Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 07/12: Πληροφορίες για πάνω από 5.000 λοιμώξεις

Κρούσματα σήμερα 07/12: Πληροφορίες για πάνω από 5.000 λοιμώξεις
Κρούσματα σήμερα 07/12: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα Τρίτη 07/12 αναμένεται να εκδώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Την Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.943 νέα κρούσματα εκ των οποίων οι 1.386 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ στα 708 υπολογίζονται τα νέα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5.000.

Πιο συγκεκριμένα, συνεχής είναι η άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Ήδη, το κυβερνητικό επιτελείο, δια στόματος πρωθυπουργού, επέβαλλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών με διοικητικό πρόστιμο που θα ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Εντυπωσιακή αύξηση ραντεβού για εμβολιασμό

Ρεκόρ έχει σημειωθεί μέσα σε μία εβδομάδα στα ραντεβού για πρώτη δόση, ενώ εντυπωσιακοί είναι και οι αριθμοί στους πολίτες άνω των 60 ετών για τους οποίους ο εμβολιασμός έγινε υποχρεωτικός. Ειδικότερα την Δευτέρα, η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου διενεργήθηκαν περισσότεροι από 120.000 εμβολιασμοί συνολικά, κυρίως για την τρίτη δόση.

Την ίδια ώρα, από την προηγούμενη Τρίτη έχουν γίνει 1.095.944 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης όλων των ηλικιών καθώς και 150.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης εκ των οποίων οι 67.000 είναι για τους άνω των 60 ετών. Μάλιστα χθες μόνο είχαμε 11.000 ραντεβού πρώτης δόσης στους άνω των 60 ετών σε σύνολο 28.000 πρώτων δόσεων.

Πότε «ανοίγουν» τα ραντεβού για τα παιδιά 5-11 ετών

Την ίδια ώρα σε μια νέα σημαντική φάση εισέρχεται η εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορωνοϊού «Ελευθερία» στη χώρα μας από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου καθώς ανοίγει η ομπρέλα του εμβολιασμού για τη λοίμωξη Covid-19 και για τα παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων.

Τρία 24ωρα αργότερα θα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα των παιδικών εμβολίων Pfizer/BioNTech, που έχουν λάβει έγκριση από τον αρμόδιο ρυθμιστικό φορέα της Ευρώπης, Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, που παρουσίασε χθες κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, κι εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά,από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των περίπου 750.000 παιδιών ηλικίας 5-11 χρόνων σε περίπου 75 εμβολιαστικά κέντρα της επικράτειας, τα οποία σταδιακά θα αυξάνονται.

Γκάγκα: Οι θάνατοι θα εξακολουθούν να αυξάνονται

Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό θα εξακολουθεί να αυξάνει και τις επόμενες μέρες, ακόμα και αν τα κρούσματα παρουσιάσουν σημαντική μείωση, δήλωσε στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Όπως εξήγησε στην εκπομπή «Αταίριαστοι», ο αριθμός των κρουσμάτων με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σταθεροποιείται και ίσως έχει και μια μικρή κάμψη και οι ασθενείς που νόσησαν πριν 10 μέρες είναι αυτοί που  είναι στις μονάδες τώρα και αυτοί που θα καταλήξουν τις περισσότερες φορές.

«Ο μέσος χρόνος που περνάει από τη διάγνωση στον θάνατο ξεπερνάει τις 10 μέρες. Άρα οι θάνατοι που βλέπουμε και αυτοί που διασωληνώνονται είναι αυτοί που νόσησαν πριν 15 μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.

Ωστόσο, επισήμανε ότι οι θάνατοι αφορούν κυρίως σε πολίτες πάνω από 70 ετών και γι’ αυτό κι έγινε ο εμβολιασμός υποχρεωτικός. «Έχουμε βεβαίως και ανθρώπους άλλους που χάνονται, όπως εγκύους. Μόνο στην 4η ΥΠΕ τον προηγούμενο μήνα αρρώστησαν και νοσηλεύτηκαν 27 έγκυες γυναίκες, χρειάστηκε να γίνουν πολλές καισαρικές, διασωληνώθηκαν 7 και είχαμε και θάνατο. Μιλάμε για τεράστια νούμερα για κοπέλες που είναι υγιείς και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι οι θάνατοι είναι κυρίως σε ανεμβολίαστους και σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και με πολλά συνυπάρχοντα προβλήματα. Είπε δε ότι κάθε χρόνο καταγράφονται θάνατοι από λοιμώξεις του αναπνευστικού. «Από γρίπη έχουμε από 250-400 θανάτους τον χρόνο και στη γρίπη δεν έχουμε 6.000-7.000 κρούσματα κάθε μέρα, όπως με τον κορωνοϊό», επισήμανε.

Ερωτηθείσα αν εξετάζεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού να επεκταθεί και στους πολίτες από 50 ετών, τόνισε ότι σε αυτές τις ηλικίες «δε βλέπουμε βαριά κρούσματα. Βεβαίως τα μέτρα συζητούνται και μπορεί αύριο η μετάλλαξη Όμικρον να αλλάξει τελείως την άποψή μας γιατί θα φέρει καινούρια ευρήματα».

Τα τρία σενάρια και η πρόταση Τζανάκη

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες, αρχικά για τους άνω των 40 και ίσως λίγο αργότερα από 18 ετών, πρότεινε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «ζούμε πια σε ένα πόλεμο».

Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι εάν η νέα μετάλλαξη Όμικρον διαφεύγει της τεχνικής και φυσικής ανοσίας «τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα» και το επόμενο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση. Οι αυξημένες νοσηλείες πιέζουν ακόμη περισσότερο το σύστημα Υγείας

Οι εφιαλτικές προβλέψεις του καθηγητή Τζανάκη έχουν να κάνουν με υποθετικά σενάρια τα οποία είναι τα εξής;

εάν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει και όντως η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, εάν τα κρούσματα κοροναϊού διπλασιαστούν ή τριπλασιαστούν, εάν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμείνει ίδιο… … τότε όπως είπε «θα μιλάμε για εκατόμβη νεκρών και ενδεχομένως το υγειονομικό σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί».

Παρουσίασε τρία διαφορετικά σενάρια σχετίζονται με την μετάλλαξη Όμικρον.

Το πρώτο σενάριο που έχει μικρές πιθανότητες να επαληθευτεί είναι πως η Όμικρον προκαλεί σοβαρή και κρίσιμη νόσο όχι μόνο σε ανεβολίαστους αλλά και σε νοσήσαντες ή εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «ξεκινάμε τον ‘’αγώνα’’ από τον Μάρτιο του 2020».

Ένα δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε απέναντί μας έναν ιό που μεταδίδεται και προκαλεί ήπια νόσο τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους.

Το πιο πιθανό σενάριο ωστόσο, βρίσκεται ανάμεσα στα δύο προηγούμενα. Σύμφωνα με αυτό η Όμικρον προκαλεί ήπια και σοβαρή νόσο στους εμβολιασμένους, αλλά τα εμβόλια θα προστατεύσουν τους εμβολιασμένους και η νόσος τους νοσήσαντες από βαριά νόσηση. Όποιο σενάριο και αν επιβεβαιωθεί το σύστημα υγείας αναμένεται να επιβαρυνθεί.

Καπραβέλος – «Υποχρεωτικός εμβολιασμός, κλειστά σχολεία, lockdown στους ανεμβολίαστους»

Προτάσεις που θα συζητηθούν έκανε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, για να αναχαιτιστεί η πανδημία. Ο καθηγητής επιμένει στη σκληρή γραμμή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα», ζήτησε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους. Τόνισε, πάντως, ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να «θεοποιούμε τους εμβολιασμένους» αφού και αυτοί νοσούν και νοσηλεύονται.

Σκηνικό πολέμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Καπραβέλος έκανε λόγο για «εφημερίες πολέμου» με πάρα πολλές εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Κάθε μέρα έχουμε σκηνές πολέμου στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Μας ξέφυγε πάλι η κατάσταση στην κοινότητα. Όλα τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Άνοιξε το «Γεννηματάς», έδωσε κι άλλες κλίνες Εντατικής για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους ασθενείς που είναι εκτός ΜΕΘ ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή τους, ήρθαν γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα και ενισχυθήκαμε κι αυτό ήταν κάτι που μας ανακούφισε. Οι εφημερίες είναι εφημερίες πολέμου, με πάρα πολλές εισαγωγές», είπε ο καθηγητής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments