Ελλάδα

Πιστοποιητικό νόσησης: Εντός της ημέρας οι αποφάσεις

Πιστοποιητικό νόσησης: Εντός της ημέρας οι αποφάσεις
Αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Στους τρεις μήνες και όχι στους έξι θα λήγει πλέον το πιστοποιητικό νόσησης, με παράταση ενός μήνα – ως περίοδος χάριτος – προκειμένου να εμβολιαστούν όσοι νόσησαν με κορωνοϊό, σύμφωνα με πληροφορίες του pagenews.gr.

Δηλώσεις για αυτό το ζήτημα έχει κάνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ εντός την ημέρας αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις.

H παραλλαγή Όμικρον, παρότι όπως φαίνεται είναι πιο ήπια σε σχέση με την κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα, έχει σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και επιστημονικούς φορείς, καθώς αφενός είναι πιο μεταδοτική και αφετέρου οι εορταστικές οικογενειακές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει ρίξει στη μάχη τα μαζικά τεστ self test, τα οποία διατίθενται στα φαρμακεία από την περασμένη Δευτέρα, που θα διενεργηθούν από τον ενήλικο πληθυσμό προκειμένου η ιχνηλάτιση και η εικόνα των κρουσμάτων να είναι ακριβής ώστε να προληφθεί περεταίρω μετάδοση του κορωνοϊού στις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Έρχονται αλλαγές και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει και από το χθεσινό Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ, η τρίτη δόση εμβολιασμού φέρνει αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να χωριστούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού σε «δύο ταχύτητες» με διαφορετικές ημερομηνίες λήξης μετά από τη δεύτερη δόση.

Ειδικότερα, εξετάζεται για όσους είναι άνω των 60 να λήγουν στους επτά μήνες και για όσους είναι κάτω των 60, στους εννέα μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Ταυτόχρονα, για όλους τους πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα ισχύουν για εννέα μήνες.

Οι δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη

Μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης δήλωσε πως η ελληνική πλευρά ταυτίζεται με την πρόταση της Κομισιόν. Η πρόταση που θέλει να υιοθετήσει και η Ελλάδα είναι να ισχύει η λήξη του 9μηνου από τις 10 Ιανουαρίου και μετά.

Ο Υπουργός Υγείας στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ για την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού, τόνισε την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών, επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους μήνες η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα νέα μέτρα, όπως τα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την υποχρεωτικότητα στους πολίτες άνω των 60 ετών και για το άνοιγμα της τρίτης δόσης στο 3μηνο και τάχθηκε υπέρ της σύντμησης των προθεσμιών για το άνοιγμα της τρίτης δόσης, καθώς και της ισχύος των πιστοποιητικών, υποστηρίζοντας ότι το 9μηνο που προτείνεται είναι αρκετά μακρύς χρόνος. Παράλληλα στήριξε τον εμβολιασμό στις ηλικίες 5-11 που στην Ελλάδα ξεκινά στις 15/12, καθώς και την κοινή προμήθεια θεραπευτικών σχημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments