στην εισήγησή της όσο και το δικαστικό συμβούλιο ανατρέπουν αυτό το δεδομένο καθώς κρίνουν ότι ο παλιός κώδικας αναφερόταν σε περιπτώσεις καταδικασμένων σε μια φορά ισόβια κάθειρξη και όχι σε καταδίκους με πολλαπλές ισόβιες, όπως π.χ ο Κουφοντίνας.

Οι δικαστές θεωρούν μάλιστα πως αυτή η ρητή αναφορά περι δικαιώματος να απφυλακιστούν με όρους οι πολυιβίτες στα 25 χρόνια, καλύπτει το «κενό νόμου», όπως το περιγράφουν.

Λένε μάλιστα πως «νομολογιακά γινόταν δεκτό ότι στην περίπτωση αυτή (σ.σ του πολυισοβίτη) ο κρατούμενος μπορούσε να απολυθεί υπό όρο εάν είχε εκτίσει πραγματικά ποινή 19 ετών και ευεργετικώς (σ.σ με μεροκάματα) υπολογισθείσα 25 ετών…» όμως πλέον το θέμα λύνεται ρητά με την πρόβλεψη του νέου Ποινικού Κώδικα του 2019.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments