Πολιτική

Βορίδης: Κανένας λόγος ανησυχίας για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας – Τι ανέφερε για την πολιτογράφηση

Βορίδης: Κανένας λόγος ανησυχίας για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας – Τι ανέφερε για την πολιτογράφηση
Μάκης Βορίδης: Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για όσους λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο.

Σε επίκαιρες ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτογράφηση και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους δημοσίους υπαλλήλους απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης.

Για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Ο κ. Βορίδης τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για όσους λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο. Από το βήμα της Βουλής απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Ζαχαριάδη. Ο κ. Βορίδης τόνισε πως “Ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει για τους εργαζόμενους του Δημοσίου, που λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, μέχρι να εκδοθεί η ΚΥΑ για το επίδομα “βαρέων και ανθυγιεινών”.

Μάλιστα ο κ. Βορίδης σημείωσε πως η επιτροπή που συγκροτήθηκε για να μελετήσει το θέμα της έκθεσης των εργαζόμενων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους, έχει ήδη παραδώσει το πόρισμά της. Παράλληλα είπε πως επισπεύδον υπουργείο για την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης είναι το υπουργείο Οικονομικών, ενώ επισήμανε ότι το πόρισμα είναι δημοσιονομικά περίπου ουδέτερο, καθώς η σύγκριση με το υφιστάμενο καθεστώς δίνει διαφοροποίηση συν/πλην ένα εκατομμύριο ευρώ, στα δύο σενάρια που περιλαμβάνει.

Για την πολιτογράφηση

Την καθαρή στάση της Κυβέρνησης στην εφαρμογή ενός αδιάβλητου και ακέραιου συστήματος πολιτογράφησης επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ψυχογιού.

Ο κ, Βορίδης μεταξύ άλλων ανέφερε πως: “Η διαδικασία της πολιτογράφησης έχει δύο φάσεις: Η πρώτη περιλαμβάνει τα κριτήρια του παραδεκτού της αιτήσεως πολιτογράφησης στην οποία διαπιστώνεται ότι είναι ενήλικος, δεν έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα και έχει παραμείνει νομίμως για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα ενώ η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη διαπίστωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων πολιτογράφησης η οποία αποδεικνύει τον ισχυρό δεσμό του πολίτη με το κράτος, διερωτώμενος μάλιστα αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με αυτή την προϋπόθεση”.

«Κανείς εξ ημών σε αυτή την αίθουσα δεν είναι εκπαιδευτικός. Προτείνω να αφήσουμε την επιλογή των θεμάτων στην αρμόδια Επιτροπή που αποτελείται από ακαδημαϊκούς, προκειμένου να μην εγκλωβιστούμε σε ένα πεδίο προκαταλήψεων» τόνισε ο κ. Βορίδης.

Τι δήλωσε για τα οικονομικά κριτήρια που έχουν τεθεί

Για τα οικονομικά κριτήρια που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για την πολιτογράφηση, υπογράμμισε ότι έχει τεθεί ως ελάχιστο όριο ο κατώτατος μισθός. Στην επισήμανση του ΣΥΡΙΖΑ ότι μεγάλο ποσοστό των αλλοδαπών απασχολείται υπό το καθεστώς αδήλωτης εργασίας, είπε ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα έπρεπε πάντως να επιβραβεύεται.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών αντέκρουσε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πολιτογράφηση είναι ένας ενταξιακός μηχανισμός, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαδικασία της ένταξης πρέπει να προηγηθεί και είναι αυτή που ενδεχομένως να οδηγήσει στην πολιτογράφηση.

«Δεν είναι μηχανισμός ένταξης η διαδικασία της πολιτογράφησης, είναι αποτέλεσμα της ένταξης η πολιτογράφηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η εξεταστική διαδικασία απόκτησης Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για την Πολιτογράφηση διεξάγεται υπό την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και τον Συνήγορο του Πολίτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments