Ελλάδα

Γαλλία: Φυλακίστηκε πρώην υπουργός, δεξί χέρι του Σαρκοζί

Γαλλία: Φυλακίστηκε πρώην υπουργός, δεξί χέρι του Σαρκοζί
Φυλακίστηκε Γάλλος πρώην υπουργός, δεξί χέρι του Σαρκοζί επειδή δεν τήρησε τους όρους της αναστολής

Στη φυλακή οδηγήθηκε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν, το πρώην «δεξί χέρι» του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, επειδή παραβίασε του όρους του ανασταλτικού χαρακτήρα της καταδίκης του, το 2017.

Ο 76χρονος Γκεάν παρουσιάστηκε το πρωί στην υπηρεσία εκτέλεσης ποινών της εισαγγελίας του Παρισιού και μεταφέρθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα Παρί-Λα-Σαντέ, ανέφερε η γενική εισαγγελία.

Είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους

Ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2017 σε φυλάκιση δύο ετών, εκ των οποίων το ένα με αναστολή και πρόστιμο 75.000 ευρώ για την υπόθεση της κατάχρησης μετρητών από τα κρυφά κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικών.

Είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, όμως στις αρχές Νοεμβρίου το Εφετείου του Παρισιού ανέστειλε ένα μέρος αυτής της αναστολής, εκτιμώντας ότι ο Γκεάν δεν κατέβαλε τα πρόστιμα και τις αποζημιώσεις που του είχαν επιβληθεί.

Ο οικονομικός εισαγγελέας εκτίμησε ότι είχε επιστρέψει «μόνο το 36%» των περίπου 190.000 ευρώ που είχε καταχραστεί από τα δημόσια ταμεία.

Ο δικηγόρος του, Φιλίπ Μπουσέ Ελ Γκοζί, ανέφερε ότι ο πελάτης του θα φυλακιστεί για 9 μήνες, όμως σκοπεύει να ασκήσει έφεση ώστε να επιτύχει έναν διακανονισμό της αποπληρωμής των χρεών του. Επισήμανε επίσης ότι κατάσταση της υγείας του 76χρονου πολιτικού είναι «ανησυχητική».

«Πληρώνει ό,τι μπορεί να πληρώσει, δηλαδή 3.000 ευρώ μηνιαίως, δεν έχει κρυμμένα χρήματα και επομένως δεν μπορεί να πληρώσει περισσότερα, όπως αποφάσισαν να τον στείλουν στη φυλακή», είπε.

Η καταδίκη

Ο «αρχιτέκτονας» της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί είχε αναλάβει γενικός γραμματέας του Ελιζέ μετά τη νίκη του τελευταίου στις προεδρικές εκλογές το 2007. Ο πρώην νομάρχης και πρώην επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας ενσαρκώνει σήμερα τις δικαστικές περιπέτειες που αμαύρωσαν τη θητεία του Σαρκοζί.

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο δικάστηκε, μαζί με άλλους τέσσερις συνεργάτες του πρώην προέδρου, για την υπόθεση της κατάχρησης δημοσίων πόρων που σχετίζεται με τις δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ για πολιτικούς συμβούλους και δημοσκοπήσεις κατά την πενταετία 2007-12. Η απόφαση αυτής της δίκης θα ανακοινωθεί στις 21 Ιανουαρίου. Κατηγορείται επίσης για τη φερόμενη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από τη Λιβύη και θα δικαστεί τον Φεβρουάριο για «παράνομη χρηματοδότηση» της προεκλογικής εκστρατείας του 2012.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments