Διεθνή

Ναφτάλι Μπένετ: Έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ που επισκέπτεται τα Εμιράτα

Ναφτάλι Μπένετ: Έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ που επισκέπτεται τα Εμιράτα
Ναφτάλι Μπένετ: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έγινε ο πρώτος που επισκέπτεται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράρα για την υπογραφή συμφωνιών.

Ο Ναφτάλι Μπένετ πρόκειται να επισκεφτεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα συναντηθεί με τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας. Ιστορικά αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Ισραηλινός πρωθυπουργός σε αυτή τη χώρα του Κόλπου αφότου τα δύο κράτη επισημοποίησαν τις διμερείς τους σχέσεις πέρυσι.

«Σήμερα θα μεταβώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ποτέ Ισραηλινός πρωθυπουργός στη χώρα», δήλωσε ο Μπένετ στο υπουργικό συμβούλιο. Τα Εμιράτα μαζί με το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ με τις «Συμφωνίες του Αβραάμ», που υπογράφηκαν πέρυσι υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Τι ανέφερε η ανακοίνωση

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε ότι «αύριο (Δευτέρα) θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν» για να συζητήσουν «την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», τονίζοντας ότι θα δοθεί έμφαση στα οικονομικά ζητήματα.

Το who is who του Ισραηλινού πρωθυπουργού

Γιος αμερικανών μεταναστών, γεννήθηκε το 1972 στην Χάιφα, υπηρέτησε στην περίφημη μονάδα Sayeret Matkal των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού , όπως και ο Νετανιάχου. Στην δεκαετία του 2000 επιβλήθηκε ως πρωτοπόρος στην «χώρα των start-up» με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Cyotta, που πουλήθηκε έναντι 145 εκατομμυρίων δολαρίων το 2005. Τον επόμενο χρόνο, έκανε το άλμα στην πολιτική με το κόμμα Λικούντ, όπου έγινε το δεξί χέρι του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Δύο χρόνια μετά, ο Ναφτάλι Μπένετ αποχωρεί από το Λικούντ για να ηγηθεί του Συμβουλίου Yesha, της οργάνωσης που εκπροσωπεί τους εβραίους εποίκους της Δυτική Οχθης, οι οποίοι θα γίνουν το πολιτικό το κεφάλαιο, ακόμη και αν δεν έχει ποτέ κατοικήσει σε κάποιον από τους επίμαχους οικισμούς αυτούς. Το 2012 αναλαμβάνει τα ηνία της δεξιάς παράταξης Εβραϊκή Εστία, στην οποία αργότερα προσχώρησαν άλλα μικρά κόμματα για να σχηματισθεί το κόμμα Yamina.

Ο Ναφτάλι Μπένετ ηλεκτρίζει το πολιτικό του ακροατήριο με ακραίες θέσεις για την διένεξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων όπως, «δεν υπάρχει ισραηλινή κατοχή στην Δυτική Οχθη διότι δεν έχει υπάρξει ποτέ παλαιστινιακό κράτος» ή μιλώντας για τους παλαιστίνιους φυλακισμένους «οι τρομοκράτες πρέπει να σκοτώνονται, όχι να απελευθερώνονται». Εχει επίσης υποσχεθεί στο Ιράν ένα «Βιετνάμ», εάν συνεχίσει να αναπτύσσεται στρατιωτικά στην Συρία.

Ομως, ο Ναφτάλι Μπένετ, πατέρας τεσσάρων παιδιών που ζει στην στιλάτη πόλη Ραανάνα, έδρα των ισραηλινών start up, δεν συμβαδίζει ούτε με το ακροατήριο της θρησκευτικής δεξιάς: τα ζητήματα της θέσης της θρησκείας στο Κράτος δεν αποτελούν προτεραιότητά του και υιοθετεί φιλεύθερες, ως έναν βαθμό, θέσεις σχετικά με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments