Διεθνή

Γαλλία: Έως και τρία χρόνια φυλάκιση στους «νταήδες» των σχολείων

Γαλλία: Έως και τρία χρόνια φυλάκιση στους «νταήδες» των σχολείων
Γαλλία: Με έναν νέο νόμο η κυβέρνηση Μακρόν επιχειρεί να βάλει τέλος στο bullying στα σχολεία

Το «πράσινο φως» πήρε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νέο νομοσχέδιο της Γαλλίας, σύμφωνα με το οποίο αυστηροποιούνται οι ποινές για τον σχολικό εκφοβισμό και γίνονται πλέον κακούργημα με πιθανή ποινή την φυλάκιση έως και τρία χρόνια. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από πολλές περιπτώσεις άγριου bullying στα γαλλικά σχολεία, ενώ έχουν καταγραφεί ακόμη και θάνατοι παιδιών και εφήβων.

Το νομοσχέδιοπρόκειται σύντομα να εισαχθεί για συζήτηση στη Γερουσία ενώ αναμένεται να υπερψηφιστεί τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, υπάρχει και η δυνατότητα επιβολής προστίμων στους παραβάτες ύψους έως 45.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος, ενώ προβλέπει την αύξηση των κρατικών κονδυλίων στην εκπαίδευση αλλά και την πρόληψη.

Σοσιαλιστές βουλευτές έχουν εκφράσει ανησυχία για την ανάγκη για συγκεκριμένο αδίκημα για τον σχολικό εκφοβισμό, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος «δεν είναι η κατάλληλη απάντηση».

Ο υπουργός Παιδείας του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ, υποστήριξε τον προτεινόμενο νόμο, λέγοντας κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ότι ο νόμος ήταν «ένας τρόπος επιβολής των αξιών της δημοκρατίας».

«Δεν θα δεχθούμε ποτέ να γκρεμιστούν οι ζωές των παιδιών μας», είπε ο ίδιος.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Τον περασμένο Μάρτιο, δύο έφηβοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της δολοφονίας, αφού η σορός ενός 14χρονου κοριτσιού, άγρια κακοποιημένου, βρέθηκε στον ποταμό Σηκουάνα κοντά στο Παρίσι.

Η μητέρα του κοριτσιού είχε πει ότι η κόρη της είχε πέσει θύμα εκφοβισμού ενώ φωτογραφίες της με εσώρουχα κυκλοφόρησαν στο Snapchat.

Μια μελέτη από το Caisse d’Epargne σε συνεργασία με την ένωση e-France έδειξε ότι το 20% των παιδιών δηλώνουν ότι έχουν έρθει αντιμέτωπα με μια κατάσταση διαδικτυακού εκφοβισμού, με το 51% από αυτά να είναι κορίτσια ηλικίας 13 ετών κατά μέσο όρο.

Τον Ιούλιο, γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε 11 άτομα για παρενόχληση και σε μία περίπτωση για απειλή της ζωής μιας τότε 16χρονης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού δημοσίευσε μια ατάκα που θεωρούνταν αντι-ισλαμική και αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης από τέσσερις έως έξι μήνες.

«Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ο δρόμος», είπε ο προεδρεύων δικαστής της υπόθεσης. «Αυτό που δεν θα κάνατε στο δρόμο – μην το κάνετε στα κοινωνικά δίκτυα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments