Ελλάδα

Εμβολιασμός παιδιών: Πρώτη ημέρα κλείστηκαν χιλιάδες ραντεβού – Πού εξαντλήθηκαν

Εμβολιασμός παιδιών: Πρώτη ημέρα κλείστηκαν χιλιάδες ραντεβού – Πού εξαντλήθηκαν
Πρώτη ημέρα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κλείστηκαν χιλιάδες ραντεβού από γονείς για τα παιδιά τους

Στην πρώτη μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών, κλείστηκαν μέχρι στιγμής 16.000 ραντεβού.Ωστόσο ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί καθώς η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει να ανησυχεί τους γονείς .

Όπως ανέφερε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, τα ραντεβού έχουν ήδη εξαντληθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 60.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer που προορίζονται για παιδιά και αν δεν φτάσουν, αναμένεται νέα παραγγελία στις αρχές του Ιανουαρίου.

Από τις 15 Δεκεμβρίου η έναρξη των εμβολιασμών

Οι εμβολιασμοί των παιδιών θα αρχίσουν την προσεχή Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου και θα γίνουν σε 75 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ στις απομακρυσμένες περιοχές ο εμβολιασμός θα γίνει από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Οι εμβολιασμοί σε παιδιά θα είναι αποκλειστικά με Pfizer και η χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικες. Η διαδικασία θα είναι η ίδια, δηλαδή το εμβόλιο θα χορηγείται σε δύο δόσεις, με διαφορά τριών εβδομάδων.

Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορονοϊού θα κάνει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 14 Δεκεμβρίου.

Η ιδανική δόση

Σε τρεις φάσεις ολοκληρώθηκε η μελέτη σχεδιασμού για να προσδιοριστεί η ιδανική δόση  στα παιδιά.

Στη φάση 1 μελετήθηκαν 48 παιδιά σε τρεις δόσεις των 10 μg, 20 μg, και 30 μg, και επιλέχθηκε η δόση των 10 μg.

Στη φάση 2-3 συμπεριλήφθηκαν 2268 παιδιά εκ των οποίων τα 1517 έλαβαν το εμβόλιο και τα υπόλοιπα placebo. Στη στιγμή ανάλυσης των δεδομένων η μέση παρακολούθηση ήταν 2,3 μήνες, και δεν περιγράφηκαν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση ο λόγος των μέσων τιμών του τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών προς την ομάδα 16-25 ετών ήταν 1,04, πληρώντας τα κριτήρια αποτελεσματικότητας του εμβολίου που είχαν οριστεί στον σχεδιασμό της μελέτης. Νόσο COVID-19 7 μέρες μετά τη δεύτερη δόση εμφάνισαν μόλις 3 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, αλλά 16 παιδιά που έλαβαν εικονικό φάρμακο (αποτελεσματικότητα 90,7%).

Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ασφάλεια της δόσης των 10 μg σε δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών του εμβολίου BNT162b2 σε παιδιά 5-11 ετών και με βάση αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε έγκριση στον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments