Διεθνή

Pfizer: H αναμνηστική δόση προστατεύει από την μετάλλαξη Όμικρον

Pfizer: H αναμνηστική δόση προστατεύει από την μετάλλαξη Όμικρον
Σύμφωνα με την φαρμακοβιομηχανία οι δύο δόσεις ενδέχεται να μην παρέχουν προστασία κατά της νέας παραλλαγής

Μια ενισχυτική δόση του εμβολίου Pfizer φαίνεται να παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της παραλλαγής Όμικρον, ανακοίνωσε η εταιρία σήμερα Τετάρτη.

Σύμφωνα με την φαρμακοβιομηχανία, τα αποτελέσματα εργαστηριακής μελέτης δείχνουν ότι μια τρίτη δόση εμβολίου παρέχει παρόμοιο επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην Όμικρον, όπως ακριβώς οι δύο δόσεις κατά του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού και άλλων παραλλαγών που έχουν εμφανιστεί.

Τα δείγματα αίματος από εκείνους που έλαβαν μόνο την κύρια σειρά του εμβολίου, κατά μέσο όρο, είδαν 25πλάσια πτώση των αντισωμάτων κατά της νέας παραλλαγής. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου μπορεί να μην επαρκούν για την προστασία από τη μόλυνση με την Όμικρον, ανέφεραν οι εταιρείες.

Καθώς η εξαιρετικά μεταλλαγμένη Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες αγωνίζονται να προσδιορίσουν εάν τα διαθέσιμα εμβόλια θα λειτουργήσουν εναντίον της.

Η εταιρία διευκρινίζει ωστόσο πως τα ευρήματα της μελέτης είναι προκαταρκτικά και τα πλήρη δεδομένα δεν έχουν γίνει ακόμη διαθέσιμα σε άλλους επιστήμονες για εξονυχιστική εξέταση.

Όπως επισημαίνεται,  οι εργαστηριακές μελέτες είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Απαιτούνται επίσης άλλα δεδομένα για να καθοριστεί εάν χρειάζεται νέο εμβόλιο. Οι επιστήμονες πρέπει να αξιολογήσουν πόσο μεταδοτική είναι παραλλαγή της Όμικρον (οι πρώιμες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα) καθώς και πόσο βαριά νοσούν όσοι μολύνονται (τα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που προκαλείται από την παραλλαγή είναι πιο ήπια)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments