Pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr Ora Oikonomias. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Δημήτρης Μπουγιακλής
Γενικός Διευθυντής Εργατικού Δυναμικού ΟΑΕΔ

Με την
Σοφία Χύτου

Δημήτρης Μπουγιακλής στο pagenews.gr: Τα πάντα για τα επιδόματα και τις ενισχύσεις του ΟΑΕΔ

Δημήτρης Μπουγιακλής στο pagenews.gr: Ο Γενικός Διευθυντής Εργατικού Δυναμικού ΟΑΕΔ κ. Δημήτρης Μπουγιακλής μίλησε για μια σειρά θεμάτων όπως για το επίδομα ανεργίας, ποιοι το δικαιούνται και ποιες είναι οι προϋποθέσεις, για τις υπόλοιπες οικονομικές ενισχύσεις που παρέχει ο ΟΑΕΔ και άλλα ζητήματα.

Ο Γενικός Διευθυντής Εργατικού Δυναμικού ΟΑΕΔ κ. Δημήτρης Μπουγιακλής μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο επίδομα ανεργίας, για τις υπόλοιπες οικονομικές ενισχύσεις του Οργανισμού ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από αναγνώστες στο pagenews.gr

Δημήτρης Μπουγιακλής στο pagenews.gr: Επίδομα ανεργίας – Ποιοι το δικαιούνται, οι προϋποθέσεις και πως γίνεται η παρουσία

“Πραγματικά το επίδομα ανεργίας είναι ουσιαστικά η εμπροστοφυλακή, η ναυαρχίδα των παροχών του Οργανισμού. Το επίδομα ανεργίας το δικαιούνται όσοι εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας μισθωτοί. Εδώ έχουμε δύο κατηγορίες δικαιούχων, τους παλιούς δικαιούχους αυτοί δηλαδή που έχουν πάρει έστω και μια φορά στο παρελθόν επίδομα ανεργίας και στους νέους δικαιούχους που έρχονται για πρώτη φορά να διεκδικήσουν το επίδομα ανεργίας. Οι προϋποθέσεις για τους παλιούς δικαιούχους είναι ελκυστικότερες και μπορούν πιο εύκολα και με λιγότερο χρόνο ασφάλισης οι παλιοί επιδοτούμενοι να πάρουν επίδομα ανεργίας. Βασική προϋπόθεση πριν από τις μέρες ασφάλισης είναι να έχει λήξη ή να έχει λυθεί η εργασιακή σχέση. Πρέπει να έχουμε η καταγγελία της σύμβαση ή λήξη της σύμβασης. Όσοι αποχωρούν οικειοθελώς δεν μπορούν να διεκδικήσουν το επίδομα ανεργίας. Οπότε κάποιος ο οποίος έχει πάρει στο παρελθόν επίδομα ανεργίας και έχει καταγγελθεί έχει λυθεί η σύμβαση εργασίας του αρκούν. Για τους κοινούς ανέργους 125 ημερομίσθια στο τελευταίο δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας λύσης της εργασιακής σχέσης χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι μήνες. Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει απολυθεί 30 Νοεμβρίου εδώ πραγματικά έχουμε πολλούς ανέργους που λήγουν οι συμβάσεις τους ή απολύονται τέλος του μήνα και αυτός έχει πάρει στο παρελθόν έστω και μια μέρα ανεργία. Για να μπορέσει να δικαιωθεί τουλάχιστον 5 μήνες ανεργίας θα πρέπει από 1 Σεπτεμβρίου ή από 1 Οκτωβρίου του 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου του 2021 να έχει 125 ημέρες ασφάλισης…..”.

Παράλληλα, ο κ. Μπουγιακλής σημείωσε: “Για τους εποχικούς ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια οι 125 μέρες ή 100 μέρες που απαιτούνταν μέχρι το 2019 έχουν γίνει πενήντα στο 12δεκάμηνο. Που σημαίνει ότι πάνω από 120 – 130 χιλιάδες εργαζόμενοι εποχικά στον τουρισμό, επισιτισμό και σε άλλα εποχικά επαγγέλματα αυτοί μπορούν να πάρουν με μόλις 50 μέρες ασφάλισης επίδομα ανεργίας για τρεις μήνες….”

Δημήτρης Μπουγιακλής στο pagenews.gr: Επίδομα ανεργίας – Πως γίνεται η ένταξη στην επιδότηση – Κάθε πότε πρέπει να κάνετε παρουσία

“Από τον Απρίλιο του 2020 και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του κορωνοϊού πάνω από 50 υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσα σε αυτές τις πενήντα υπηρεσίες που ο Οργανισμός προσφέρει είναι και η εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων, για να εκδοθεί ένα δελτίο ανεργίας και η αίτηση για επίδομα ανεργίας. Συνεπώς από τον Απρίλιο του 2020 και μέχρι και σήμερα αποκλειστικά ηλεκτρονικά υποβάλετε το αίτημα και για την εγγραφή στο Μητρώο και για να λάβει κάποιος επίδομα ανεργίας. Με απλές κινήσεις μπαίνει στο site του Οργανισμού στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες με βάση μόνο τους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet που όλοι έχουμε και με απλές κινήσεις μπορεί και την εγγραφή του στο Μητρώο Ανέργων να πραγματοποιήσει και αφού εκδώσει και το δελτίο ανεργίας στη συνέχεια να υποβάλλει την αίτηση για το επίδομα ανεργίας. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή έρχεται και του δίνει ένα μήνυμα που λέει πότε, σε ποιο χρονικό διάστημα οφείλει να δηλώσει την παρουσία του..” δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής Εργατικού Δυναμικού ΟΑΕΔ.

Δημήτρης Μπουγιακλής στο pagenews.gr: Ειδικό εποχικό βοήθημα – Ποιες άλλες οικονομικές ενισχύσεις παρέχει ο ΟΑΕΔ

“Από 10 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου είχαμε πάνω από 260.000 αιτήσεις εργαζομένων για το ειδικό εποχικό βοήθημα, είναι περίπου 24 κατηγορίες. Αυτές οι κατηγορίες στην πλειονότητά τους δικαιώθηκαν ένα επίδομα που κυμαίνεται από 510 ευρώ ανάλογα την κατηγορία μέχρι 1.100 περίπου.

Αυτό όμως είχε καταληκτική ημερομηνία 30 Νοεμβρίου. Καταβάλετε κάθε χρόνο από τις 10 Σεπτέμβρη μέχρι 30 Νοέμβρη με συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε κάθε κατηγορία κυρίως από 50 έως 210 ημερομίσθια την προηγούμενη χρονιά…”