Πολιτική

Πάπας Φραγκίσκος: Η αξία της άφιξης του

Πάπας Φραγκίσκος: Η αξία της άφιξης του
Πάπας Φραγκίσκος: Στο επίκεντρο της παγκόσμιας δημοσιότητας η Ελλάδα. Οι συμβολισμοί, και η θρησκευτική διπλωματία.

Ο «Πάπας των  ψυχών και των φτωχών», όπως αποκαλείται, ο Πάπας Φραγκίσκος, επισκέπτεται σήμερα τη χώρα μας, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού έχοντας, προηγουμένως επισκεφθεί τη Κύπρο. Ο Ποντίφηκας, από τη πρώτη ημέρα της εκλογής του, στο ανώτατο θρόνο του Βατικανού δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για τα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά αλλά κυρίως περιβαλλοντικά ζητήματα του πλανήτη. Αλλάζοντας ουσιαστικά ολόκληρο το πνεύμα του Βατικανού. Από μια κλειστή και αυστηρή λίγκα, σε ένα ανοιχτό και ελεύθερο εκκλησίασμα.

Μεγαλωμένος στις φαβέλες τς Αργεντινής, ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, δεν φοβήθηκε να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο, απέναντι στις ξενοφοβικές αντιλήψεις, στη παγκοσμιοποίηση, στα ρατσιστικά φαινόμενα. Δεν ήταν, πάντα ιερέας. Έχει υπάρξει φύλακας σε νυχτερινά μαγαζιά στο Μπουένο Άιρες, λατρεύει το τανγκό, που το αποκαλεί «το πιο ερωτικό χορό»  και το κόκκινο κρασί.  Έχει κατηγορηθεί για ιδιαίτερες σχέσεις, με το παλαιό καθεστώς Βιδέλα, κάτι που δεν αποδείχτηκε ποτέ. Ήταν εκείνος που έδωσε εντολή να μη πειραχτεί κανείς από τους φτωχούς Ιταλούς που κοιμούνται στο πεζοδρόμιο, έξω από τα τείχη του Βατικανού. Αντιθέτως αγόρασε ένα παλαιό ξενοδοχείο και το μετέτρεψε σε προσωρινό κέντρο φιλοξενίας αστέγων.

Πάπας: Το ταξίδι

Ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως λένε και διπλωμάτες, δεν ταξιδεύει, για αναψυχή. Ούτε για τη δική του υστεροφημία.  Ο αργεντινός ποντίφικας, ο οποίος θα γίνει 85 ετών το Δεκέμβριο και τον Ιούλιο υποβλήθηκε σε επέμβαση στο παχύ έντερο, είχε μειώσει δραστικά πέρυσι τα ταξίδια του εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19. Φέτος έκανε ένα ιστορικό ταξίδι στο Ιράκ και το Σεπτέμβριο μετέβη στη Σλοβακία και τη Βουδαπέστη.

Η επίσκεψη του στη Κύπρο και την Ελλάδα, αποτελούν μέρος μιας μεγάλης και ευρύτερης γεωπολιτικά θρησκευτικής διπλωματίας. Το Βατικανό, υπό τον Πάπα Φραγκίσκο, «ασκεί διπλωματία και πολιτική που ποτέ δεν ασκήθηκε τόσο σχεδιασμένα», σημειώνουν έμπειροι διπλωμάτες. Μια πολιτική που πολλές φορές αποτελεί αγκάθι στα διεθνή συμφέροντα είτε της Ρωσίας, παρά το Ορθόδοξο πνεύμα της, είτε στην Ευρώπη, με την οποία βρίσκεται πλησιέστερα και όχι κατ’ ανάγκη γεωγραφικά…

Ο Αργεντινός Ποντίφηκας κινείται, περισσότερο με συμβολισμούς. Δεν είναι τυχαίο πως η επιλογή του δωματίου του στη Κύπρο, στο Φραγκισκανικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία, είχε θέα, τα κατεχόμενα! Όπως, επίσης, δεν είναι τυχαία η κίνηση του για δεύτερη φορά στη θητεία του, να επισκεφθεί τη Λέσβο, που στο Βατικανό το αποκαλούν το «νησί του μετανάστη».

Ο Ποντίφηκας ποτέ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του, απέναντι στη Γερμανία και συνολικά στην Ευρώπη, για το τρόπο που επέλεξε να κινηθεί στο μεταναστευτικό. Ήταν, ίσως, η πρώτη φορά που ο θρησκευτικός ηγέτης του Καθολικισμού, στάθηκε, απέναντι στο «δικό του ποίμνιο», όπως σημειώνουν δηκτικά, στελέχη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί, επιπλέον, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, είναι οι ισχυρότεροι στις σχέσεις των δυο Εκκλησιών. Με τις ίδιες πνευματικές και πολιτικές ανησυχίες για το περιβάλλον και τη παγκόσμια οικονομία, οι δυο ηγέτες του παγκόσμιου Χριστιανισμού, έχουν βρεθεί να ακούν διπλωματία και να επηρεάζουν πολιτικές αποφάσεις σε διεθνή Fora.

Η επίσκεψη του Ποντίφηκα, αποτελεί, μείζων πολιτικό, θρησκευτικό και διπλωματικό γεγονός. Οι συναντήσεις του με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών της χώρας αλλά τα μηνύματα που στέλνει και στην Ευρώπη, είναι ενίσχυση των εθνικών μας θέσεων. Η άφιξη του στην Ελλάδα, στη παρούσα  συγκυρία, καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την αξία και τη σημασία της παρουσίας του.

Χαρακτηριστικό ήταν το βασικό άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, στο δημοσίευμα της, τη Πέμπτη: Η άφιξη του ποντίφικα σήμερα στην Κύπρο και μεθαύριο στην Ελλάδα, επιδιώχθηκε σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη: αποτελεί “μία ευκαιρία”- είπε, μάλιστα, ο ίδιος ο Φραγκίσκος – “να έρθει η τραυματισμένη ανθρωπότητα πιο κοντά στη σάρκα πολλών προσφύγων σε αναζήτηση ελπίδας”»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments