Ελλάδα

Κορωνοϊός νέα: Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους τα Χριστούγεννα

Κορωνοϊός νέα: Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους τα Χριστούγεννα
Κορωνοϊός νέα: Η παραλλαγή Όμικρον αλλά και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός διασωληνωμένων οδηγεί τους ειδικούς στην λήψη νέων μέτρων.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήττει την Ελλάδα και την Ευρώπη δημιουργώντας νέα δεδομένα σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Την ίδια ώρα το Σάββατο από τα συνολικά 4.761 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.783 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 935  νέες λοιμώξεις. 

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί εξετάζουν την χορήγηση τέταρτης δόσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως στους ανοσοκατασταλμένους, με την πάροδο ενός εξαμήνου από την τρίτη δόση. Όσον αφορά στους νοσήσαντες, όσοι εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του εμβολίου μετά την νόσηση τους θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι. Ωστόσο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ωστόσο, η επιτροπή ενδέχεται να εισηγηθεί για χορήγηση και 2ης δόσης στου νοσήσαντες να θεωρηθεί πλήρης ο εμβολιασμός τους.

Τι είχε πει Παπαευαγγέλου – Μαγιορκίνης για τέταρτη δόση

Στο πλαίσιο του παραπάνω, και προσπαθώντας να εξηγήσουν τους λόγους που ενδεχομένως να κριθεί απαραίτητο κάτι τέτοιο, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έδωσαν ορισμένες απαντήσεις.

Όπως ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου, η μόνη ομάδα για την οποία θα μπορούσε να συζητηθεί το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης είναι η πολύ βαριά ανοσοκαταστολή, δηλαδή μεταμοσχευμένοι ή άνθρωποι που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία.

Σημείωσε, όμως, ότι η συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού γνωρίζει εξαρχής ότι δεν απαντά καλά στο εμβόλιο.

Από πλευράς του, ο κ. Μαγιορκίνης προσέθεσε ότι σε έναν ανοσοκατεσταλμένο είναι πιθανό η τέταρτη δόση να είναι δεδομένη, αλλά για τους υπόλοιπους μπορεί να χρειαστούν ενισχυτικές ή αναμνηστικές δόσεις σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

Οι αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης

Το πιστοποιητικό νόσησης τρίμηνης ισχύος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ανεμβολίαστους που έχουν νοσήσει για όλες τις δραστηριότητες όπου επιδεικνύεται και γίνεται δεκτό δηλαδή σε μαγαζιά, εστιατόρια, και γενικά σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Φυσικά για τους ανεμβολίαστους που δεν έχουν νοσήσει και δεν έχουν αυτό το πιστοποιητικό ισχύουν τα ήδη ισχύοντα περιοριστικά μέτρα που συνεχίζονται και αναφέρονται και πάλι αναλυτικά στην ΚΥΑ.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις δραστηριότητες που θα χρειαστεί να το επιδείξετε.

  • Δημόσιες υπηρεσίες
  • Τράπεζες
  • Είσοδο σε δικαστήρια, τις εισαγγελίες, τα στρατιωτικά δικαστήρια, τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία, τα πάσης φύσεως κτηματολονικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», καθώς και την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών
  • Δημοτικά Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ)
  • Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας και υποστήριξης ηλικιωμένων με τη συμμετοχή μόνο προσώπων για τη λειτουργία τους
  • Για την Διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών και το προσωπικό αυτών
  • Λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Α’ και Β’ Κύκλου, με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων/και των εκπαιδευτών
  • Η είσοδος στο εξεταστικό κέντρο για τη διεξαγωγή κάθε είδους εξετάσεων του άρθρου 19 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 (Β’ 4187) κοινής υπουργικής απόφασης καθώς και για το προσωπικό που απασχολείται με φυσική παρουσία κατά τη διενέργεια των εξετάσεων
  • Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή
  • Είσοδος σε κλειστούς σε Αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, κλειστά μνημεία και χώροι διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών χώρων καλλιτεχνικών εκθέσεων
  • Είσοδος σε κλειστούς χώρους Ζωντανών θεαμάτων και ακροάματα, αλλά και λοιπές παραστατικές τέχνες
  • Είσοδος σε κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες (δωδεκάμηνης λειτουργίας)
  • Είσοδος σε Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ
  • Εστίαση (Είσοδος σε εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων)
  • Είσοδος σε Παιδότοπους
  • Αεροπορικά ταξίδια
  • Αθλούμενοι για προπονήσεις και αγώνες, ομαδικών και ατομικών αθλημάτων για να εξαιρεθούν από τον διαγνωστικό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)
  • Είσοδος σε εμπορικές εκθέσεις σε κλειστούς χώρους
  • Είσοδος σε Ζωολογικούς κήπους και φυσικούς βιότοπους
  • Είσοδος σε α) Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, β) υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα, γ) υπηρεσίες εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, δ) υπηρεσίες εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών (με κερματοδέκτη), ε) υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, με τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια, στ) υπηρεσίες παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο, ζ) επιχειρήσεις λειτουργίας υπηρεσιών καζίνο
  • Υπηρεσίες ψυχαγωγικών δωματίων απόδρασης (escape rooms)
  • Υπηρεσίες σφαιριστηρίου και συναφών ψυχαγωγικών παιχνιδιών (ποδοσφαιράκια, μπιλιάρδο κ.λπ.) και αίθουσες μπόουλινγκ
  • Τουριστικές επιχειρήσεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (τουριστικά καταλύματα, για τους διαμένοντες)
  • Θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα

Κρούσματα σήμερα 04/10

Θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα

Λειτουργία με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α (πλην του σημείου 2 του πίνακα αυτού) και επιπλέον με τους ακόλουθους κανόνες:

Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

  • Μέγιστος αριθμός ταυτόχρονης παρουσίας επισκεπτών όλων των ηλικιών: ένα (1) άτομο ανά 5 τ.μ.
  • Ορισμός διαφορετικών σημείων εισόδου και εξόδου, καθώς και περίφραξη του χώρου του πάρκου, ώστε η είσοδος και η έξοδος να πραγματοποιούνται μόνο από τα οριζόμενα σημεία.
  • Μονοδρόμηση της κατεύθυνσης του ρεύματος των επισκεπτών και διαρκής έλεγχος τήρησης της ροής αυτών από το προσωπικό της επιχείρησης.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους (εσωτερικούς και εξωτερικούς), τηρούμενων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α.
  • Δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους τους επισκέπτες και διαθεσιμότητα αντισηπτικών σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος και παιχνιδιού.
  • Διαρκής υπενθύμιση της τήρησης των μέτρων προστασίας/υγιεινής από τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις τις επιχείρησης.

Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Από τις 6/12/2021 έως τις 12/12/2021 όλοι οι ενήλικες πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα self test από τα φαρμακεία της χώρας.

Το ίδιο ωστόσο δε θα συμβαίνει και για τους ανεμβολίαστους που από τις περισσότερες δραστηριότητες είναι εντελώς μπλοκαρισμένοι. Εκτός αυτού οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν ρεβεγιόν υποχρεωτικά στο σπίτι τους, καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος τους στους κλειστούς χώρους της εστίασης, σε αντίθεση με τους εμβολιασμένους που αρκεί να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό και την ταυτότητα τους. Το ίδιο ισχύει για τα σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία.

Για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια στα εμπορικά καταστήματα όπως είναι ήδη γνωστό απαιτείται για τους ανεμβολίαστους rapid τεστ, ενώ ελεύθερη είσοδο έχουν οι εμβολιασμένοι και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για όσους ταξιδέψουν στις ιδιαίτερές τους πατρίδες ή προς τους χειμερινούς προορισμούς με τρένα, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα. Επίσης εμβολιασμένοι και μη θα πρέπει να προμηθευτούν από τα φαρμακεία τα δωρεάν self τεστ, προκειμένου να γίνεται ένας αυτοέλεγχος πριν από την χριστουγεννιάτικη έξοδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments